- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Poznám veľa ľudí, čo majú odpor ku klasickej držkovej polievke. Šťavu z polievky by hádam aj zjedli, ale tie držky, ani náhodou.
Práve pre takýchto stravníkov je vhodnou variantou uvariť držkovú z hlivy. Postup je skoro ten istý, čas prípravy oveľa kratší a chuť výborná. Namiesto hlivy môžete použiť aj baraniu hlavu, ale tá je predsalen menej dostupná.
Hubová držková patrí podobne ako gulášová medzi desiatové polievky. Je teda hustá a sýta. Podáva sa často samostatne len s chlebom.
Rozpis surovín je na 2 a pol litra polievky.
Vo väčšom hrnci na oleji pekne orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu. Zaprášime ju múkou a za stáleho miešania múku orestujeme do zlatista. Pripravíme tak základ - cibuľovú zásmažku, do ktorej na záver pridáme mletú rascu, bobkový list a mletú sladkú papriku.
Premiešame a zalejeme vývarom. Prešľaháme metličkou a privedieme k varu. Vývar je dobré použiť hovädzí, no ak nejete mäso, môže byť aj hubový, alebo zeleninový. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením (záleží, ako silný je vývar). Polievku poriadne prevaríme aspoň pol hodinu.
Čerstú hlivu očistíme, odkrojíme tuhý koniec a pokrájame na plátky (ako drž. Vložíme do polievky a necháme prevariť už len asi 5 minút. To úplne stačí, aby sa hliva dostatočne povarila a nezmäkla.
Komentáre
emvar ~ 30. január 2018 - 10:27
Výborný recept. Robila som hneď z dvojnásobnej dávky. My máme radi držkovú aj so zemiakmi, tak som pár pridala. Ešte sa nedojedla a manžel si už pýta o dva týždne opäť :)
emko ~ 30. január 2018 - 10:50
In reply to Výborný recept. Robila som by emvar
Ďakujem. Takéto polievky, hlavne v tomto počasí sú veru to pravé :)
janulka13 ~ 8. jún 2017 - 11:50
Emko, nemusíš variť osobitne koreniny. Ja používam obyčajné vajíčko na čaj, do toho si dám všetky koreniny a zavesím na okraj hrnca, potom ho nemusím hľadať.Takto to používam hlavne pri vývare, ale aj pri varenom víne na klinčeky.