Broskyne

emko ~ 30. december 2014 - 5:03

Tieto plnené broskyne, spestria každý sviatočný stôl. Nemusíte sa báť, netreba kupovať žiadne špeciálne formičky.

Broskyne môžete ozdobiť marcipánovým lístkom a stonkou. Veľkosť je tiež ľubovoľná, podľa toho, či idete dávať broskyne do košíčkov, alebo budete servírovať ako dezert.

Suroviny
Cesto:
 
 
300
g
2
ks
100
ml
150
ml
1/2
KL
1
ks
Do plnky:
 
 
2
PL
50
ml
Ostatné:
 
 
 
 

Do misky dáme múky, cukor, vajíčka, mlieko a olej. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna, kypriaci prášok, sódu bicarbónu a spracujeme nelepivé cesto. Konzistencia by mala byť taká, ako keď robíme na Vianoce linecké koláčiky. Toto cesto dáme do sáčka a uložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Potom z neho po kúsku odoberáme a v dlaniach vygúľame malé guľôčky, ktoré poukladáme ďalej od seba na suchý plech. Z tejto dávky vyjdú dva plechy.

Plech s guľkami vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15-20 minút do ružova. Po upečení nám vzniknú pologule, ktoré necháme vychladnúť.

Z každej pologule vydlabeme vnútro, ktoré si odložíme bokom, lebo ho budeme potrebovať.

Omrvinky zvlhčíme rumom, pridáme džem a uvarený vychladnutý puding - 300 ml mlieko a 1 sáčok pudingu uvareného s troškou cukru. Hmota by nemala byť riedka. Plnku môže byť rôzna, vždy zahustená vydlabaným rozmrveným cestom. Stačí aj džem s rumom, čím vytvoríme akúsi punčovinu. Touto plnkou pologule naplníme a vždy dve a dve pozliepame.

V dvoch malých mištičkách si pripravíme červenú a ružovú farbu. Stačí do každej pol deci vody a pár zrniečok potravinárskej farby. Štetcom broskyne pomaľujeme a obalíme v kryštálovom cukre.

Z kúska zafarbeného marcipánu pripravíme lístočky a stopky.

Tie vsunieme do stredu broskyne a uložíme do chladna. Aj keď je cesto po upečení tuhšie, po pár hodinách ho plnka zvláčnie a korpus zmäkne.

Dobrú chuť :-)

Komentáre

remperitka ~ 30. december 2014 - 8:47

u nas taketo musia byt vzdy na svadbe :) este, ze ziju tetusky, ktore ich aj mne na svadbu piekli - je to taka delikatesa, ze az a o to vzacnejsia, ze sa nerobia bezne ale iba na svadby :) tiez som sa pohravala s myslienkou kupit formu a upiect ich aby sme si tento recept uchovali a aby som ho priblizila aj v inom kraji :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj