Syrové pagáče sú klasická slovenská delikatesa. Na oslavách bývajú hitom. Dobre sa pri nich popíja vínko a síce majú byť malým, efektným občerstvením, je celkom ťažké nezjesť syrových pagáčov celú misu. Recept sa raz isto hodí každému, pretože niečo tak lahodné a chutné sa nedá neľúbiť :)

Výborné sú aj zemiakové pagáče, bryndzové pagáče a oškvarkové pagáče.

Syrové pagáče

Suroviny

 

250

g múka polohrubá

250

g múka hladká

250

g maslo

250

ml smotana kyslá

1/2

KL kypriaci prášok

30

g droždie čerstvé

1

ks vaječný žĺtok

1,5

KL soľ

1

KL cukor kryštál

na cesto:

1

PL masť kačacia

100

g syr tvrdý

na potretie:

1

ks vajce

100

g syr tvrdý

V pekárničke alebo klasicky vypracujeme kysnuté cesto. Vložíme ho do misky (najlepšie večer) utesníme viečkom alebo fóliou a dáme kysnúť na noc do chladničky.

Ráno misku vyberieme a cesto je nakysnuté.

Rozvaľkáme ho, polovicu potrieme kačacou masťou, posypeme syrom a preložíme. Ak nemáte kačaciu masť, použite aj bravčovú, alebo mäkké maslo.

Cesto preložíme zľava doprava, zospodu do tretiny nahor. Zhora prekryjeme zvyškom cesta a cesto obrátime skladanou stranou dospodu.

Rozvaľkáme, tupým nožom urobíme čiary, potrieme vajcom, posypeme napríklad semiačkami a syrom. Môžeme použiť aj rascu.

Rádielkom nakrájame štvorčeky a dáme na plech s podložkou, alebo papierom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 stupňoch asi pol hodinu, kým pagáče nezružovejú.

Syrové pagáče necháme vychladnúť a môžeme ponúknuť hosťom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil drietoma
~ 21.05.2013 - 20:24

Vsetci, aj s navstevou sme si na nich pochutili!Velky dik za recepty!

Zobraziť profil Táňa
~ 21.05.2013 - 20:27

Ja ich budem musieť tiež zas upiecť :-)

Zobraziť profil masala
~ 29.05.2013 - 08:59

Ja som ich tiez robila. Su super, nase oblubene.

Zobraziť profil Huhulienka
~ 12.07.2013 - 14:25

Výborný recept a ešte lepšie pagáče ... U nás doma sa už zaradili medzi top recepty ... Všetkým nám veľmi chutia ... ďakujem

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 19:30

Kým som skončila pagáče zmizli...sestrine 4 deti su vďačné kobylky :-)...a ja im rada napečiem vždy....:-)

Zobraziť profil Rony
~ 15.11.2013 - 20:54

Výborný recept :) Už som ich piekol viackrát a vždy sa vydarili skvelo :) Pripájam fotku :)

Zobraziť profil elysa
~ 23.11.2013 - 09:37

Výborné... Pagáčiky upečené a aj zjedené... Nemala som doma kyslú smotanu, nahradila som ju bielym jogurtom, vôbec som im neublížila...

Zobraziť profil hashka
~ 08.02.2014 - 11:26

juj, tie vyzeraju fajne, idem sa do nich pustit :)
ako je najlepsie uzavriet misku s cestom? mam dat na nu vzduchotesny vrchnak, alebo len prehodit utierku alebo foliu a nechat dychat?
a ked dam misku do vypnutej rury s izbovou teplotou, staci len pockat, kym sa cesto nafukne az po okraj?
dakujem, este sa ucim :)

Zobraziť profil Mrs. Yummy
~ 03.07.2014 - 15:50

Suu perfektne! uplne mnam :) spravila som poriadnu varku lebo sa chystam na vikendovu chatu a veru sa nebojim ze sa nezjedia

Zobraziť profil Sandy
~ 06.10.2014 - 12:25

Ja som mala mierne problémy s vypracovaním cesta nakoľko nemám pekáreň a nejak som si neuvedomila, že to je v prvom bode receptu. Ale nejako som to dobojovala :D ale ešte večer som tomu veľkú šancu nedávala. A ráno ma v chladničke čakalo parádne cesto. A samozrejme som si to neprečitala poriadne čiže som davala syr až ked som ich nakrajala :) ďakujem za recept. Vyšlo mi 2,5 veľkého plechu.

Zobraziť profil ajusa119
~ 15.10.2014 - 21:02

Skvele,dakujem

Zobraziť profil danielka123
~ 26.02.2015 - 13:18

Sú vynikajúce, ani smietka neostala,prudko jedle