Vedieť upiecť domáci kváskový chlieb je nemalá frajerina. Ale hlavne je to obrovská dobrota!
Kváskový chlieb je oveľa chutnejší než akýkoľvek kupovaný. Má chrumkavejšiu, krásne sfarbenú a skaramelizovanú kôrku. Má tiež nižší glykemický index a dlhšiu trvanlivosť. Tak prečo to neskúsiť? :)

Najprv potrebujeme samozrejme založiť kvások. Ak ho máme dostatočne aktívny, môžeme začať piecť. Jeden recept na výborný kváskový pšenično-ražný chlieb tu už mám. Je extra podrobne vysvetlený. Alebo môžete skúsiť extra chrumkavý špaldový chlieb z kvásku.

V tomto recepte budem trochu stručnejšia, ale technika je v podstate totožná. Zmenila som len pomery cesta a časovanie v postupe. S cestom sa totiž oveľa ľahšie pracuje. Má len 65% hydratácie, takže sa nebude toľko lepiť a zvládnuť by ho mali aj začiatočníci.

Veľmi odporúčam prečítať si okolo kváskového pečenia trochu teórie v sérii článkov Na ceste za kváskovým chlebom. Naozaj to pomôže pri prvých pokusoch. Pretože lepšie než všetky recepty sveta, je vedieť cesto poznať a cítiť.

Z rozpisu v tomto recepte pripravíte jeden menší bochník chleba. Hodí sa napríklad okrúhla ošatka s priemerom 21 cm. Ak máme pripravený kvások, prvá fáza prípravy cesta trvá s malými prestávkami 3 hodiny. Potom môžete uložiť chlieb v ošatke do chladničky a pokračovať kedykoľvek na ďalší deň. Ak sa ale neviete dočkať a chcete váš kváskový chlieb ochutnať čo najskôr, nechajte ho pár hodín dokysnúť pri izbovej teplote a hor sa do pečenia.

Kváskový chlieb pre začiatočníkov

Suroviny

Pripravíme si čerstvo aktivovaný kvások. Lyžicu až dve zrelého kvásku zmiešame poriadne s vodou. Primiešame múku. Necháme fermentovať, kým nezačne rásť a netvoria sa v ňom bublinky. Ak z neho lyžicu odoberieme a jemne vložíme do pohára s vodou, mal by kvások plávať.

Pripravíme cesto. Do väčšej misy odvážime aktivovaný kvások a dobre premiešame s vlažnou vodou. Primiešame aj múku a rukou poctivo prehnetieme. Cesto sa v tejto fáze lepí, ale tak to má byť. Neskôr sa to zlepší :)

Cesto zakryjeme a necháme 20 minút oddýchnuť. To mu pomôže, aby sa spojilo. Po 20 minútach bude menej lepivé a bude sa dať pekne natiahnuť.

Primiešame soľ a trochu vody. Poriadne cesto niekoľko minút spracujeme, aby sa soľ všade vstrebala. Potom necháme cesto znovu asi 15 minút odpočívať, aby mohlo začať kysnúť.

Najbližšie dve hodiny budeme v 10 až 20 minútových intervaloch cesto prekladať. Vždy od kraja kúsok cesta navlhčenou rukou poriadne natiahneme a preklopíme cez zvyšok cesta. Postupujeme tak ďalej, až zložíme malý batôžtek. V prvých fázach prekladáme pomerne razantne a v kratších časových intervaloch. Ku koncu už s cestom manipulujeme jemne, aby sme z neho nevytlačili veľa vzduchu.

Po dvoch hodinách prekladania a zabaľovania by cesto malo držať pekne pokope. Vytvarujeme z neho malú guľôčku, ktorú napneme tak, aby bol povrch pekne hladký. Spoje pritlačíme prstami. Guľôčku z cesta dáme na pracovnú plochu, posypeme trochou múky a necháme 20 minút odpočívať.

Teraz ešte naposledy cesto trochu vyformujeme, aby z neho vznikla čo najkrajšia guľôčka s jemným, hladkým povrchom. Nepreháňame to s tvarovaním. Ak sa začnú objavovať na povrchu trhlinky, znamená to, že je cesto príliš napínané. Je treba prestať s tvarovaním, nechať ho znova chvíľku oddýchnuť a pokračovať o chvíľu neskôr.

Guľôčku poriadne posypeme a "pohladkáme" škrobovou múčkou, aby sa neprilepila k ošatke. Vložíme opatrne hladkou stranou naspod do poctivo vymúčenej ošatky.

Necháme kysnúť pri izbovej teplote (alebo cez noc v chladničke a pokračovať budeme ďalší deň). Cesto musí výrazne zväčšiť svoj objem. Keď do neho urobíme jamku, jej objem by sa mal len pomaličky vracať spať asi do polovice. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Aspoň pol hodiny pred pečením! V rúre si zároveň necháme nahrievať liatinovú platňu, alebo kameň na pečenie, spolu so starým plechom na dne. Prípadne rozpálime ťažký liatinový pekáč spolu s pokrievkou.

Keď je rúra horúca, pristúpime k posledným krokom prípravy a to musí byť poriadna rýchlovka. Čím rýchlejšie budeme teraz pracovať, tým je väčšia šanca, že sa nám kváskový chlebík podarí a pekne "vyskočí". Ošatku prekryjeme papierom na pečenie. Obrátime ju a cesto jemne vyklopíme aj s papierom na drevenú dosku.

Ak sa cesto po preklopení začne rozlievať a vôbec nedrží tvar, neváhajte a šup s ním do rúry. Lepšie je ale cesto trochu očistiť od prebytočnej múky, postriekať vodou, posypať semienkami na okrasu a urobiť jeden ostrý, rýchly rez.

A teraz čo najrýchlejšie sa dá. Pomocou dosky opatrne vyklopíme cesto aj s papierom na liatinovú platňu. Zároveň na spodok rúry prskneme asi dve deci vody a okamžite rúry zatvoríme. Tak sa nám rúra zaparí a to pomôže chlebu nadskočiť. Ak liatinovú platňu nemáme, vložíme cesto do pekáča a zakryjeme poriadne pokrievkou. V tomto prípade zaparovať rúru nemusíme.

Prvých 10 minút rúru v žiadnom prípade neotvárame. Po 10 minútach otvoríme. Odstránime spodný plech s vodou, alebo pokrievku, ak sme piekli v pekáči. Za tento čas mal chlieb pekne "nadskočiť".

Pečieme ďalších 20 minút pri 230 stupňoch, kým sa vytvorí zlatavá, chrumkavá kôrka.

Chlieb by mal byť hotový. Poznáme to tak, že keď naň zospodu zaklopeme, ozve sa dutý zvuk. Ak chlieb pekne "nezvoní", radšej ešte chvíľu dopekáme. Potom ho necháme vychladnúť na mriežke, alebo niekde, kde sa bude vetrať aj odspodu.

Hotovo. Už len čakať, kým náš kváskový chlieb vychladne a zahryznúť sa :)

Možno sa ešte pýtate, ako dlho môžeme nechať chlieb finálne kysnúť v chladničke. Je dobré okrem "jamkového testu" sledovať na ošatke, ako vysoko cesto vystúpilo. Pre porovnanie, takto mi vystúpilo to isté cesto po takmer po 20 hodinách. Po vyklopení z ošatky bolo trocha placatejšie, ale po upečení aj tak dokázalo nadskočiť.

Takto vykysnutý chlebík bol extra chrumkavý, kôrka úžasne skaremalizovaná. Moja rodinu už iný ani nechce. Takže viem, že kysnúť finálne dávam takmer po okraj ošatky. (Samozrejme presný čas, za ktorý tak chlieb nakysne, sa môže líšiť podľa aktivity nášho kvásku)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Edith
~ 02.05.2017 - 20:25

Tvôj chlebík je krásny.... V kváskovaní som začiatočníčka, zbieram informácie... tvoj článok ma zaujal, je krásne spracovaný. Mala by som otázku.... neviem či môžem... chcem sa spýtať, ak večer cesto dám do ošatky a následne do chladničky, môžem chlebík upiecť nasledujúci večer? Musím potom nechať pri izbovej teplote, aby sa cesto"aklimatizovalo"? Či ako? Ďakujem za radu.....

Zobraziť profil emko
~ 03.05.2017 - 08:13

Ahoj, jasné pýtaj sa, čím viac, tým lepšie. Na začiatok je tých info pomerne veľa. A práveže dobrá otázka, doplním to aj do receptu. Práve včera som robila expriment s týmto receptom, že ako dlho môžem potiahnuť finálne kysnutie, aby bol chlebík ešte ok.

