Makové rezy s citrónovou polevou

emko ~ 24. marec 2019 - 11:21

Jeden výborný, trvanlivý zákusok bez krému.
Kombinácia slivkový lekvár, mak a citrónová poleva nikdy nesklame. U nás sa pečú na svatby a počas sviatkov. Robia sa aj orechové. Stačí namiesto maku dať to isté množstvo orechov.
Menší plech: 22x32 cm
180 stupňov, 30 minút

Suroviny
Linecké cesto:
 
 
200
g
 
štipka
Makové cesto:
 
 
50
g
200
ml
200
g
150
g
Citrónová poleva:
 
 
1
ks
50
ml
Ostatné:
 
 

Najskôr z uvedených surovín spracujeme linecké cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a valčekom prenesieme na menší vymastený a múkou vysypaný plech. Alebo si to môžeme zjednodušiť, cesto vyvaľkáme rovno na pečiacom papieri a tak dáme na plech. Toto cesto potrieme slivkovým lekvárom.

Pripravíme makové cesto. V jednej miske vyšľaháme tuhý sneh so štipkou soli zo 4 bielkov. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a maslom. Pridáme mlieko a vmiešame mak aj múku. Cesto zjemníme snehom a vylejeme ho na plech na linecké cesto potreté lekvárom.

Teraz opatrne rozvaľkáme druhú polovicu lineckého cesta. Jemne, aby sa cesto nepotrhalo. Cesto omotáme na valček a preložíme na makové cesto. Popicháme vidličkou a vložíme upiecť do vopred vyhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme citrónovú polevu z cukru, citrónovej šťavy a asi 4 lyžíc horúceho mlieka. Mlieko prilievame po lyžiciach, aby nebola poleva príliš riedka, ale nesmie byť ani hustá. Záleží od veľkosti a šťavnatosti citrónu. Polevu vylejeme na rezy a necháme stuhnúť.

Makové rezy je dobré nechať do druhého dňa odležať a až potom nakrájať. Vydržia dlho, pečieme ich aj týždeň pred sviatkami.

Komentáre

Žirafka ~ 6. november 2014 - 11:02

Rezy vypadají skvostně :-) ........ linecké máme moc rádi,takže s chutí vyzkouším

0

Katarína307 ~ 8. január 2015 - 3:33

Ja moc makové zákusky nemusím ale maminka áno a tento som urobila tento rok na vianoce špeciálne jej a musím sa priznať, že som spásala pol plechu ..... fantastický

0

Zuzi ~ 3. máj 2015 - 10:14

Táák upiekla som....aj makový aj orechový a je super. Trošku som sa potrápila s tým lineckým cestom. V tom vaľkaní nie som moc dobrá :-) tak som ho navrch len postrúhala ako pri tvarohom trenom koláči...polevu som potom už nedala, takže už moc svadobne nevyzeral, ale je ohromný tak na výlet (už viem čo vezmem na dovolenku) alebo na gulášku, kde koláče netreba servírovať na porceláne....takže opať ďakujem

0

Tana ~ 3. máj 2015 - 14:51

In reply to by Zuzi

Skús si to cesto nabudúce rozvaľkať na silikónovej podložke do požadovaného tvaru, alebo na papieri. Čo ti bude prečnievať odkrojíš a dáš tam, kde chýba. Valčekom to krásne zasa spojíš a z tej podložky to len cestom dolu položíš na plech a podložku zlúpneš. Ide to dobre a neroztrhá sa ti to. Treba skúsiť :-) Ďakujem za kmentár.

0

Silvia Sisa ~ 4. máj 2015 - 6:38

toto určite vyskúšam a urobím aj orechovú verziu, u nás sa mizne všetko rýchlosťou blesku :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj