Tieto koláče vyzerajú ako sladká pizza. Tenučké cesto a výborná plnka.

Rozpis je na 4 veľké, guľaté, hruškové koláče - frgále. Tento hruškový máme najradšej. Aj keď viem, že najlepšie sú zo sušených hrušiek, ja robievam na jeseň vždy z čerstvých.

Hruškový koláč

Suroviny

 

Cesto:

150

g múka hrubá

350

g múka hladká

200

g mlieko

100

g cukor

100

g maslo

3

ks vaječný žĺtok

40

g droždie čerstvé
štipka soľ

2

ks cukor vanilkový

1

PL kôra citrónová

Hrušková plnka:

2000

g hrušky čerstvé

2

PL džem marhuľový
badyán
škorica mletá

Drobenka:

100

g cukor

100

g múka polohrubá

80

g maslo

Z uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme len krátko podkysnúť. Rozdelíme ho na 4 časti, vygúľame ich a znovu necháme podkysnúť.

Zatiaľ čo cesto kysne, dáme sa suchú panvicu variť očistené a pokrájané hrušky. Pridáme škoricu, mletý klinček a badyán.

Netreba podlievať vodou, hrušky pustia o chvíľu veľa tekutiny.

Za občasného miešanie hrušky varíme, kým sa neodparí väčšia časť tekutiny. Zahustíme džemom.

Cesto vyvaľkáme na kruhy a preložíme ich na jemne pomaslované plechy. Na každý kruh cesta dáme hruškovú plnku, posypeme drobenkou a necháme tretíkrát kysnúť, kým sa poriadne nevyhreje rúra.

Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení poprskáme rozpusteným maslom, zmiešaným s rumom.

Frgále necháme vychladnúť a potom ich nakrájame na trojuholníky. Zabalené vo fólii vydržia aj týždeň, teda keď sa nepojedia :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Kamča
~ 09.10.2013 - 19:23
Hmmmm, vypadají nádherně a určitě i skvěle chutnají. Dělala jsem podobné, domažlické. Taky tenoučké a s hooodně nápní (tvaroh, mák, povidla). Budu je muset zopakovat. ;-)
Zobraziť profil klaura
~ 09.10.2013 - 21:34
Tak tento recept som potrebovala ako soľ ... Koláč z hrušiek pečiem stále rovnaký ... konečne bude zmena .... :))))
Zobraziť profil Žirafka
~ 13.01.2014 - 11:12
Tak jsem včera pekla.......tady je moje verze s domácím povidlím :-) Na oříšky do drobenky jsem nakonec zapomněla,jak jsem zvyklá ji dělat jen tak. A vzhledem k úspoře času jsem těsto vyválela na celé dva plechy, kulaté upeču příště :-)
Zobraziť profil Miuska
~ 15.02.2014 - 11:49
Veľmi ďakujem za tento recept, manžel si nevie vynachváliť :)