Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, alebo veľmi zaneprázdnených. Príprava zaberie len 5 minút, pečenie asi 50 minút. Môžete ho zamiesiť večer a ráno šup do rúry. Dá sa tiež pripraviť ráno pred odchodom do práce a upiecť po návrate.

Tento chlieb má veľké oká v striedke a úžasne chrumkavú, tenkú kôrku. Najradšej ho mám hneď čerstvý, namáčaný do olivového oleja.

Receptu sa naozaj netreba báť. Aj keď ste s kysnutým cestom nikdy nepracovali, chlieb sa vám určite podarí. Nemusíte ho ani nijako špeciálne hniesť a tvarovať. Stačí len premiešať suroviny vareškou a potom celé preložiť do dobre tesniaceho hrnca či pekáča s pokrievkou.

Múku môžete namixovať. K hladkej pšeničnej pridať žitnú celozrnnú alebo špaldovú. Chlieb sa podarí aj tak, len bude hutnejší.

Ochutiť ho môžete rascou, semienkami, orechami, sušenými rajčinami, bylinkami, alebo sušenou cibuľkou. Fantázii sa medze nekladú :)

No a ak vás pečenie chleba chytí, určite skúste aj kváskový chlebík.

1 hrnček - 250 ml

Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov

Suroviny

 

3

hrnčeky múka hladká

1

KL droždie sušené

2

KL soľ

1,5

hrnčeka voda
semienka slnečnicové

Všetky suroviny spolu v miske vareškou premiešame, aby sa dobre spojili. Misku zakryjeme a necháme pri izbovej teplote cesto kysnúť asi 8 hodín. Minimálne 6 a maximálne 12. Čím dlhšie cesto kysne, tým budú oká v striedke väčšie.

Keď cesto vykysne, rozohrejeme rúru aj s pekáčom a pokrievkou na 250 stupňov. Keďže cesto nijako netvarujeme, chlieb sa prispôsobí tvaru pekáča. Je preto dobré nemať pekáč príliš veľký. Priemer 22 až 26 cm je akurát.

Cesto preložíme do horúceho pekáča, zakryjeme pokrievkou a vložíme do spodnejšej časti rúry na 30 minút piecť. Potom pekáč vyberieme a pokrievku dáme bokom. Znovu vložíme do rúry bez pokrievky a pečieme ďalších 20 minút na 230 stupňov. Takto sa prepečie kôrka chleba krásne do zlatista.

Hrnčekový chlieb necháme na mriežke vychladnúť a už len čakáme na ten úžasný zvuk, keď ho rozkrojíme :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil CÁCORkA
~ 22.04.2017 - 16:56

Dělám ho už delší dobu a je úžasný :-)
Jen co jsem přešla na celozrnnou variantu, tak ho děti nechtějí. Mají radši z bílé mouky.

Zobraziť profil emko
~ 22.04.2017 - 17:30

Ja mám podobný "problém" :)
Tak som zvolila kompromis, miešam múky pol na pol a hodne ozdobím semienkami :)
Keď už som moc zúfalá, potriem im to proste marmeládou a zjedia do posledného zrniečka :)

Zobraziť profil Denisa F.
~ 07.09.2017 - 10:47

Výborný chlebík!!!! Myslíte, že ho môžem upiecť aj z dvojitej dávky?? Som začiatočník z kysnutého cesta, tak len pre info, či mi to vykysne v poriadku :)

Zobraziť profil emko
~ 07.09.2017 - 11:22

Malo by vykysnúť v poriadku, len potom predĺž dobu pečenia v poslednej fáze, aby sa poriadne prepiekol :)

Zobraziť profil JankaJan
~ 09.09.2017 - 10:51

Dobré dopoludnie:)chlebík som skúšala včera i dnes.Včerajší som nechala kysnúť 8 hodín,dnešný 12.Ani jeden sa my pekne nedvihol,ako Vám:(,neviem v čom to je a korku som nemala pekné hnedú,ako vy na vyobrazenom obrázku.Musela som chlebík potrieť slanou vodou,až potom chytil krásnu hnedinu.Mne to príde na dvojitú dávku,alebo?

Zobraziť profil emko
~ 10.09.2017 - 14:30

Ahoj, skús použiť menšiu formu, tá pomôže podržať tvar chlebíka. Alebo môžeš cesto pred pečením vyklopiť na pomúčenú dosku a zabaliť do obálky, trochu vytvarovať, nechať ešte podkysnúť a potom až vložiť do pekáča. Ak nemáš dosť peknú hnedú kôrku, ak nechaj jednoducho dlhšie piecť :)