Pagáče sú klasika. Špeciálne pre oslavy, alebo ako pohostenie pre rodinu a priateľov, prídu vždy vhod. Recept je lacný a zemiakové pagáče sú nielen mäkučké a šťavnaté, ale dlho vydržia a nestvrdnú. Pečiem ich väčšinou vtedy, keď mi ostanú varené zemiaky, alebo keď idem k obedu robiť zemiakový šalát, či opekané zemiaky (varené v šupkách). Uvarím len o dva viac, aby bolo na pagáče :-)

Do cesta sa používajú len žĺtky (bielky môžete odloziť do mrazničky na laskonky).

Výborné sú aj syrové pagáče, bryndzové pagáče a oškvarkové pagáče.

Pre začiatočníkov, pozrite si názorné videjko na konci receptu, pre lepšiu predstavu, ako má príprava vyzerať ;)

Zemiakové pagáče

Suroviny

 

Droždie vymiešame s cukrom do peny a odložíme zakryté bokom, kým si pripravíme ostatné suroviny.

Múku spojíme s droždím, pridáme postupne žĺtka, mlieko, olej a soľ. Všetko spojíme a necháme 10 minút zakryté odpočívať. Potom cesto vymiesime a necháme 30 minút zakryté na teplom mieste kysnúť.

Po vykysnutí cesto na pagáče vyberieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.

Na cesto nastrúhame nahrubo studené maslo a vychladené očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nastrúhané zemiaky nezabudneme poriadne osoliť. Cesto preložíme na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme znovu na polovicu. Toto zopakujem dvakrát vždy po 20 minútach kysnutia.

Cesto rozvaľkáme a nožíkom urobíme na povrchu mriežku. Nekrájame, iba jemne pobúchame. Kolieskom povykrajujeme pagáče. Poukladáme ich na plech a necháme ešte posledných 20 minút podkysnúť.

Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom. Môžeme posypať rascou, hrubozrnnou soľou, sezamom, makom či strúhaným syrom. Kto má ako rád. Pagáče vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, pokiaľ nezozlátnu. Skontrolujte, či sú upečené aj odspodu (podvihnite jeden nožíkom).

Zemiakové pagáče sú fantastické. Hodia sa k vínu, pivu, ale aj k citrónovému čaju.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil zdenka131
~ 15.11.2013 - 19:52

Krásne a určite aj veľmi chutné pagáče, vyskúšam.Vďaka za recept.

Zobraziť profil emko
~ 15.11.2013 - 20:14

mnam... tieto boli ach!
dala by som si hned este :)

Zobraziť profil zitar
~ 18.11.2013 - 14:16

Nádherné pagáčiky, zemiakové som zatiaľ nerobila, musím to napraviť.

Zobraziť profil Betuš
~ 02.12.2013 - 14:41

Vyskúsané,boli výborné!!!

Zobraziť profil Žirafka
~ 12.12.2013 - 19:27

Výborné, také je dělávám. Dají se i rozkrojit a plnit vším možným. :-)

Zobraziť profil Cucka
~ 20.12.2013 - 19:41

chcem sa opytat kolko pagacikov vyjde z jednej davky :)zajtra mame akciu, tak nech viem, kolko toho mam upiect :)

Zobraziť profil Táňa
~ 20.12.2013 - 19:49

Záleží na tom, aké veľké ich budeš vykrajovať :-) Ja pečiem z jednej dávky, je to akurát... Tieto som robila dosť veľké, vyšlo ni ich asi 18 kusov.

Zobraziť profil Perlicka
~ 10.11.2014 - 14:59

Vyzerajú fantasticky idem ich vyskúšať :)

Zobraziť profil Táňa
~ 10.11.2014 - 15:23

Držím palce Danka :-)

Zobraziť profil Perlicka
~ 12.11.2014 - 20:11

Pagáče boli super ani sme nezistili ako dlho vydržia mäkké,hneď sa zjedli :D

Zobraziť profil remperitka
~ 18.11.2015 - 15:10

tak toto je recept deluxe !!! este teple ich z plechu vjedame, neverim, ze nam vydrzia do zajtra :)

Zobraziť profil terezamaria
~ 18.11.2015 - 15:34

Vyzerajú výborne....skoro vyskúšam :-)

Zobraziť profil jerica
~ 02.01.2016 - 18:00

super video :-)

Zobraziť profil vanilka32
~ 02.10.2016 - 22:04

ach, fantasticke su tieto pagaciky, nedela vecer, cerstvo upecene, moj prvy pagacovy pokus v zivote :) dakujem za recept, ukladam!