Zvláštne je na tomto orechovom koláči kysnuté cesto zamiesené s majonézou, podobné ako v recepte na pražské koláče.

Skaramelizované orechy na povrchu koláča dopĺňajú celkovú chuť a sladkosť, pretože do cesta ide len lyžica cukru a do jabĺk žiaden.

Rozpis surovín je na veľký plech 40x40 cm.

Netradičný orechový koláč

Suroviny

 

Cesto:

400

g múka polohrubá

100

ml mlieko

20

g droždie čerstvé

200

g majonéza

1

PL cukor
štipka soľ

Jablková plnka:

50

g maslo

1500

g jablko

1

PL škorica mletá

Orechová plnka:

100

g maslo

300

g orechy vlašské

100

g med

V hrnčeku pripravíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Do misky nasypeme múku so štipkou soli a pridáme majonézu. Zalejeme kváskom a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom vykysnuté cesto dáme na pomúčenú podložku a vyvaľkáme do veľkosti plechu. Plech len vytrieme olejom a preložíme doň cesto.

Jablká očistíme, nastrúhame a na masle so škoricou orestujeme, aby sa odparila šťava. Po miernom vychladnutí jablká dáme na cesto.

Orechy len nasekáme a na rozohriatom masle s medom ich opečieme. Preložíme ich na jablkovú plnku.

Takto pripravený koláč dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme necelých 40 minút.

Po upečení koláč vytiahneme z rúry a ucítime nádhernú orechovú vôňu po celej kuchyni :)

Upečený koláč nakrájame.

Výhodou tohto cesta je, že dlho vydrží mäkké. Netreba dávať do cesta vajcia, ani tuk, pretože je to všetko v majonéze. Dokonca obsahuje aj ocot, ktorý zvýši elasticitu cesta.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 16.02.2014 - 07:45
Tak tomu sa hovorí "paráda" niekedy sa pustím aj do tohto fešáka :-)
Zobraziť profil zdenka131
~ 18.02.2014 - 18:19
Dnes som koláč piekla a veľmi nám chutil. Vďaka za recept.