- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Špargľa s holandskou omáčkou je výborné a rýchle jedlo.
Holandskú omáčku nerobte nikdy do zásoby, treba pripraviť vždy len toľko porcií, koľko idete servírovať.
Najskôr očistíme špargľu. Od špičky dolu škrabkou zlúpneme vrchnú vrstvu. Hrubý koniec špargle ulomíme, asi 2-3 cm. To miesto, kde je treba odlomiť sa ukáže samo, pekne vám to v prstoch pukne. Pretože špargľu je najlepšie variť po stojačky, môžete použiť trik, ak nemáte špeciálny hrniec. Poukladajte všetky hľuzy špičkou nahor do úzkej dierovanej nádoby. Robíme to preto, lebo špičky špargle stačí variť v pare, aby bola špargľa rovnomerne uvarená.
Do úzkeho vysokého hrnca dáme variť vodu, pridáme cukor, soľ a kúsok masla. Nádobu so špargľou vložíme do hrnca a varíme asi 6 minút, aby sa nerozvarila. Ak máte špargľu hrubšiu, treba variť dlhšie. Než sa špargľa uvarí, v hrnčeku krátko povaríme víno, ochutíme soľou a korením. V miske vyšľaháme žĺtky a pomaly do nich prišľahávame teplé víno. Do druhého hrnca dáme variť trošku vody, budeme šľahať nad parou.
Keď už je hmota pekne spenená, dáme misku nad paru a šľaháme. Prilievame rozpustené teplé maslo a stále šľaháme. Plameň musí byť pod hrncom veľmi slabý, aby sa vajcia nezrazili. Keď omáčka začína hustnúť, dáme misku preč z pary a došľaháme bokom. Maslo sa snažíme zapracovať do omáčky všetko. A máme hotovo. Špargľu scedíme a dáme na taniere. Prelejeme omáčkou a podávame, napríklad s varenými zemiakmi.
Komentáre
Zuzi ~ 20. máj 2015 - 3:29
Záhorácka špargľa dorazila aj do Žiliny, tak som sa nechala inšpirovať a uvarili sme si včera na večeru. omáčku som ešte posypala pažítkou a zemiačky trošku pripiekla a musím sa pochváliť pochutili sme si....len teraz ešte musím doraziť to víno, čo ostalo vo fľaši :-) no čo už, premôžem sa!