K tomuto receptu je vhodné, aby ste mali domáci šunkovar, alebo aspoň igelitové črievko na tlačenku. Spracovaním mäsa získate 100% mäsovú chutnú šunku.

Ja som si postup zjednodušila pre našu domácu potrebu a mám to skoro bez práce. Opäť som zneužila pekárničku na miesenie, pretože to je tá najzdĺhavejšia časť pri príprave šunky.
Šunku môžete ochutiť rôznymi bylinkami, korením, olivami, kápiou alebo tým, čo máte radi. Ja sem dávam základný recept na kilo šunky.

Vyrobením domácej šunky viem, čo deťom dávam.

Kuracia šunka

Suroviny

 

1100

g kuracie mäso

23

g soľ

100

ml voda

5

g cukor

Na prípravu kuracej šunky je vhodné použiť mäso z vykostených kuracích stehien. Je lacnejšie a nie je príliš suché, ako prsia. Za hrsť mäsa odložím bokom a ostatné všetko pokrájam na väčšie kúsky. Vo vode rozmiešam práškový cukor so soľou. Odloženú časť mäsa poriadne rozkutrujeme v mixéri s nožíkmi. Orientačne je to asi 1 zarovnaná kávová lyžička cukru a 4 zarovnané kávové lyžičky soli. Doporučuje sa použiť aj polovica soli a polovica rychlosoli, čo zaručí peknú farbu u šunky. To je už na vás...

Domácu pekárneň bez ohrevu zapnem na miesenie, vložím do nej kúsky mäsa, pridám rozkutrované mäso a pekáreň zapnem. Po trochách prilievam ochutenú vodu a miesim asi 25 minút, kým sa hmota poriadne nespracuje. Ak nemáte pekáreň, vložte mäso do misky a mixérom s hákmi hmotu poriadne vymieste. Všetka tekutina sa vsaje do mäsa a okolo mäsa sa vytvorí pojivo, aby šunka držala.

Do šunkovaru vložím sáčok a po trochách doň povkladám mäsovú hmotu celkom do plna. Šunkovar poriadne stlačím a uzatvorím. Ak plníte bez šunkovaru len sáčok, poriadne hmotu popritláčajte, aby vo vnútri nebol vzduch a uzatvorte motúzom.

Uzatvorený šunkovar dám do chladničky aspoň na jeden deň odpočinúť. Potom ho vložím do hrnca s teplou vodou na 80 stupňov a pomalým varom varím asi dve a pol hodiny. Po uvarení šunkovar vložím do umývadla so studenou vodou a schladím ho. Šunku nechám vychladnúť v studenej vode asi hodinu a môže sa krájať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mb
~ 02.03.2014 - 20:19

fuuu, pouzit pekarnicku na chleba pre vyrobu sunky by mi ozaj nenapadlo ;)
recept fajny, dakujem, aj ked ja radsej bravcovu :)

Zobraziť profil Táňa
~ 02.03.2014 - 20:35

Ja som predtým mäso miesila ručne, aby sa spojilo, trvá to dosť dlho. Odkedy mám problémy s rukou, pomáham si ako sa dá :-)

Zobraziť profil Trudka4
~ 02.03.2014 - 21:35

taky často děláme domácí šunku a samozřejmě pomocí pekárničky .....

Zobraziť profil Rutto
~ 02.03.2014 - 21:28

..a tot
moja svinskaa ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 02.03.2014 - 21:31

parádnica :-)

Zobraziť profil mb
~ 04.03.2014 - 16:23

Krasne. Skoro taky isty pohlad ako na susedovu dceru :)

Zobraziť profil masala
~ 03.03.2014 - 15:25

Tak ta vyzera fakt super.

Zobraziť profil Táňa
~ 03.03.2014 - 17:14

Takú šunku môžeš aj ty urobiť deťom, je to jednoduchý recept...

Zobraziť profil remperitka
~ 03.03.2014 - 23:01

pamatam si z detstva sunku zo zajacov - moji krstny ich mali kopec tak sa vzdy robila sunka, och ako mi to pripomenulo :) uz som domacu sunku chcela davno skusit , tak mozno sa do toho pustim :)

Zobraziť profil Angie
~ 16.03.2014 - 14:55

Aj ja robievam túto šunku presne podľa tohoto receptu bol priložený k šunkovaru, ale nenapadlo mi dať to miešať do pekárničky.Najbližšie vyskúšam. Robila som už kuraciu,morčaciu a šunku z brav.stehna a taktiež som už skúšala s rýchlosoľou aj bez nej a ostala som pri pomere pol kuch.soli a pol rýchlosoli. Minule som robila z brav.stehna z 1100g mäsa som po spracovaní mala 980g šunky. Mäso ma vyšlo 3.89€ a ak nepočítam plyn , ktorý som spotrebovala tak ma 100g šunky ale skoro so 100% ným obsahom mäsa vyšlo na cca 0.40 centov ,kým v obchode to je okolo 1€ za 100g.:-)
A nehovoriac o tom že viem presne čo jem.

