Tento recept mám veľmi rada, pretože je lacný a zemiakové pagáče sú nielen mäkučké a šťavnaté, ale dlho vydržia a nestvrdnú. Pečiem ich väčšinou vtedy, keď mi ostanú varené zemiaky, alebo keď idem k obedu robiť zemiakový šalát, či opekané zemiaky (varené v šupkách). Uvarím len o dva viac, aby bolo na pagáče :-)

Cesto pripravujem v pekárničke, ale video dole je na ich ručnú prípravu. Do cesta použijem len žĺtky (bielky odložím do mrazničky na laskonky).

Výborné sú aj syrové pagáče, bryndzové pagáče a oškvarkové pagáče.

Zemiakové pagáče

Suroviny

 

Droždie vymiešame s cukrom do peny a odložíme zakryté bokom, kým si pripravíme ostatné suroviny. Droždie v múke bude takto lepšie fungovať :-)

Múku spojíme s droždím, pridáme postupne žĺtka, mlieko, olej a soľ. Všetko spojíme a necháme 10 minút zakryté odpočívať. Potom cesto vymiesime a necháme 30 minút zakryté na teplom mieste kysnúť.

Po vykysnutí cesto na pagáče vyberieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.

Na cesto nastrúhame nahrubo studené maslo a vychladené očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nastrúhané zemiaky nezabudneme poriadne osoliť. Cesto preložíme na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme znovu na polovicu. Toto zopakujem dvakrát vždy po 20 minútach kysnutia.

Cesto rozvaľkáme a nožíkom urobíme na povrchu mriežku. Nekrájame, iba jemne pobúchame. Kolieskom povykrajujeme pagáče. Poukladáme ich na plech a necháme ešte posledných 20 minút podkysnúť.

Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom. Môžeme posypať rascou, hrubozrnnou soľou, sezamom, makom či strúhaným syrom. Kto má ako rád. Pagáče vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, pokiaľ nezozlátnu. Skontrolujte, či sú upečené aj odspodu (podvihnite jeden nožíkom).

Zemiakové pagáče sú fantastické. Hodia sa k vínu, pivu, ale aj k citrónovému čaju.

Zdieľaj



Pridaj sa





Komentáre

Zobraziť profil zdenka131
~ 15.11.2013 - 19:52

Krásne a určite aj veľmi chutné pagáče, vyskúšam.Vďaka za recept.

Zobraziť profil emko
~ 15.11.2013 - 20:14

mnam... tieto boli ach!
dala by som si hned este :)

Zobraziť profil honestka
~ 16.11.2013 - 04:26

Tanicka, vyzeraju ozaj vabivo.
Takyto druh "len" zemiakove pagaciky som nepiekla, vzdy robim ine. Urcite ich vyskusam takto podla teba, lebo nase oblubene syrove, skvarkove, vinove ai su bezne. Viem, ze urcite si pochutime.
Ten pagacik co vyzera ako "lupacik" na mna vyplazuje jazycek a krici-viem, ze by si sa zahryzla co? - tak sup do prace...
Pozdravujem.

Zobraziť profil Táňa
~ 16.11.2013 - 08:42

Tiež robievam hlavne škvarkové, často bryndzové či syrové, ale tieto obyčajné zemiakové (sa mi zdá) vydržia najdlhšie mäkké... Tiež zdravím do Kanady Hanka

Zobraziť profil zitar
~ 18.11.2013 - 14:16

Nádherné pagáčiky, zemiakové som zatiaľ nerobila, musím to napraviť.

Zobraziť profil Betuš
~ 02.12.2013 - 14:41

Vyskúsané,boli výborné!!!

Zobraziť profil Táňa
~ 04.12.2013 - 15:13

Vkladám sem komentár, ktorý mi prišiel meilom... ak dakto viete poradiť, budem rada.

Vazena pani Tana,volam sa Maja dnes som skusala Vas recept na zemiakove pagace a musim sa pochvalit podarili sa mi na 100 % ,nerobila som ich tak velke ako Vy ale som robila takzvane jednohubky vykrajovala som ich poharikom ze mali velkost € pretoze mam vnucika 3 1/2 rocneho ,ktoremu pred 3 mesiacmi diagnostikovali silny diabetes a musime ratat kazdu SJ pretoze pichame 3 x za den inzulin a ked mu date na tanierik 1/2 kolacika alebo 4 je to u neho velky sviatok.Musim sa priznat ze mi ich vyslo 181 a bolo to na 0,19 SJ/sacharidove jednotky/ na jeden kusok,ak mate nejaky dobry recept pre takto potrestanych ludi , budem Vam velmi vdacna pretoze nie som vychyrena kucharka ako Vy ,mne sedi do ruky skor kotucova pila alebo bruska a skor ho naucim strielat zo vzduchovky ako robit zakusky,preto obdivujem takych ludi ako Ste Vy ,poprosim ak mate svoj profil na facebooku kde Vas aj s Vasimi receptami najdem ,prajem vela krasnych vytvorov a pokojne a nicim nerusene sviatky a vela zdravia a nie je to fraza verte mi s uctou Maja

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2013 - 07:28

Našla sa pani, ktorá poradila. Preto sem vkladám jej riadky, aby si to tu Majka našla:
Mila pani Tana,

Nasla som vas recept na zemiakove pagace, vyzera fantasticky a budem ich robit na silvestra. citala som aj prispevky a neda mi napisat na ten email co ste dostali od pani Maji. My sme mali rozne problemy v rodine zdravotne, psychicke, chronicke a rozne alergie- ktore pominuly zmenenim zivotneho stylu. Tiez budeme otvarat ozdravne alternativne centrum. Je krasny dokumentary film o diabetes a jej liecivosti. Je sice v anglictine, ale ked niekto naozaj chce tak si najde cloveka ktory to prelozi. Preposlite tej pani tento film, vola sa Simply Raw- Reversing Diabetes in 30 Days. Je to v ozdravnom centre Dr. Gabriel Cousens. Dalsi clovek co sa vyliecil z diabetes je Sergei Boutenko. Je to tazke pre kuchara, ale nie nemozne, my sme zili s takymto zivotym stylom asi 4 roky a teraz sem tam varim a peciem. Chlapec ma len 4 rocky, velmi rychlo si zvykne na nove chute.

Stastny Novy Rok
--
Anita

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2013 - 10:41

A máme tu ďalšiu radu od pani Adrieny:

Dobry den pani Tana, citala som vas recept na zemiakove pagaciky a natrafila som tam na komentar jednej pani, co ma syna diabetika. Prosim vas ak mate na nu kontakt, tak jej prosim napiste, ze ja mam odskusane stravovanie podla Norbiho Update. Maju rozne vyrobky, ci hotove alebo polotovary. Ja som sa stravovala cca rok a snazim sa dodnes a cukor mi krasne klesol a uz beriem len jednu tabletku. Maju aj svoje predajne, kde si pani moze kupit muku, cukor, cestoviny... Nech si pozrie a precita stranku www.update.sk Su tam uvedene aj predajne, robia aj rozvoz jedal a produktov.
Dakujem velmi pekne a zelam stastny Novy rok.
Adriena Bartalosova.

Zobraziť profil Žirafka
~ 12.12.2013 - 19:27

Výborné, také je dělávám. Dají se i rozkrojit a plnit vším možným. :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 12.12.2013 - 19:54

Máš ich krásne... je vidieť, aké sú nadýchané :-)

Zobraziť profil Žirafka
~ 12.12.2013 - 21:13

Děkuji :-) nadýchané jsou vždy krásně, jakoby lístkují, to se mě na nich moc líbí. Objevila jsem Váš blog teprve před pár dny a moc se mě líbí........určitě vyzkouším spoustu receptů a co víc, procvičím se trošku ve slovenštině :-)

Zobraziť profil Cucka
~ 20.12.2013 - 19:41

chcem sa opytat kolko pagacikov vyjde z jednej davky :)zajtra mame akciu, tak nech viem, kolko toho mam upiect :)

Zobraziť profil Táňa
~ 20.12.2013 - 19:49

Záleží na tom, aké veľké ich budeš vykrajovať :-) Ja pečiem z jednej dávky, je to akurát... Tieto som robila dosť veľké, vyšlo ni ich asi 18 kusov.

Zobraziť profil Perlicka
~ 10.11.2014 - 14:59

Vyzerajú fantasticky idem ich vyskúšať :)

Zobraziť profil Táňa
~ 10.11.2014 - 15:23

Držím palce Danka :-)

Zobraziť profil Perlicka
~ 12.11.2014 - 20:11

Pagáče boli super ani sme nezistili ako dlho vydržia mäkké,hneď sa zjedli :D

Zobraziť profil vierocka
~ 10.04.2015 - 18:00

Tanička dakujem za zverejnenie tohto receptu....Robím ich aj dnes už ani neviem kolkýkrat a vždy su vynikajuce a každý pýta recept:)
Fotka nie je vydarená, no pagačiky sú vydarené stále:)
dakujem Vierka

Zobraziť profil Táňa
~ 10.04.2015 - 19:41

Vierka to je skvelá správa, takéto komentáre vždy pohladia na duši, ďakujem aj za fotku :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 18.11.2015 - 15:10

tak toto je recept deluxe !!! este teple ich z plechu vjedame, neverim, ze nam vydrzia do zajtra :)

Zobraziť profil terezamaria
~ 18.11.2015 - 15:34

Vyzerajú výborne....skoro vyskúšam :-)

Zobraziť profil jerica
~ 02.01.2016 - 18:00

super video :-)