chilli paprička
chilli paprička
Čili paprička (tiež chilli paprička, feferónka; niekedy sa tiež používa názov kajenské korenie) je plod predovšetkým exotických druhov krovitých paprík, rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, zvlášť Mexika. Hojne sa používajú aj na Balkáne.
Ide o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačia látke kapsaicín, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohárik mlieka. Kto nemá v obľube mlieko, môže si ústa vypláchnuť pohárom silnej pálenky, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkohole.
Mimo ďalších látok obsahuje vitamíny C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lepšie ako korenie. Má priaznivý účinok na zažívanie. Je dokázané, že kultúry, zvyknuté na ostré jedlá s týmto korením, ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredie okolo seba rôznymi baktériami, najmä tými vyvolávajúcimi hnačku. Čili vyvoláva zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom všeličo znesie. Čili je považované tiež za afrodiziakum.