Takže o jedenej poobede som dala chlieb do ošatky a do chladničky, že budem piecť zajtra. Za pol hodinu som zmenila názor, že upečiem predsalen dnes a vytiahla ho von do tepla. O piatej vykuklo slniečko a tak že pôjdeme s deťmi na prechádzku. Cesto už skoro vykysnuté, ale ešte by kúsok potrebovalo, tak som ho znovu šupla do chladničky. A piekla ráno na ďalší deň. Nakyslo oveľa viac. Až som sa trochu bála, aký bude výsledok. A dopadlo to fantasticky, ešte lepšie než pri kratšej finálnej fermentácii.

Moje postrehy:

- áno, môžeš ho piecť až na ďalší večer, ak ho máš v chladničke
- určite pred pečením vytiahni cesto von z chladničky, aby sa aklimatizovalo. Jednak, by sa ti mohlo v rúre piecť nerovnomerne, keď je stred chladnejší a tiež by ti mohol rozpálený kameň na pečenie po vložení studeného cesta prasknúť
- ak presne dodržuješ recept, veľmi ti pomôže okrem testu s prstom (kedy robíš jamku do cesta a sleduješ ako sa vracia) tiež vedieť, ako veľmi má cesto vystúpiť. Napr. toto cesto keď dám do okrúhlej ošatky o priemere 21 cm, viem, že najlepšie je ak vystúpi takmer na okraj ošatky. Vtedy bude chlieb možno trošku placatejší, ale nádherne chrumkavý a skaramelizovaný. Ak vystúpi tak 2 cm pod okraj, naopak krásne vyskočí a bude z neho fešák bochníček.

Snáď som na nič nezabudla, keď tak sa ešte spýtaj.
Ja idem tieto posledné pokusy s obrázkami doplniť do receptu :)

Zobraziť profil Edith
~ 04.05.2017 - 19:13

Ahoj, ďakujem za radu :-) cesto oddychovalo vyše 20 hodím v chladničke a tu je výsledok :-)

Zobraziť profil emko
~ 05.05.2017 - 08:08

No super, vyskočil krásne :) Nabudúce ho kľudne ešte viac prepeč viac do hneda :)

Zobraziť profil Edith
~ 05.05.2017 - 21:42

Ďakujem, skúsim :-)

Zobraziť profil Lubik
~ 04.05.2017 - 17:41

Ahoj, teraz som dopiekla chlebik a vydaril sa len sa stale cesto lepilo. Chlebik ma byt mensi?

Zobraziť profil emko
~ 04.05.2017 - 18:00

No super :)
Áno chlebík je menší, ak je ti málo, daj dvojnásobnú dávku a rozdeľ do dvoch ošatiek. Cesto sa lepí kvôli vyššej hydratácii a pomere ražnej múky, ale o to je chutnejší :)

Zobraziť profil Lubik
~ 04.05.2017 - 17:43

A este sa chcem opytat, mozem dat uz do cesta len psenicnu muku vsetku? Alebo len s tou raznou podla receptu?

Zobraziť profil emko
~ 04.05.2017 - 18:01

Kľudne použi celý pomer len pšeničnej múky. Bude sa ti lepšie s cestom pracovať a ešte krajšie chlebík vyskočí :)

Zobraziť profil Lubik
~ 04.05.2017 - 18:16

Twraz som este zarobila kvasok s raznou celozrnnou a potom uz do cesta skusim teda 400g uz len psenicnej. Inak vsetky suroviny ako vodu dam podla rozpisu?

Zobraziť profil emko
~ 04.05.2017 - 18:23

Vodu daj kľudne ten istý pomer a podľa mňa ti chlieb vyjde isto nádherne! :)

Zobraziť profil Lubik
~ 05.05.2017 - 16:26

Tu je vysledok prvy chlebik

Zobraziť profil emko
~ 05.05.2017 - 16:38

Wau, vyzerá úplne profesionálne, gratulujem :)

Zobraziť profil Lubik
~ 05.05.2017 - 16:39

Dakujem. Teraz musim piect stale a vacsi 😀

Zobraziť profil emko
~ 05.05.2017 - 16:44

Chápem :) Alebo to rob ako ja..urob rovno dvojnásobnú dávku tohoto receptu, rozdeľ cesto do dvoch ošatiek.. Jednu upeč v jeden deň, druhú ulož do chladničky a upeč ďalší deň :)

