Hŕstková polievka

emko ~ 31. marec 2015 - 11:49

Vďačná sýta klasická polievka, akú varievali ešte naše babičky. Výborná aj ako hlavný chod s krajcom chleba. Hŕstková polievka je nielen hustá, ale vďaka svojmu zloženiu aj výživná.

Suroviny
3000
ml
50
ml
50
g
20
g
50
g
300
g
10
g

V neosolenej vode necháme cez noc namočené strukoviny, každú zvlášť.

Na druhý deň vodu zlejeme a strukoviny prepláchneme čistou vodou. Na oleji orestujeme v hrnci na jemno nakrájanú cibuľu, zasypeme múkou a urobíme zásmažku.

Zalejeme studenou vodou a dáme variť najskôr fazuľu a hrach, neskôr šošovicu a krúpy. Pridáme zemiaky, nastrúhanú zeleninu, cesnak, majoránku a znovu povaríme.

Hŕstkovú polievku dochutíme podľa chuti soľou a korením.

Komentáre

Andrea ~ 9. máj 2017 - 14:45

Ahoj, chcela by som sa opýtať, ak tomu dobre rozumiem, z postpu mi vyplýva, že do už hotovej zápražky, ktorú zalejete studenou vodou, dávate následne variť strukoviny, zemiaky a zeleninu? Učili ma, že keď sa už vleje zápražka, tak sa v nej už zemiaky neuvaria? :-) Možno sa mýlim...

0

emko ~ 9. máj 2017 - 3:35

In reply to by Andrea

Ahoj :)
Obidva postupy sú ok. Tento je napríklad aj vo frankfurtskej polievke a zabezpečí, že cibuľa bude poriadne rozvarená a chute stmelené :) Zemiaky uvaríš neboj :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj