Kuracie Teriyaki s brokolicou

Raz za čas dostanem vždy chuť na nejakú ázijskú kuchyňu. Samozrejme sa dá ísť ľahko do nejakého bistra alebo reštaurácie, ale prečo si neurobiť niečo sami doma :)
Tento skvelý recept na kuracie mäso s teriyaki omáčkou, brokolicou, zázvorom, cesnakom, mrkvou a feferónkou si určite obľúbite. A nebojte sa neznámych surovín. Teriyaki omáčku je síce už dnes bežne dostať kúpiť v ázijských predajniach potravín, no dá sa aj doma jednoducho pripraviť z ryžového vína, sójovej omáčky a hnedého cukru. Je to tradičná japonská omáčka, ktorá sa používa hlavne na rýchlu prípravu mäsa na panvici, alebo na marinovanie pred grilovaním. Mäso získa okrem skvelej chuti aj pekný lesk.
Doma túto základnú omáčku pripravíme tak, že na panvicu nalejeme ryžové víno, hustú tmavú sójovú omáčku a pridáme hnedý trstinový cukor. Ohrejeme, počkáme kým sa rozpustí cukor, vypneme, ochladíme a následne použijeme. Do tej originál z obchodu ide ešte saké, zázvor a chilli. Zázvor a chilli je v tomto recepte už použité a saké sa môže vynechať :-)
Na prípravu jedla podľa tohoto receptu môžete použiť kuracie prsia, ale aj vykostené kuracie stehná, mäso bude šťavnatejšie.
Rozpis surovín je na 4 porcie jedla.
500 |
g | kuracie mäso |
3 |
PL | olej |
100 |
g | mrkva |
30 |
g | zázvor čerstvý |
10 |
g | cesnak |
30 |
g | cibuľa jarná |
300 |
g | brokolica čerstvá |
10 |
g | chilli paprička |
10 |
g | soľ |
1 |
PL | šťava citrónová |
Teriyaki: |
||
75 |
ml | omáčka sójová |
25 |
ml | víno ryžové |
1/2 |
KL | cukor trstinový |
Keď je zelenina pekne opečená, pridáme ružičky surovej brokolice, podlejeme trochou (asi 1 dcl) vody, šťavu z polovice citróna a panvicu zakryjeme (paríme asi 3 minúty). Brokolica aj zelenina zmení farbu na svetlejšiu, ale zostane chrumkavá. Potom panvicu odokryjeme, pridáme mäso aj s omáčkou a krátko všetko prevaríme.
Komentáre
Klaudia968
27.05.2015 - 14:09
jerica
31.05.2016 - 11:43
Alžbeta
09.12.2016 - 10:32
emko
11.12.2016 - 05:40
ayya
12.05.2020 - 21:59