- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Každá česká hospoda sa pýši svojim tajným receptom na utopence. Tiež skoro každá česká rodina má ten svoj najsprávnejší recept na túto klasickú studenú pochúťku, ktorá sa najlepšie hodí k vínu, alebo pivu.
Je niekoľko spôsobov, ako utopence naložiť, základom je však vždy kvalita použitých surovín, v tomto prípade špekáčikov.
Rozpis surovín je na jeden 4 litrový pohár.
Ak na utopence použijete špekáčiky, treba ich ošúpať a cez stred nakrojiť. Môžete ich prešpikovať kolieskom cibule, alebo plátkom kyslej uhorky, prípadne do nich vložte baraní roh. Ak použijete baby párky ako ja, netreba s nimi robiť nič, sú maličké a po týždni už môžete začať ochutnávať.
V hrnci uvaríme nálev z uvedených surovín (okrem cibule) a necháme ho vychladnúť. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájame na kolieska a striedavo s údeninou navrstvíme do pohára. Zalejeme nálevom tak, aby bolo všetko ponorené. Pridáme podľa chuti chilli papričky.
Uskladňujeme na chladnom tmavom mieste, napríklad v chladničke. Po dvoch týždňoch sú utopence perfektné, s čerstvým chlebom... a pohárom piva :-)
Komentáre
Renča ~ 29. júl 2017 - 13:14
Na jaké množství špekáčků to je -2kg?
emko ~ 31. júl 2017 - 4:13
In reply to Na jaké množství špekáčků to by Renča
tak približne :)
lyali ~ 20. november 2013 - 12:43
Pánečku, raz ich musím vyskúšať. Nepamätám si, že by som ich niekedy jedla. Oco topil špekáčiky, keď sme boli malí. Baby párky dobrý nápad :-)
mb ~ 18. november 2013 - 5:40
mnam, dakujem za recept!
honestka ~ 17. november 2013 - 10:35
mozem povedat, ze toto jedlo a tiez po domacky nakladane syry, o ktorych viem z varechy som nikdy nepapala ani ma to netahalo urobit.
Mozno ze by bol cas vyskusat maly poharik?
O utopencoch som prvy krat pocula vo vojenskej nemocnici v Prahe od spolupacientky, ktora mi tiez prezdradila ako nakladaju kapry do 5 l poharov, pretoze pochadzala z Juz. Ciech, kde sa tieto speciality papaju bezne.
tieto miniSpekaciky vyzeraju dobre.
Rutto ~ 17. november 2013 - 7:55
..pocul som ze niekto vraj robi z tocenej a nalev robi z deka na zavarane uharky
..plus este z mnohych obmien co sa mi doniesli do usi bolo napr. aj do nakrojeneho spekacka alebo tocenej (vraj hydinovej) vlozit kusok kapie a votriet dijonskej horcice
..ja som nerobil hodne dlho lebo u nas to nikto okrem mna toto e-e a samemu mi je blbe zozrat 5 litrovy pohar :)))