Netradičný orechový koláč

emko ~ 15. február 2014 - 2:54

Zvláštne je na tomto orechovom koláči kysnuté cesto zamiesené s majonézou, podobné ako v recepte na pražské koláče.

Skaramelizované orechy na povrchu koláča dopĺňajú celkovú chuť a sladkosť, pretože do cesta ide len lyžica cukru a do jabĺk žiaden.

Rozpis surovín je na veľký plech 40x40 cm.

Suroviny
Cesto:
 
 
100
ml
200
g
1
PL
 
štipka
Jablková plnka:
 
 
50
g
1500
g
Orechová plnka:
 
 
100
g
100
g

V hrnčeku pripravíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Do misky nasypeme múku so štipkou soli a pridáme majonézu. Zalejeme kváskom a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom vykysnuté cesto dáme na pomúčenú podložku a vyvaľkáme do veľkosti plechu. Plech len vytrieme olejom a preložíme doň cesto.

Jablká očistíme, nastrúhame a na masle so škoricou orestujeme, aby sa odparila šťava. Po miernom vychladnutí jablká dáme na cesto.

Orechy len nasekáme a na rozohriatom masle s medom ich opečieme. Preložíme ich na jablkovú plnku.

Takto pripravený koláč dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme necelých 40 minút.

Po upečení koláč vytiahneme z rúry a ucítime nádhernú orechovú vôňu po celej kuchyni :)

Upečený koláč nakrájame.

Výhodou tohto cesta je, že dlho vydrží mäkké. Netreba dávať do cesta vajcia, ani tuk, pretože je to všetko v majonéze. Dokonca obsahuje aj ocot, ktorý zvýši elasticitu cesta.

Komentáre

zdenka131 ~ 18. február 2014 - 7:19

Dnes som koláč piekla a veľmi nám chutil. Vďaka za recept.

0

jerica ~ 16. február 2014 - 8:45

Tak tomu sa hovorí "paráda" niekedy sa pustím aj do tohto fešáka :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj