Vďačná sýta klasická polievka, akú varievali ešte naše babičky. Výborná aj ako hlavný chod s krajcom chleba. Hŕstková polievka je nielen hustá, ale vďaka svojmu zloženiu aj výživná.

Hŕstková polievka

Suroviny

 

3000

ml voda

50

ml olej

50

g cibuľa

50

g múka hladká

50

g hrach suchý

20

g soľ

50

g fazuľa

50

g šošovica hnedá

50

g krúpy jačmenné

300

g zemiaky

100

g zelenina koreňová

10

g cesnak

V neosolenej vode necháme cez noc namočené strukoviny, každú zvlášť.

Na druhý deň vodu zlejeme a strukoviny prepláchneme čistou vodou. Na oleji orestujeme v hrnci na jemno nakrájanú cibuľu, zasypeme múkou a urobíme zásmažku.

Zalejeme studenou vodou a dáme variť najskôr fazuľu a hrach, neskôr šošovicu a krúpy. Pridáme zemiaky, nastrúhanú zeleninu, cesnak, majoránku a znovu povaríme.

Hŕstkovú polievku dochutíme podľa chuti soľou a korením.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Andrea
~ 09.05.2017 - 12:45
Ahoj, chcela by som sa opýtať, ak tomu dobre rozumiem, z postpu mi vyplýva, že do už hotovej zápražky, ktorú zalejete studenou vodou, dávate následne variť strukoviny, zemiaky a zeleninu? Učili ma, že keď sa už vleje zápražka, tak sa v nej už zemiaky neuvaria? :-) Možno sa mýlim...
Zobraziť profil emko
~ 09.05.2017 - 13:35
Ahoj :) Obidva postupy sú ok. Tento je napríklad aj vo frankfurtskej polievke a zabezpečí, že cibuľa bude poriadne rozvarená a chute stmelené :) Zemiaky uvaríš neboj :)
Zobraziť profil Andrea
~ 09.05.2017 - 13:40
Ďakujem, dobre vedieť :-)