Syrové pagáče sú klasická slovenská delikatesa. Na oslavách bývajú hitom. Dobre sa pri nich popíja vínko a síce majú byť malým, efektným občerstvením, je celkom ťažké nezjesť syrových pagáčov celú misu. Recept sa raz isto hodí každému, pretože niečo tak lahodné a chutné sa nedá neľúbiť :)

Výborné sú aj zemiakové pagáče, bryndzové pagáče a oškvarkové pagáče.

Syrové pagáče

Suroviny

 

250

g múka polohrubá

250

g múka hladká

250

g maslo

250

ml smotana kyslá

1/2

KL kypriaci prášok

30

g droždie čerstvé

1

ks vaječný žĺtok

1,5

KL soľ

1

KL cukor kryštál

na cesto:

1

PL masť kačacia

100

g syr tvrdý

na potretie:

1

ks vajce

100

g syr tvrdý

V pekárničke alebo klasicky vypracujeme kysnuté cesto. Vložíme ho do misky (najlepšie večer) utesníme viečkom alebo fóliou a dáme kysnúť na noc do chladničky.

Ráno misku vyberieme a cesto je nakysnuté.

Rozvaľkáme ho, polovicu potrieme kačacou masťou, posypeme syrom a preložíme. Ak nemáte kačaciu masť, použite aj bravčovú, alebo mäkké maslo.

Cesto preložíme zľava doprava, zospodu do tretiny nahor. Zhora prekryjeme zvyškom cesta a cesto obrátime skladanou stranou dospodu.

Rozvaľkáme, tupým nožom urobíme čiary, potrieme vajcom, posypeme napríklad semiačkami a syrom. Môžeme použiť aj rascu.

Rádielkom nakrájame štvorčeky a dáme na plech s podložkou, alebo papierom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 stupňoch asi pol hodinu, kým pagáče nezružovejú.

Syrové pagáče necháme vychladnúť a môžeme ponúknuť hosťom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil drietoma
~ 21.05.2013 - 20:24

Vsetci, aj s navstevou sme si na nich pochutili!Velky dik za recepty!

Zobraziť profil Táňa
~ 21.05.2013 - 20:27

Ja ich budem musieť tiež zas upiecť :-)

Zobraziť profil masala
~ 29.05.2013 - 08:59

Ja som ich tiez robila. Su super, nase oblubene.

Zobraziť profil Huhulienka
~ 12.07.2013 - 14:25

Výborný recept a ešte lepšie pagáče ... U nás doma sa už zaradili medzi top recepty ... Všetkým nám veľmi chutia ... ďakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 12.07.2013 - 15:52

No super, to ma teší a vitaj medzi nami :-)

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 19:30

Kým som skončila pagáče zmizli...sestrine 4 deti su vďačné kobylky :-)...a ja im rada napečiem vždy....:-)

Zobraziť profil Janka7773
~ 07.11.2013 - 07:59

Táni, chcela by som tieto pagaáčiky vyskúšať, všetkému rozumiem, ale na akú hrúbku ich vo finále vyvaľkáš ? 0,5 cm ? Vďaka :-)
Inak - tvoje recepty sú super..už som asi 10 vyskúšala a cez víkend idem robiť kura s plnkou a pečené kuracie pečienky..určite to bude super papanica :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 09.11.2013 - 08:38

Janka, prepáč že píšem neskoro, nebola som na nete... áno, ako píšeš, na pol centimetra... držím palce :-)

Zobraziť profil Rony
~ 15.11.2013 - 20:54

Výborný recept :) Už som ich piekol viackrát a vždy sa vydarili skvelo :) Pripájam fotku :)

Zobraziť profil Táňa
~ 15.11.2013 - 21:59

Čau Rony, vďaka za fotku a vitaj medzi nami :-)

Zobraziť profil elysa
~ 23.11.2013 - 09:37

Výborné... Pagáčiky upečené a aj zjedené... Nemala som doma kyslú smotanu, nahradila som ju bielym jogurtom, vôbec som im neublížila...

Zobraziť profil Táňa
~ 24.11.2013 - 14:29

Eliška ďakujem za fotku :-)

Zobraziť profil Žirafka
~ 13.01.2014 - 10:52

Táničko :) děkuji za skvělý recept. Pagáčky jsem vyzkoušela na oslavu synových narozenin a byly pryč rychleji,než cukroví :-) Mezi těsto jsem ještě nastrouhala dvě brambory uvařené ve šlupce a nemělo to chybu ............ ještě jednou děkuji.

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2013 - 17:02

Ďakujem za fotku, s tými zemiakmi to je super nápad, zajtra vyskúšam, idem ich robiť k Silvestru :-)

Zobraziť profil Žirafka
~ 30.12.2013 - 17:39

Já se zase právě pouštím do domácí veky podle Vašeho receptu :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2013 - 18:18

Držím palce, ja som dnes upiekla 4 z dvojitej dávky a sú parádne...

Zobraziť profil Žirafka
~ 30.12.2013 - 18:29

Dám Vám vědět,jak se dílo podařilo :-) Vy mě zase napište,jak Vám chutnaly pagáčky se strouhaným bramborem :-) :-)

Zobraziť profil Lubka
~ 24.01.2014 - 10:35

Tani, chcem sa spýtať či pre 16 ľudí bude treba dvojdávku....asi ano , že???

Zobraziť profil Táňa
~ 24.01.2014 - 14:53

Pre 16 ľudí by som určite urobila trojitú dávku, lebo keď sa do nich pustia, budeš mať dve málo, tak sú dobré :-)

Zobraziť profil Lubka
~ 29.01.2014 - 07:33

dakujem za receptík....pagáčiky boli ozaj úžasné a všetkym veľmi chutili...tento víkend pečiem znova... :_))

Zobraziť profil hashka
~ 08.02.2014 - 11:26

juj, tie vyzeraju fajne, idem sa do nich pustit :)
ako je najlepsie uzavriet misku s cestom? mam dat na nu vzduchotesny vrchnak, alebo len prehodit utierku alebo foliu a nechat dychat?
a ked dam misku do vypnutej rury s izbovou teplotou, staci len pockat, kym sa cesto nafukne az po okraj?
dakujem, este sa ucim :)

Zobraziť profil Táňa
~ 08.02.2014 - 12:31

Hashka všetko je uvedené v postupe receptu :-) treba len čítať, cesto kysne v chladničke cez noc v uzavretej miske. Nenáhli...si mladá, máš času dosť :-)

Zobraziť profil hashka
~ 08.02.2014 - 16:42

Prave naopak :D - pri malych deckach je clovek rad, ked ma vsetko rychlo hotove. Recept som si precitala dobre, len som uvazovala o inych sposoboch kysnutia cesta, ktore som skusala na inych receptoch, tusim ze to boli dokonca vase pletienky :)
Ale tesim sa na tie casy, ked deti vyrastu a ja budem mat kopec casu babrat sa s casovo narocnymi receptami, za ktore ma budu vnucata zboznovat ;))

Zobraziť profil Táňa
~ 08.02.2014 - 16:48

Niektoré cestá holt potrebujú svoj čas, aby kysli pomalou fermentáciou... Vtedy je zaručená lepšia chuť a stráviteľnosť. Držím palce, aby si pri deťoch zvládala nielen piecť a variť, ale nezabúdaj aj myslieť na seba a relaxuj, aj to treba :-)

Zobraziť profil Trudka4
~ 09.04.2014 - 23:33

Ahoj Táňo, chtěla bych tyhle pagáčky péct na víkendovou narozeninovou oslavu pro asi 11 lidí. Myslíš, že ze 2 dávek to bude stačit ? Bude ještě sladký dort a obložené mísy .... Jo a to máslo do pekárničky dáváš rozpuštěné ? Pavla

Zobraziť profil Táňa
~ 10.04.2014 - 15:32

Ahoj Pavli, to maslo dávam rozpustené a dve dávky by ti mali stačiť. Príjemnú oslavu želám a nech sa vydaria :-)

Zobraziť profil Trudka4
~ 12.04.2014 - 12:02

Ahoj Táňo, takže Sýrové pagáče právě upečené, nám doma chutnají výborně, božsky. Dala jsem dovnitř těsta uzený nastrouhaný sýr a nahoru Eidam. Teď už jen čekat na odezvy hostů.

Zobraziť profil Táňa
~ 12.04.2014 - 12:09

Ďakujem za fotku a teším sa, že sa ti vydarili...

Zobraziť profil Mrs. Yummy
~ 03.07.2014 - 15:50

Suu perfektne! uplne mnam :) spravila som poriadnu varku lebo sa chystam na vikendovu chatu a veru sa nebojim ze sa nezjedia

Zobraziť profil Motyka
~ 24.09.2014 - 19:52

Tak všetky tie pagáče určite vyskúšam. Vyzerajú a určite aj chutia skvelé. No a pozerám, ako vyoraná myš. Ten pán Rony aké krásne napiekol. Tak takého chlapa by som chcela vidieť aspoň na fotke. V dobrom.

Zobraziť profil Táňa
~ 24.09.2014 - 21:14

V dobrom tiež: Rony je mladý kuchár, klikni na profil, má tam aj fotku. Je veľmi šikovný :-)

Zobraziť profil Sandy
~ 06.10.2014 - 12:25

Ja som mala mierne problémy s vypracovaním cesta nakoľko nemám pekáreň a nejak som si neuvedomila, že to je v prvom bode receptu. Ale nejako som to dobojovala :D ale ešte večer som tomu veľkú šancu nedávala. A ráno ma v chladničke čakalo parádne cesto. A samozrejme som si to neprečitala poriadne čiže som davala syr až ked som ich nakrajala :) ďakujem za recept. Vyšlo mi 2,5 veľkého plechu.

Zobraziť profil Táňa
~ 06.10.2014 - 14:47

No vidíš, vymyslela si nový recept :-) ďakujem za fotku

Zobraziť profil Sandy
~ 06.10.2014 - 14:57

Ale iba ten syr navrchu myslím :) samozrejme ten čo išiel dovnutra tam bol. :) ale ten navrchu som posýpala až ked bolo nakrajane :)

Zobraziť profil ajusa119
~ 15.10.2014 - 21:02

Skvele,dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 15.10.2014 - 21:45

Ďakujem pekne za fotku. Máš ich super vydarené.

Zobraziť profil danielka123
~ 26.02.2015 - 13:18

Sú vynikajúce, ani smietka neostala,prudko jedle