Kvások

Aby sme mohli upiecť kváskový chlieb, potrebujeme v prvom rade pripraviť kvások. Trochu teórie okolo kvásku píšem v článku Na ceste za kváskovým chlebom (1) - Ako získať kvások.
Najprv musíme založiť štartér a ten pravidelne kŕmiť. Keď je plne aktívny, môžeme z neho pripraviť kvások a začať piecť. A pri celej tejto mágii si vystačíme len s múkou a vodou.
Ak raz úspešne kvások založíme, môžeme ho mať kedykoľvek po ruke a upiecť ten najlepší chlieb na svete. Stačí dodržať zopár zásad, ktoré popisujem v článku Na ceste za kváskovým chlebom (2) - Starostlivosť o kvások.
Na prípravu štartéru, z ktorého získame kvások, potrebujeme naozaj kvalitnú múku. Určite čerstvú a najlepšie celozrnnú. Ďalej filtrovanú vodu, zbavenú chlóru. Už stačí len väčšia, čistá, sklenená nádoba a utierka či pokrievka. To je všetko.
Prvý deň zmiešame asi tri lyžice múky s vodou do konzistencie hustejšieho lievancového cestíčka. Dôležité je cestíčko poriadne premiešať, aby v ňom neboli hrudky a ani stopy po suchej múke. Cestíčko zarovnáme, zoškrabeme aj zo stien nádoby a prikryjeme utierkou alebo pokrievkou. Nie však na tesno! Toto je náš štartér.
Polovicu až 3/4 cesta odoberieme z nádoby preč a nahradíme ho čistou vodou asi do pôvodného objemu. Hmotu premiešame a vmiešame do nej čerstvú múku, aby nám znovu vzniklo hustejšie cestíčko. Zakryté opäť odložíme a skontrolujeme ďalší deň. Časť hmoty, ktorej sa pri kŕmení zbavujeme, nemusíme vyhadzovať. Môžeme ju použiť do lievancov alebo na zahustenie omáčok či polievok.
Štartér by mal byť deň po dni aktívnejší. Že sme pripravení na kvások, budeme vedieť podľa toho, že štartér po nakŕmení narastie a potom sa zase zmenší. To je spojené s tvorbou bubliniek. Najprv väčších keď rastie a potom menších keď klesá. A mení sa aj vôňa. Z jemnej, nasládlej, mliečnej na ostro kyslú, keď štartér klesne. To je signál, že treba znovu prikŕmiť.
Keď je efekt rastu a poklesu po kŕmení stabilný, znamená to, že môžeme pripraviť kvások a začať piecť. Príprava je vlastne podobná ako pri kŕmení. Odoberieme skoro všetok štartér až na lyžicu-dve. Prikŕmime múkou a vodou podľa pomeru, ktorý si žiada náš konkrétny recept. Napríklad 150 g múky a 150 g vody. Necháme kvások rásť a keď je aktívny, pripravíme z neho cesto. A to je všetko :) Ak chcete viac, určite si pozrite články na túto tému, podľa odkazov v úvode.
Komentáre
Deado
09.05.2017 - 15:17
emko
09.05.2017 - 15:49
Katka147
07.03.2018 - 21:22
kukuk
07.08.2018 - 17:02
emko
11.08.2018 - 09:53
Nelly
01.09.2018 - 11:36
sova
18.09.2018 - 11:57
Lauris
02.06.2019 - 08:42
emko
11.06.2019 - 10:54
marian188d
24.03.2020 - 14:27
emko
26.03.2020 - 16:25
marian188d
27.03.2020 - 09:51
Iwua
09.01.2021 - 00:49
mikemm
11.01.2021 - 14:13