- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Judášky, alebo Jidáše, sú veľkonočné pečivo v tvare stočeného povrazu. Tradične sa podávajú na Zelený štvrtok. Dobrá správa je, že na prípravu nie sú judášky nijako náročné. Stačí dobre vypracovať vláčne a hebké kysnuté cesto. To stáčame do rôznych tvarov a jednotlivé kúsky hneď po upečení potierame medom.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely a každý diel na 4 časti. Budeme mať 16 ks judáškov. Ak chceme menšie, rozdelíme cesto na 24 častí. Z každého kúsku cesta vyšúľame tenký šúlanec. Ten stáčame do rôznych tvarov, pripomínajúcich povraz. Cesto príliš nestláčame, neuťahujeme a konce vždy podstrčíme zospodu, aby sa judášky nerozmotali. Judášky potrieme vajíčkom rozšľahaným s dvomi lyžicami vody necháme na plechu znovu kysnúť asi pol hodiny. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov.