Sviatočná pečienka

emko ~ 28. december 2015 - 11:02

Na Silvestra a v iné sviatky sa hodia recepty, ktoré nie sú namáhavé a nakŕmia veľa hladných krkov. A toto je presne ten recept. Bravčová pečienka je cez noc marinovaná, druhý deň pokrytá syrovou perinou a potom sa už len pomaly pečie. Podlieva sa kvalitným bielym vínom.

Môžete ju podávať teplú, ale výborná je aj na studeno so zeleninou a voňavým domácim chlebíkom.

Suroviny
Marináda:
 
 
Perina:
 
 
 
 
 
 
 
 
Ostatné:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bravčové mäso ponarezujeme, ostrým nožíkom urobíme dierky a do každej zasunieme kúsok cesnaku.

Vymiešame marinádu podľa svojej chuti. V tomto recepte sú tri lyžice oleja, dve lyžice horčice, štipka chilli a kurkumy, nasekaný čerstvý rozmarín a petržlenová vňať. Marinádu nalejeme na mäso. Cibuľu nakrájanú na lupienky a kúsky cesnaku rozložíme okolo mäsa.

Marinádou som poriadne ponatierame celý kus mäsa, osolíme a necháme zakryté fíliou do druhého dňa odležať.

Na druhý deň nastrúhame syr, vymiešame ho s trochou majonézy a lisovaným cesnakom. Hmotu som rozložíme po vrchnej časti mäsa a dlaňami uhladíme. Podlejeme bielym vínom.

Vložíme do vyhriatej rúry na 170 stupňov a zakryté alobalom pečieme asi hodinu a pol.

Po hodine dáme alobal dole a mäso dopečieme odokryté, dokiaľ sa syrová perina nezapečie.

Túto skvelú šťavnatú pečienku môžeme podávať na teplo s rôznymi prílohami.

A výborná je tiež na studeno, s čerstvým chlebíkom a zeleninou.

Komentáre

EvA ~ 28. december 2015 - 12:50

úžasné, krásne, 100% chutné, nemám slov... aj keď už mám mäsa tieto sviatky plné zuby toto by som mohla urobiť na Silvestra - na teplo aj na studeno určite dobrá voľba, ale asi neurobím lebo aj deti si rozkázali len niečo úplne ľahké keď prídu na Nový rok, takže bude kyslá šošovica a zeleninový šalát s kuracími nugetkami... no mám dilemu :-) takto to dopadne keď tu ponúkaš také fajnovosti a ja slintám pri obrazovke :-)

0

zutu ~ 9. december 2015 - 10:43

Syr čedar nastruham na struhadle na jemno alebo na tom hrubsom? A kolko tej majonezy? Len par lyzic, aby vznikla husta hmota?

0

Motyka ~ 24. september 2014 - 10:13

Toto musí byť výborné. Určite niekedy vyskúšam.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj