K tomuto receptu potrebujeme domáci šunkovar, alebo aspoň igelitové črievko na tlačenku. Spracovaním mäsa získame 100% mäsovú chutnú šunku.

Na miesenie šunky môžeme použiť mixér s nožíkmi, alebo domácu pekárničku. Šunku je možné ochutiť rôznymi bylinkami, korením, olivami a podobne. Toto je základný recept na kilo šunky.

Na prípravu kuracej šunky je vhodné použiť mäso z vykostených kuracích stehien. Nie je príliš suché, ako prsia. Doporučuje sa použiť aj polovica soli a polovica rýchlo-soli, čo u šunky zaručí peknú farbu. To je už ale na vás. Pripraviť domácu šunku určite skúste. Aspoň budete mať zaručene domácu kvalitu.

Kuracia šunka

Suroviny

 

1100

g kuracie mäso

23

g soľ

100

ml voda

5

g cukor

Za hrsť mäsa odložíme bokom a ostatné všetko pokrájame na väčšie kúsky. Odloženú časť mäsa poriadne rozkutrujeme v mixéri s nožíkmi. Vo vode rozmiešame práškový cukor so soľou. Orientačne je to asi 1 zarovnaná kávová lyžička cukru a 4 zarovnané kávové lyžičky soli.

Domácu pekárneň bez ohrevu zapneme na miesenie, vložíme do nej kúsky mäsa, pridáme rozkutrované mäso a pekáreň zapneme. Po trochách prilievame ochutenú vodu a miesime asi 25 minút, kým sa hmota poriadne nespracuje. Ak nemáte pekáreň, vložte mäso do misky a mixérom s hákmi hmotu poriadne vymieste. Všetka tekutina sa vsaje do mäsa a okolo mäsa sa vytvorí pojivo, aby šunka držala.

Do šunkovaru vložíme sáčok a po trochách doň povkladáme mäsovú hmotu celkom do plna. Šunkovar poriadne stlačíme a uzatvoríme. Ak plníte bez šunkovaru len sáčok, poriadne hmotu popritláčajte, aby vo vnútri nebol vzduch a potom uzatvorte motúzom.

Uzatvorený šunkovar dáme do chladničky aspoň na jeden deň odpočinúť. Potom ho vložíme do hrnca s teplou vodou na 80 stupňov a pomalým varom varíme asi dve a pol hodiny. Po uvarení šunkovar vložíme do umývadla so studenou vodou a schladíme ho. Šunku nechám vychladnúť v studenej vode asi hodinu a môže sa krájať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mb
~ 02.03.2014 - 20:19

fuuu, pouzit pekarnicku na chleba pre vyrobu sunky by mi ozaj nenapadlo ;)
recept fajny, dakujem, aj ked ja radsej bravcovu :)

Zobraziť profil Trudka4
~ 02.03.2014 - 21:35

taky často děláme domácí šunku a samozřejmě pomocí pekárničky .....

Zobraziť profil Rutto
~ 02.03.2014 - 21:28

..a tot
moja svinskaa ;)

Zobraziť profil mb
~ 04.03.2014 - 16:23

Krasne. Skoro taky isty pohlad ako na susedovu dceru :)

Zobraziť profil masala
~ 03.03.2014 - 15:25

Tak ta vyzera fakt super.

Zobraziť profil remperitka
~ 03.03.2014 - 23:01

pamatam si z detstva sunku zo zajacov - moji krstny ich mali kopec tak sa vzdy robila sunka, och ako mi to pripomenulo :) uz som domacu sunku chcela davno skusit , tak mozno sa do toho pustim :)

Zobraziť profil Angie
~ 16.03.2014 - 14:55

Aj ja robievam túto šunku presne podľa tohoto receptu bol priložený k šunkovaru, ale nenapadlo mi dať to miešať do pekárničky.Najbližšie vyskúšam. Robila som už kuraciu,morčaciu a šunku z brav.stehna a taktiež som už skúšala s rýchlosoľou aj bez nej a ostala som pri pomere pol kuch.soli a pol rýchlosoli. Minule som robila z brav.stehna z 1100g mäsa som po spracovaní mala 980g šunky. Mäso ma vyšlo 3.89€ a ak nepočítam plyn , ktorý som spotrebovala tak ma 100g šunky ale skoro so 100% ným obsahom mäsa vyšlo na cca 0.40 centov ,kým v obchode to je okolo 1€ za 100g.:-)
A nehovoriac o tom že viem presne čo jem.

Zobraziť profil Henny
~ 30.03.2014 - 17:52

Supér,vyskúšam, je to vždy lepšie ako tie presolené výrobky.Pamätám sa,že voľakedy sa to tlačilo do fliaš od octu a tak sa varilo.

Zobraziť profil elysa
~ 15.04.2014 - 18:17

Tak hlásim ako dopadla prvá manželova šunka, lebo určite nieje posledná, poradila si mu výborne- vybral si spôsob ako ju dotiahnuť do finále...Tu je- výborná bravčová...

Zobraziť profil veronika353
~ 17.04.2014 - 18:17

Děláme šunku podobně,dáváme 1kg maso z králíka a 1kg maso z plecka.Maso už mám připravené,manžel múže pracovat:-)))

Zobraziť profil Evča
~ 24.01.2015 - 22:25

Ahoj, od vcera mam naložené maso v šunkovare, zajtra budem variť..samozrejme tvoju!!!, maso vymiesala pekarnička, na ktorú nedám dopustit!!, dik za recept

Zobraziť profil kimlo
~ 20.02.2015 - 07:30

Kuracie stehná sú už v chladničke, dnes idem na to...

Zobraziť profil kimlo
~ 23.02.2015 - 07:30

Hotovo, je vynikajúca! Vďaka za recept!

Zobraziť profil vanilka111
~ 16.04.2015 - 08:03

akurat majú v lidli v akcii XXL kuracie stehenne rezne :-) tak toto vyskúšam. Ak sa vydarí a budem chcieť vyskúšať aj bravčovú, postup a čas varenia je rovnaký??

Zobraziť profil Kvetka
~ 31.05.2015 - 20:49

Konečne som sa odhodlala vyskúšať tento recept a dobre som urobila. U rodičov som našla asi 30 ročný šunkovar,tak som skúsila urobiť šunku z bravčového stehna.Myslím že na prvý pokus celkom fajn,ale asi som ju mala trochu viac pritlačiť,lebo mi v nej zostali "diery" ,no chuť je naozaj fantastická. Určite budem ešte skúšať :)

Zobraziť profil rosa
~ 04.04.2016 - 07:17

ahoj,

tie kozky z tych stehien asi nepouzijem?

Zobraziť profil emko
~ 04.04.2016 - 08:23

Ahoj,

vo vseobecny je fajn pouzit ciste maso. Hlavne treba dokladne odrezat blany, aby ti v sunke nevadili.
Ale, co sa kozi tyka, mozes ich istym stylom pouzit. Len ich prevar a dokladne mixerom s nozmi najemno nasekaj. Pomoze to, aby sunka nebola sucha a pekne ju spoji. Vysusenej sunke tiez predides, ak nebude pruzina prilis napeta, aby nevytlacila stavu. A tiez pozor na prilis vysoku teplotu pri vareni.
Takze zalezi, ak chces extra kvalitnu dietnu chutnu sunku, obides sa bez pridania kozi ;)

Zobraziť profil rosa
~ 04.04.2016 - 13:31

vdaka emko za obsirnu odpoved...takze teraz mi je to cele jasne a zajtra sa pustam do "sunkovania", ozvem sa ako to dopadlo...

Zobraziť profil emko
~ 04.04.2016 - 13:37

tesim sa, drzim palce a som zvedava na tvoje skusenosti ;)

Zobraziť profil helca103
~ 04.05.2016 - 11:02

Moja prvá kuracia šunka.
Dlho som ju chcela vyskúšať, ale nevedela som sa odhodlať a nakoniec som to riskla. Nie je dokonalá, ale je moja a určite budem robiť častejšie. Ďakujem za podrobný recept.
PS: fotené mobilom preto tá farba, v skutočnosti bola krajšia :-)

Zobraziť profil emko
~ 04.05.2016 - 13:19

Vyzerá perfektne! Vďaka za foto :)