Zobraziť profil Lubik
~ 05.05.2017 - 16:48

Este osatky si musim zadovazit. Maju vela druhov a neviem aku

Zobraziť profil emko
~ 05.05.2017 - 16:50

základ je mať jednu väčšiu a jednu menšiu, alebo ideálne dve menšie a jednu väčšiu :)

Zobraziť profil OlivSam
~ 07.05.2017 - 16:41

Prosim Vas a co tak ho urobit spaldovo razny, alebo len spaldovy? skusali ste? dakujem

Zobraziť profil emko
~ 07.05.2017 - 16:49

Práve dnes ho robím, aby som sem dala recept :)
Chvíľku strpenia a hodím ho sem, špaldový je super :)

Zobraziť profil OlivSam
~ 07.05.2017 - 16:54

Vy ste megaaaa super :) dakujem

Zobraziť profil emko
~ 07.05.2017 - 19:46

Ohoo ďakujem,
dnes už nestihnem, treba sa aj venovať, ale zajtra je recept vonku :)

Zobraziť profil emko
~ 08.05.2017 - 10:30
Zobraziť profil Kvetka
~ 15.05.2017 - 20:10

Teda Emko Tvoj popis je úplne úžasný, dala si si s tým strašne veľa roboty ale určite si nadchla veľa ľudí, aspoň mňa poriadne. Hneď som musela vyskúšať. Kvások sa mi podaril ale s chlebíkom som sa trošku potrápila, cesto mi stále lepilo. No výsledok stál za to, neskromne konštatujem že som zo sebou spokojná - ale len vďaka Tebe, bez Tvojho podrobného popisu by som sa na to nikdy neodvážila.Ďakujem

Zobraziť profil emko
~ 15.05.2017 - 20:30

Jaj ďakujem veľmi..vážim si :)
Máš ho prekrásny, presne takto by to malo vyzerať! :)
To cesto veru trocha lepí a treba byť šikovný, ale o to je chlieb potom chutnejší a chrumkavejší.. Som práve preto tak nastavila recept, pretože, keď už si s tým chlebíkom dá človek robotu, tak stojí za to sa troška potrápiť a natrénovať sa v šikovnosti...
Tak dúfam, že chutil :)

Zobraziť profil Kvetka
~ 15.05.2017 - 20:13

Ešte som chcela pripojiť obrázok prekrojeného chlebík ale nešlo mi to tak posielam osobitne

Zobraziť profil frenchie
~ 27.07.2017 - 12:33

Robila som prvý krát kváskový chlebík a bol vynikajúci :D ďakujem za úžasný a zrozumiteľný postup. Akurát som neprekladala lebo som nemala toľko času (použila som mixér s hnetacím hákom a dala do chladničky). Aj som sa obávala toho či sa podarí ale s výsledkom som bola nadmieru spokojná :) polovica firmy chce začať kváskovať keď ho ochutnali, tak len rozdávam kvások a odporúčam vašu stránku :)
Len som sa chcela opýtať, čím všetkým je možné ošatku vysypať. Tu píšete škrobovou múčkou, v inom recepte ryžovou. Je veľmi zlé keď sa vysype iba obyčajnou hladkou? Ďakujem

Zobraziť profil emko
~ 27.07.2017 - 12:52

Paráda, ďakujem :) Ja veru tiež už pečiem pre pol dediny, pretože kto ho ochutnal, tak chlebík chce :)

Ošatku je najlepšie vysypať nelepivou múkou. Preto obyčajná pšeničná hladká je vhodná najmenej. Najistejšie funguje škrobová múčka. Tá má zároveň efekt, že keď pri pečení chlebík postriekaš vodou, tak sa bude krásne lesknúť. Ja teraz najradšej vysypávam len žitnou múkou. Ryžová je trocha zrnitejšia. Ale vyskúšaj sama a uvidíš, ktorá možnosť ti lepšie sadne :)

Zobraziť profil frenchie
~ 27.07.2017 - 13:03

Ďakujem, krásne za odpoveď :) už chápem prečo sa mi môj nechcel odlepiť od misky (na ošatke sa pracuje) :)najbližšie sa chystám na špaldový, už sa teším :)