Zobraziť profil Henny
~ 30.03.2014 - 17:52

Supér,vyskúšam, je to vždy lepšie ako tie presolené výrobky.Pamätám sa,že voľakedy sa to tlačilo do fliaš od octu a tak sa varilo.

Zobraziť profil elysa
~ 15.04.2014 - 18:17

Tak Táni, hlásim ako dopadla prvá manželova šunka, lebo určite nieje posledná, poradila si mu výborne- vybral si spôsob ako ju dotiahnuť do finále...Tu je- výborná bravčová...

Zobraziť profil Táňa
~ 15.04.2014 - 18:40

Ahoj Eliška, vedela som, že sa mu podarí, má ju ukážkovú. Ďakujem pekne za fotku a zdravím tak šikovného chlapa ... aj teba samozrejme :-)

Zobraziť profil veronika353
~ 17.04.2014 - 18:17

Děláme šunku podobně,dáváme 1kg maso z králíka a 1kg maso z plecka.Maso už mám připravené,manžel múže pracovat:-)))

Zobraziť profil Evča
~ 24.01.2015 - 22:25

Ahoj Táni, od vcera mam naložené maso v šunkovare, zajtra budem variť..samozrejme tvoju!!!, maso vymiesala pekarnička, na ktorú nedám dopustit!!, dik za recept

Zobraziť profil kimlo
~ 20.02.2015 - 07:30

Kuracie stehná sú už v chladničke, dnes idem na to...

Zobraziť profil kimlo
~ 23.02.2015 - 07:30

Hotovo, je vynikajúca! Vďaka za recept!

Zobraziť profil Táňa
~ 26.02.2015 - 20:13

Máš ju perfektnú, ďakujem za foto, píšem až teraz, bola som na Záhorí :-)

Zobraziť profil vanilka111
~ 16.04.2015 - 08:03

akurat majú v lidli v akcii XXL kuracie stehenne rezne :-) tak toto vyskúšam. Ak sa vydarí a budem chcieť vyskúšať aj bravčovú, postup a čas varenia je rovnaký??

Zobraziť profil Táňa
~ 16.04.2015 - 16:11

Robila som aj bravčovú presne podľa tohto receptu. Držím palce.

Zobraziť profil vanilka111
~ 19.04.2015 - 10:16

tak som skúsila, chuť super, mäsko krehké,ale rozpadáva sa mi . Nemám šunkovar,natlačila som to do sáčku do veľkej konzervy, Asi kúpim šunkovar :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 19.04.2015 - 10:19

Ja som ho kúpila cez aukro od niekoho, kto ho doma nepoužíval skoro zadarmo :-)

Zobraziť profil Kvetka
~ 31.05.2015 - 20:49

Konečne som sa odhodlala vyskúšať tento recept a dobre som urobila. U rodičov som našla asi 30 ročný šunkovar,tak som skúsila urobiť šunku z bravčového stehna.Myslím že na prvý pokus celkom fajn,ale asi som ju mala trochu viac pritlačiť,lebo mi v nej zostali "diery" ,no chuť je naozaj fantastická. Určite budem ešte skúšať :)

Zobraziť profil rosa
~ 04.04.2016 - 07:17

ahoj tani,

tie kozky z tych stehien asi nepouzijem?

Zobraziť profil emko
~ 04.04.2016 - 08:23

Ahoj,

vo vseobecny je fajn pouzit ciste maso. Hlavne treba dokladne odrezat blany, aby ti v sunke nevadili.
Ale, co sa kozi tyka, mozes ich istym stylom pouzit. Len ich prevar a dokladne mixerom s nozmi najemno nasekaj. Pomoze to, aby sunka nebola sucha a pekne ju spoji. Vysusenej sunke tiez predides, ak nebude pruzina prilis napeta, aby nevytlacila stavu. A tiez pozor na prilis vysoku teplotu pri vareni.
Takze zalezi, ak chces extra kvalitnu dietnu chutnu sunku, obides sa bez pridania kozi ;)

Zobraziť profil rosa
~ 04.04.2016 - 13:31

vdaka emko za obsirnu odpoved...takze teraz mi je to cele jasne a zajtra sa pustam do "sunkovania", ozvem sa ako to dopadlo...

Zobraziť profil emko
~ 04.04.2016 - 13:37

tesim sa, drzim palce a som zvedava na tvoje skusenosti ;)

Zobraziť profil helca103
~ 04.05.2016 - 11:02

Moja prvá kuracia šunka.
Dlho som ju chcela vyskúšať, ale nevedela som sa odhodlať a nakoniec som to riskla. Nie je dokonalá, ale je moja a určite budem robiť častejšie. Ďakujem za podrobný recept Tánička.
PS: fotené mobilom preto tá farba, v skutočnosti bola krajšia :-)

Zobraziť profil emko
~ 04.05.2016 - 13:19

Vyzerá perfektne! Vďaka za foto :)