Raz za čas dostanem vždy chuť na nejakú ázijskú kuchyňu. Samozrejme sa dá ísť ľahko do nejakého bistra alebo reštaurácie, ale prečo si neurobiť niečo sami doma :)
Tento skvelý recept na kuracie mäso s teriyaki omáčkou, brokolicou, zázvorom, cesnakom, mrkvou a feferónkou si určite obľúbite. A nebojte sa neznámych surovín. Teriyaki omáčku je síce už dnes bežne dostať kúpiť v ázijských predajniach potravín, no dá sa aj doma jednoducho pripraviť z ryžového vína, sójovej omáčky a hnedého cukru. Je to tradičná japonská omáčka, ktorá sa používa hlavne na rýchlu prípravu mäsa na panvici, alebo na marinovanie pred grilovaním. Mäso získa okrem skvelej chuti aj pekný lesk.
Doma túto základnú omáčku pripravíme tak, že na panvicu nalejeme ryžové víno, hustú tmavú sójovú omáčku a pridáme hnedý trstinový cukor. Ohrejeme, počkáme kým sa rozpustí cukor, vypneme, ochladíme a následne použijeme. Do tej originál z obchodu ide ešte saké, zázvor a chilli. Zázvor a chilli je v tomto recepte už použité a saké sa môže vynechať :-)

Na prípravu jedla podľa tohoto receptu môžete použiť kuracie prsia, ale aj vykostené kuracie stehná, mäso bude šťavnatejšie.

Rozpis surovín je na 4 porcie jedla.

Kuracie Teriyaki s brokolicou

Zázvor, mrkvu, chilli papriku a cibuľu pokrájame na tenké dlhé rezance. Z brokolice odstránime hrubú časť (tú použijeme napríklad do zeleninového vývaru). Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky.

Mäso pokrájame na tenké rezance, jemne osolíme a premiešame s lyžicou oleja. Hodíme na rozpálenú panvicu a opečieme zo všetkých strán (asi 4 minúty). Mäso odložíme z panvice do nejakej misky, zalejeme teriyaki omáčkou, premiešame a zakryjeme aby nevychladlo.

Na tú istú panvicu dáme zvyšné dve lyžice oleja a opečieme na ňom najskôr zázvor. Potom pridáme rozotretý cesnak, orestujeme a až potom pridáme mrkvu, chilli papriku a cibuľu. Restujeme ďalej (asi 3 minúty).

Keď je zelenina pekne opečená, pridáme ružičky surovej brokolice, podlejeme trochou (asi 1 dcl) vody, šťavu z polovice citróna a panvicu zakryjeme (paríme asi 3 minúty). Brokolica aj zelenina zmení farbu na svetlejšiu, ale zostane chrumkavá. Potom panvicu odokryjeme, pridáme mäso aj s omáčkou a krátko všetko prevaríme.

Takto pripravené kura Teriyaki ihneď podávame napríklad s ryžou. Mäso aj zelenina je nasiaknuté chuťami a vôňou Ázie. Teriyaki omáčka je hustá a troška sladšia, citrónová šťava krásne vyváži chuť použitých surovín.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Klaudia968
~ 27.05.2015 - 14:09

Veľmi pekný recept, určite vyskúšam.

Zobraziť profil jerica
~ 31.05.2016 - 11:43

AHOJKO, vynikajúce, môžem len doporučiť ! podobne som robila polievku,nedala som brokolicu,ale jarnú kapustu nakrájanú na slížiky,na koniec som pridala kokosové mlieko, nemalo to chybu.

Zobraziť profil Alžbeta
~ 09.12.2016 - 10:32

Dobrý deň, prosím, koľko tej pravej omáčky pridať, 100 ml?

Zobraziť profil emko
~ 11.12.2016 - 05:40

Začni napr 50 ml a potom pridaj viac. Záleží akú máš značku, každá omáčka je trocha inak "silná".