Zobraziť profil emko
~ 27.07.2017 - 13:10

Špaldový je asi môj najobľúbenejší, je krásne chrumkavý :)
Často pridávam semienka, alebo orechy, alebo minule som dala susené rajčiny a rozmarín a bol fantastický :)

Zobraziť profil frenchie
~ 27.07.2017 - 13:30

wau, vidím, že možností je naozaj veľa :) ja som len na začiatku ale chystám sa postupne aj na pečivo a nejaké koláče z kvásku :D
končene mi nebolo ráno zle keď som si dala chlebík ráno...juuuj, teším sa veľmim

Zobraziť profil emko
~ 27.07.2017 - 13:36

tak to mám radosť :)

Zobraziť profil mkbp
~ 01.11.2017 - 23:24

Dobry den, aj ja som uplna zaciatocnicka. Chcela by som sa spytat, nakolko je podstatna ta liatinova platna. Na obycajnom plechu by sa neupiekol tak dobre? Dakujem velmi pekne

Zobraziť profil emko
~ 04.11.2017 - 08:25

"by sa neupiekol tak dobre" ... presne!
Akože upečieš ho aj na obyčajnom plechu, ale je tam riziko, že poriadne chlebík "nevyskočí". Hlavne ak si začiatočníčka a možno sa ti nepodarí na prvýkrát cesto dobre zformovať.
Ale na tvojom mieste by som skôr použila metódu zakrytého pekáča. Je to najistejšie. Pekáč ti aj podrží tvar chlebíka, aj zabezpečí vlhkú atmosféru, aby sa chlieb nadvihol. Tak skús nájst, ak máš, čo najťažší pekáč s pokrievkou. A v ňom peč, prvú pol hodinu zakryté na 250 stupňov (pozor, nahrievaj pekáč pre vložením cesta aspoň pol hodiny!). Potom dopekaj odokryté a už uvidíš, ako ti zlátne :)

Zobraziť profil mkbp
~ 12.11.2017 - 20:51

Dakujem velmi pekne za odpoved. Problem je, ze mam perfektny tazky pekac s vekom, ktory sa mi nezmesti do truby :-OOO :( Jedine, co mam s vekom je jenska misa - myslis, ze to bude ok? (Vyzera, ze starter/kvasok sa mi konecne na 4ty krat podaril, tak pomalicky chcem ist na to :) )

Zobraziť profil emko
~ 13.11.2017 - 18:40

Môžeš skúsiť jenskú a daj vedieť :)
Ja mám práve radšej liatinu, lebo je odolná, dá sa poriadne rozžhaviť a dobre drží teplo..

Zobraziť profil mkbp
~ 14.11.2017 - 14:29

Takže nech sa páči :) Myslím, že aj v tej jenskej mu to šlo pekne :) Len neviem, prečo tam po rozkrojeni nie sú tie veľké bubliny... :/ Tie mám ja rada :)

Zobraziť profil emko
~ 21.11.2017 - 09:48

Nádherne sa ti podaril, naozaj! Krásne vyskočený, ani trhlinka, farba super :) Ak chceš väčšie bublinky, tak zvýš hydratáciu cesta. Daj napr. 300 g vody. Ono sa potom s cestom troška ťažšie pracuje, ale to zvládneš :) A pozor nepodceniť finálne kysnutie, to bublinkám prospeje :)

Zobraziť profil renkava
~ 08.11.2017 - 00:03

Ahoj, mohla by som sa opytat, v com mozem robit chybu, ze sa mi chlebik stale po vyklopeni z osatky roztecie? a naposledy sa mi aj prilepil k osatke, aj napriek tomu, ze som ju vysypala. Zatial som ho piekla 3krat a vzdy sa mi roztiekol....chutovo je uzasny, ale vznika mi skor taky nizsi chlebik, nie je tak krasny ako tvoj...nemam ziadne skusenosti s kvaskovanim a ani s pecenim chlebikov, som uplna zaciatocnicka...dakujem za radu.

