Mini utopenci

emko ~ 17. november 2013 - 5:23

Každá česká hospoda sa pýši svojim tajným receptom na utopence. Tiež skoro každá česká rodina má ten svoj najsprávnejší recept na túto klasickú studenú pochúťku, ktorá sa najlepšie hodí k vínu, alebo pivu.

Je niekoľko spôsobov, ako utopence naložiť, základom je však vždy kvalita použitých surovín, v tomto prípade špekáčikov.

Rozpis surovín je na jeden 4 litrový pohár.

Suroviny
Sezóna

Ak na utopence použijete špekáčiky, treba ich ošúpať a cez stred nakrojiť. Môžete ich prešpikovať kolieskom cibule, alebo plátkom kyslej uhorky, prípadne do nich vložte baraní roh. Ak použijete baby párky ako ja, netreba s nimi robiť nič, sú maličké a po týždni už môžete začať ochutnávať.

V hrnci uvaríme nálev z uvedených surovín (okrem cibule) a necháme ho vychladnúť. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájame na kolieska a striedavo s údeninou navrstvíme do pohára. Zalejeme nálevom tak, aby bolo všetko ponorené. Pridáme podľa chuti chilli papričky.

Uskladňujeme na chladnom tmavom mieste, napríklad v chladničke. Po dvoch týždňoch sú utopence perfektné, s čerstvým chlebom... a pohárom piva :-)

Komentáre

lyali ~ 20. november 2013 - 12:43

Pánečku, raz ich musím vyskúšať. Nepamätám si, že by som ich niekedy jedla. Oco topil špekáčiky, keď sme boli malí. Baby párky dobrý nápad :-)

0

honestka ~ 17. november 2013 - 10:35

mozem povedat, ze toto jedlo a tiez po domacky nakladane syry, o ktorych viem z varechy som nikdy nepapala ani ma to netahalo urobit.
Mozno ze by bol cas vyskusat maly poharik?

O utopencoch som prvy krat pocula vo vojenskej nemocnici v Prahe od spolupacientky, ktora mi tiez prezdradila ako nakladaju kapry do 5 l poharov, pretoze pochadzala z Juz. Ciech, kde sa tieto speciality papaju bezne.
tieto miniSpekaciky vyzeraju dobre.

0

Rutto ~ 17. november 2013 - 7:55

..pocul som ze niekto vraj robi z tocenej a nalev robi z deka na zavarane uharky
..plus este z mnohych obmien co sa mi doniesli do usi bolo napr. aj do nakrojeneho spekacka alebo tocenej (vraj hydinovej) vlozit kusok kapie a votriet dijonskej horcice
..ja som nerobil hodne dlho lebo u nas to nikto okrem mna toto e-e a samemu mi je blbe zozrat 5 litrovy pohar :)))

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj