Ostro - kyslá polievka

V celej Ázii je nespočetné množstvo receptov na túto známu polievku. Polievka je sýta a má špecifickú chuť. Raz za čas sa urobiť si jedlo s takýmto ázijským nádychom oplatí :)
Marináda na mäso: |
||
300 |
g | kuracie mäso |
1 |
KL | škrob kukuričný |
1 |
KL | olej |
1 |
PL | omáčka sójová |
Ostatné: |
||
2 |
PL | omáčka sójová |
2 |
PL | ocot ryžový |
2 |
ks | chilli paprička |
1 |
KL | zázvor čerstvý |
1/4 |
šálky | pór |
1 |
PL | koriandrová vňať |
1/2 |
šálky | mrkva |
2 |
ks | vajce |
1/2 |
šálky | tofu |
1/2 |
šálky | bambusové výhonky |
2 |
PL | škrob kukuričný |
10 |
šálok | vývar hovädzí |
3 |
PL | huby ázijské |
1-2 |
PL | cukor |
Najprv si všetko pripravíme. Mäso z kuraťa nakrájame na maličké rezančeky a necháme marinovať aspoň na hodinu. (Olej v marináde je najlepšie použiť sezamový) Kým sa mäso marinuje, tak pripravíme zeleninu. Zázvor nastrúhame na jemno, pór šikmo nakrájame. Mrkvu aj bambusové výhonky nakrájame na tenké rezance. Koriander nasekáme jemno, huby (shi-take, judášovo ucho) namočíme do vody. Potom namarinované mäso prudko opečieme na suchej teflónovej panvici. Až takto pripravené ho totiž dávame do tejto polievky.
Do kvalitného vývaru pridáme tmavú sójovú omáčku, zázvor na jemno nastrúhaný, chilli sušené nasekané papričky a ryžový ocot. Pridáme mäso a chvíľku varíme. Pridáme aj namočené huby, ktoré môžeme tiež nakrájať na rezance. Ďalej pridáme pripravenú zeleninu a keď zmäkne, pridáme na kocôčky nakrájané tofu. Polievku jemne osladíme, aby sa vyvážila kyslá chuť.
V miske si rozmiešame škrob v troche vody a vlejeme za poctivého miešania do polievky. Keď jepolievka takto zahustená, na záver prilejeme aj rozšľahané vajíčka. Lejeme pomaly, z väčšej výšky a hneď aj odstavíme z plameňa. Polievka je hotová :) Ešte ochutnáme a podľa potreby dochutíme octom, alebo sójovkou.
Komentáre
remperitka
06.07.2014 - 17:04
Peter Juriš
21.10.2018 - 19:54
emko
23.10.2018 - 08:09