Zobraziť profil kimlo
~ 08.11.2017 - 07:03

Ahoj, ak dovolíš, poradím Ti...to že sa chlieb po vyklopení roztečie je asi spôsobené tým že máš riedke cesto. A to spôsobuje aj jeho prilepenie na ošatku. Ja ho po vymiesení nasledujúce 2 hodiny každých 20 minút prekladám tak ako sa píše v recepte. Potom vznikne poddajné a mäkkučké cesto ktoré sa dobre tvaruje a pracuje sa s ním. Ďalej treba dbať aby doba keď sa cesto vyklopí na horúci plech a dá do rúry, bola čo najkratšia. Chlieb sa v rúre pekne dvihne. A aby sa cesto nelepilo, odporúčam ošatku povytierať Solamylom.

Zobraziť profil renkava
~ 08.11.2017 - 09:00

Dakujem za odpoved, cesto som sa snazila prekladat, aj presne dodrziavat recept......a este jedna otazka, vzdy ked prekladas cesto podsypavas ho mukou, alebo prekladas len navlhcenou rukou? ja som prekladala a natahovala len navlhcenou rukou....este rozmyslam, ze moze byt problem v presnosti mojej vahy...skusim vymenit za digitalnu...ten kvaskovy chlebik mi dava riadne zabrat, ale ja to raz zvladnem:)

Zobraziť profil kimlo
~ 08.11.2017 - 09:16

Vôbec nepoužívam navlhčenú ruku, tým cesto ešte viac redne. Keď ho naťahujem a prekladám tak na trocha pomúčenej doske. Konzistencia je taká že cesto je vláčne a nemá sa lepiť na ruky, vtedy je dobre vypracované. S presnosťou váhy si nerob starosti, pár gramov sem alebo tam...záleží na správnom vypracovaní cesta a hlavne trpezlivosti, treba sa s tým len trocha pohrať a dobrý výsledok príde sám. Cesto medzi prekladaním dávam kysnúť v miske prikryté utierkou do zatvorenej rúry vypnutého sporáka, je tam stála teplota. Tak isto aj keď kysne v ošatke. Určite to zvládneš, prajem veľa úspechov :)

Zobraziť profil renkava
~ 08.11.2017 - 09:29

Velmi pekne dakujem za rady....som dost trpezliva a prve nepodarky ma neodradia, prave naopak este viac vyburcuju....este raz velmi pekne dakujem

Zobraziť profil emko
~ 13.11.2017 - 18:38

určite zvládneš :)
podsypať múkou môžeš, ale snaž sa jej použiť čo najmenej, aby ti v chlebe potom nerobila neplechu.. ja používam len navlhčenú ruku a podsýpam až pri finálnom formovaní do ošatky

Zobraziť profil emko
~ 08.11.2017 - 09:15

Ahoj a neboj, naučíš sa všetko šupitopresto :) Stačí skúšať :)

Roztečený chlebík, može byť z niekoľkých dôvodov:
1. príliš vysoká hydratácia cesta... chlebík sa ti roztečie keď ho vyklopíš z ošatky, ale v rúre by sa mal nadvihnúť, takž ak si dodržovala pomer surovín, toto by nemal byť tvoj problém
2. prekysnuté cesto... príliš dlhé finálne kysnutie, takýto chlebík nechutí až tak dobre a ostane z neho placka, v rúre sa nezdvihne - v tomto prípade urob poctivo pri finálnom kysnutí prstový test /prstom urob dierku do cesta/, aby si prekysnutiu predišla
3. nedostatočné prvé kysnutie... v ktorom sa vytvorí pevná gluténová štruktúra a práve tá ti zabezpečí, aby chlebík pekne držal tvar, takže ako kimlo píše, cesto musí byť pevné, kompaktné, hladké, nadýchané a nelepiť sa, až potom tvaruj
4. samotné tvarovanie cesta... nie je to pre začiatočníka nič ľahké verím.... dávaj pozor, aby si cesto dobre zložila, spoje pritlačila dlaňou alebo prstami a aby strana cesta, ktorou ho vkladáš do ošatky bola hladká, bez trhlín a tvarovaním pomerne napnutá.... zároveň tá strana, kde máš mať po tvarovaní spoj a je teda na vrchu v ošatke...tak ju skús ešte v ošatke prstami pritiahnuť k sebe, spojiť a dobre zatesniť kompaktnú formu prstami :)

Zobraziť profil Andrea
~ 06.12.2017 - 14:24

Prosím Vás,ak si urobím kvások, ako dlho ho treba nechať fermetovať asi? Ďakujem.

Zobraziť profil mom
~ 10.12.2017 - 19:00

Ahoj porosila by som o radu neviem kde robím chybu. Už som upiekla tretí chlebík a stále je kyslý.... neviem, či má byť kyslý alebo som niečo pokazila....
Ďakujem za odpoveď

Zobraziť profil emko
~ 12.12.2017 - 09:41

AK je chlieb kyslý, tak je asi starší kvas. Ako dlho nechávaš rozkvasiť kvások?

Zobraziť profil Nada
~ 27.02.2018 - 15:39

Ahoj, tento tvoj recept je super. Kazdy chlebik sa mi zatial vydaril, krasne vykysol aj nakoniec vyskocil pri peceni :-)
Mam len mensi problem... chlebik je po upeceni a vychladnuti uzasny, ale na druhy den dost stvrdne. Mam ho zabaleny v utierke a platenej taske.
Nevies, cim to moze byt? Tebe vydrzi chlebik cerstvy ako dlho?
Dakujem za radu :-)

Zobraziť profil emko
~ 28.02.2018 - 20:22

Veľmi záleží od poriadneho vykysnutia. Čím lepšie sa trafíš, tým lepšie sa chlieb prepečie a aj dlhšie vydrží. Dbaj na to, aby bol poriadne dopečený.
A čo sa toho kysnutia týka, možeš vyskúšať takú fintu. Postupuj vždy podľa toho istého receptu a sleduj si, o koľko v ošatke narastie, keď sa ti podarí najlepšie. Potom už pojdeš na istotku Uvidíš, že ok, podrástol v ošatke o dva centimetre, skoro ju zaplnil, tak to bude ono :) Skúšaj limity. Ja som sa často bála, že už mi prekysol, a pritom vyšiel nádherne. A práve sa snažím pamätať si, o aký objem sa cesto zväčšilo, keď to bolo ono. To je lepší indikátor než časový údaj :)

Zobraziť profil cassie2323
~ 02.03.2018 - 08:43

Ahojte... tak som aj ja začala piecť kváskový chlieb...včera som si spravila základ a cez noc som nechala vykysnúť v chladničke a o siedmej ráno som dnes piekla....a na prvý krát som s ním veľmi spokojná...chuťovo je výborný kôrka chrumkavá a všetko som si spravila sama... :) Dakujem za super návod

Zobraziť profil emko
~ 02.03.2018 - 17:11

Paráda, len tak ďalej :)

Zobraziť profil zuzka.blaska
~ 02.03.2018 - 13:00

Dobrý deň, keďže dnes vo mne "dozrel" čas na kváskový chlebík, mám otázočku: mám hrniec kameninový aj s pokrievkou, len píšete, že chlebík "nadskočí" tých prvých 10 minút. Obávam sa, že sa prilepí na pokrievku zvnútra. Alebo nenadskočí až tak? Samozrejme, som začiatočník, ale Váš recept študujem asi týždeň a zhodou okolností som včera dostala od kamarátky kvások, tak dnes to začne :)

Zobraziť profil emko
~ 02.03.2018 - 17:15

Ahoj :) Chlebík určite nadskočí, koľko presne, to musíš vyskúšať.. Zväčší sa tak odhadom o 20 percent, ale záleží od toho, ako dobre je vykysnutý a sformovaný...

Zobraziť profil Gulka
~ 07.03.2018 - 19:50

Mňam mňam, konečne to vysloooo! Ale chudák nevydržal veľmi dlho, o 6 rozkrojeny, teraz uz zjedeny...asi pri Tom kvaskovani neschudnem ;)

Zobraziť profil Gulka
~ 07.03.2018 - 19:51

V reze

Zobraziť profil emko
~ 08.03.2018 - 10:35

No vidíš, paráda, krásne vyskočil chlapec :) A kľudne sa neboj pridať ešte trochu a predĺžiť finál kysnutie :)
Tak super, už snáď každý ďalší chlebík bude len krajší :)

Zobraziť profil Dandy
~ 07.03.2018 - 20:57

ako dobre, ze som ho tu nasla, mam za sebou uvod do kvaskovania, pred vcerom som upiekla iba razny chlebik, bola som sklamana, ale vecer som nasla tento recept a dnes som pokus zopakovala-presne s tymto postupom a okrem toho, ze som v tej rychlosti zabudla narezat chlebik / on sam si urobil cestu/ z pece vysiel jeden uzasne vonajuci a fakt chlieb chlebovy, akoby som sa vratila v case do detstva, ta chut mi pripomenula cosi velmi velmi dobre a chutne, takze super receptik, perfektne opisany postup a vysledok chutovy zazrak, vzhlad dotiahnem.....a verim tomu ze experimentovanim aopakovanim to pojde, este raz vdaka za skvely recept

Zobraziť profil emko
~ 08.03.2018 - 10:37

Jéj, tak krásne si to napísala, ďakujem moc moc! :)
Vytvarovať pekne chlebík je dosť ťažké, to chce ozaj len prax, ale to vychytáš. Hlavne, že chutí :)

Zobraziť profil Monika Hricová
~ 16.03.2018 - 09:00

Dakujem za podrobny recept vdaka ktoremu ma uchvatilo pecenie domaceho chleba.posielam foto mojho prveho kvaskoveho chlebika.mala ste pravdu ta skarameluzovana korka sa neda porovnat z kupovanym😊

Zobraziť profil emko
~ 22.03.2018 - 20:07

Krásny gratulujem a veru, o kôrku a patku je u nás vždy najväčší boj :)

Zobraziť profil Natare
~ 22.03.2018 - 11:30

Dobry den, prave robim kvaskovy chlieb a cesto sa mi pri prekladani trha. Kde je problem. Dakujem

Zobraziť profil emko
~ 22.03.2018 - 20:10

Každým prekladaním by malo byť cesto kompaktnejšie a netrhať sa... Ťažko poradiť na diaľku. Musíš mať hlavne dobre ktívny kvások a poto to už je o tom, odhadnúť správne kysnutie. Ak pracuješ v teple a ani po 4 hodinách sa ti cesto nelepší, skôr naopak trhá sa viac a viac..tak už by som sa bála, že je prekysnuté a tam už to moc nezachrániš..

Zobraziť profil Natare
~ 22.03.2018 - 20:14

Dakujem, uvidim zajtra ako to dopadne, teraz kysne v chladnicke. Zajtra pojde do rury.

Zobraziť profil emko
~ 22.03.2018 - 20:19

Držím palce :)

Zobraziť profil Natare
~ 23.03.2018 - 17:53

Dakujem, no chlebik sa moc nepodaril, vobec sa nezdvihol a navyse je aj kysly. Je to moj druhy pokus a zas neuslepsny. No nevzdam sa budem skusat dalej.

Zobraziť profil emko
~ 26.03.2018 - 14:46

Ajaj, to ma mrzí. Skús nabudúce nechať kysnúť menej. Sa obávam, že ak bol chlieb kyslý a nezdvihol sa, tak bol prekysnutý. Drž sa a tfuj tfuj nech to nabudúce vyjde :)

Zobraziť profil MajkaP
~ 29.05.2018 - 18:47

Pekný večer :) dnes som upiekla svoj prvý kváskový chlebík. robila som ho presne poďľa Vášho receptu, ale mal nejaké chyby. Vyzeral pekne, na prvý pohľad sa mi zdal byť upečený. Piekla som ho najprv 10 minút pri 250tich stupňoch a ďalej 30 minút pri 230tich stupňoch. Aj som naňho zaklopala a bol dutý. Ale keď som ho rozkrojila tak vyzeral aj trochu chutil surovo a bol taký ťažký. Mala som ho v ošatke hodinu, ale po pol hodine keď som urobila do cesta prstový test tak mi tam ostávala jamka. Viete mi podariť kde som urobila chybu? Ďakujem krásne za odpoveď :)

Zobraziť profil kimlo
~ 31.05.2018 - 11:52

Podľa mňa bol málo v ošatke a krátko sa piekol, ja ho nechávam minimálne 3,5 hodiny a pečiem ho 10-15 minut pri 250 a potom 40-45 minut pri 200.

Zobraziť profil Martina 29
~ 31.05.2018 - 13:10

Ahoj, ja som presne ten typ kuchárky, ktorá potrebuje presný postup. Najmä keď začínam s niečím novým. Preto Ti chcem srdečne poďakovať...Podarilo sa :) Vďaka tvojmu vynikajúcemu popisu kváskujem a pečiem chlebík. Zaujímavá je tá vnútorná radosť keď ho voňavý vyťahujem z rúry. Takže ešte raz ďakujem a prajem všetko dobré