Medové rezy. Rezy s vôňou maminej kuchyne.
Milujem tieto staré klasické recepty, pretože sú poctivé a pozostávajú z jednoduchých surovín. Jediné, čo sa medovým rezom dá vytknúť je, že musíme čakať do druhého dňa, aby pekne odležali a zvláčneli. Ale kto si počká, ten sa dočká :-)

Receptu sa nemusia báť ani začiatočníci. S cestom sa výborne pracuje a tieto medové rezy zvládne každý.

Medové rezy

Suroviny

 

Cesto:

3

PL med

2

PL mlieko

1

KL sóda jedlá

2

ks vajce

120

g cukor mletý (práškový)

50

g maslo

500

g múka hladká

Plnka:

400

ml mlieko

4

PL múka polohrubá

150

g cukor

200

g maslo

Ostatné:

250

g lekvár slivkový

100

g čokoláda

30

g tuk 100%

Všetky suroviny na cesto okrem múky dáme do hrnca a pomaly na najslabšom plameni ohrievame. Miešame metličkou asi 5 minút, aby sa hmota pekne spojila. Nevaríme! Do misky dáme múku a nalejeme na ňu teplú zmes. Najprv vareškou zamiešame a potom rukou spracujeme lesklé nelepivé teplé cesto. Ide to rýchlo a ľahko. Cesto rozdelíme na 4 časti.

Pripravíme si 4 papiere na pečenie. Ja si na každý pravítkom nakreslím obdĺžnik 22 x 32 cm. Ešte teplé cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na vaľkanie je dobré použíť silikónový valček, na ktorý sa cesto nelepí. Ak prečnievajú kúsky cesta, silikónovým nožíkom ich odkrojíme a dáme tam, kde cesto chýba, alebo je tenké a znovu prevaľkáme. Nie je to ťažké a minieme presne všetko cesto. Než vyvaľkáme prvý plát, ostatné tri udržujeme teplé. Zakryjeme ich nahriatou miskou. Pripravené pláty cesta na papieroch položíme na opačnú stranu plechu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 7 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť. Pri pečení pláty krásne stmavnú.

Plnku pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame cukor a múku. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme maslo a postupne doň prišľaháme múčnu kašu. Plnku rozdelíme na dve časti. Na spodný plát dáme bielu plnku, priložíme druhý plát. Ten potrieme lekvárom, dáme naň tretí plát. Na ten dáme druhú časť bielej plnky a na vrch položíme holý plát. Takto pripravené medové rezy zaťažíme (najlepšie hrubou veľkou knihou zabalenou do čistého sáčku) a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Potom vrchný plát polejeme čokoládovou polevou a medové rezy vrátime nazad do chladničky. Krájame až na druhý deň, ale najlepšie sú tretí deň, keď už je len pár kúskov :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Frezia
~ 04.10.2014 - 16:04

Kedysi sa bez medovych rezov u nas neobisli ani jedny Vianoce. Mama ich vedela taktiez velmi dobre urobit. Odkedy nezije som ich nejedla, ale teraz sa ich pokusim urobit podla tvojho receptu a zaspominat si.

Zobraziť profil bambitka
~ 19.12.2014 - 12:42

Krasne sa ti vydarili :) ja tiez peciem kazdy rok medove rezy uz asi 30 rokov,lebo bez medovych rezov by neboli vianoce :)

Zobraziť profil Mississka
~ 31.01.2016 - 09:11

tak tento koláčik sa robil úplne parádne :) cesto úžasne spolupracovalo, krásne sa dalo vyvaľkať, vôbec sa mi nelepilo. myslela som že to bude taká prplačka, ale bol hotový ani som nevedela ako :)