Hruškový koláč

emko ~ 20. september 2024 - 14:25

Tieto koláče vyzerajú ako sladká pizza. Tenučké cesto a výborná plnka.

Rozpis je na 4 veľké, guľaté, hruškové koláče - frgále. Tento hruškový máme najradšej. Aj keď viem, že najlepšie sú zo sušených hrušiek, ja robievam na jeseň vždy z čerstvých.

Suroviny
Cesto:
 
 
150
g
200
g
100
g
100
g
 
štipka
Hrušková plnka:
 
 
 
 
Drobenka:
 
 
100
g
80
g

Z uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme len krátko podkysnúť. Rozdelíme ho na 4 časti, vygúľame ich a znovu necháme podkysnúť.

Zatiaľ čo cesto kysne, dáme sa suchú panvicu variť očistené a pokrájané hrušky. Pridáme škoricu, mletý klinček a badyán.

Netreba podlievať vodou, hrušky pustia o chvíľu veľa tekutiny.

Za občasného miešanie hrušky varíme, kým sa neodparí väčšia časť tekutiny. Zahustíme džemom.

Cesto vyvaľkáme na kruhy a preložíme ich na jemne pomaslované plechy. Na každý kruh cesta dáme hruškovú plnku, posypeme drobenkou a necháme tretíkrát kysnúť, kým sa poriadne nevyhreje rúra.

Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení poprskáme rozpusteným maslom, zmiešaným s rumom.

Frgále necháme vychladnúť a potom ich nakrájame na trojuholníky. Zabalené vo fólii vydržia aj týždeň, teda keď sa nepojedia :)

Komentáre

Miuska ~ 15. február 2014 - 12:49

Veľmi ďakujem za tento recept, manžel si nevie vynachváliť :)

0

Žirafka ~ 13. január 2014 - 12:12

Tak jsem včera pekla.......tady je moje verze s domácím povidlím :-) Na oříšky do drobenky jsem nakonec zapomněla,jak jsem zvyklá ji dělat jen tak. A vzhledem k úspoře času jsem těsto vyválela na celé dva plechy, kulaté upeču příště :-)

0

klaura ~ 9. október 2013 - 11:34

Tak tento recept som potrebovala ako soľ ... Koláč z hrušiek pečiem stále rovnaký ... konečne bude zmena .... :))))

0

Kamča ~ 9. október 2013 - 9:23

Hmmmm, vypadají nádherně a určitě i skvěle chutnají. Dělala jsem podobné, domažlické. Taky tenoučké a s hooodně nápní (tvaroh, mák, povidla). Budu je muset zopakovat. ;-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj