A zasa sme raz pagáčovali...

Zo Slovenska som si priviezla čerstvú bryndzu a okrem halušiek a pirohov som konečne upiekla po dlhom čase fajnové bryndzové pagáče. Recept je jednoduchý. Kysnuté cesto ako obvykle, len do bryndzových pagáčov pridávam do cesta v šupke uvarené na jemno nastrúhané zemiaky. Vždy uvarím zemiaky tri. Jeden dám do cesta a ďalšie dva idú do bryndzovej plnky. Zemiak tam dávam, aby plnka netiekla a pagáče sú po upečení v strede vláčne a jemné, no zvrchu krásne chrumkavé.

Výborné sú aj zemiakové pagáče, oškvarkové pagáče a syrové pagáče.

A tu výber ďalších slaných chuťoviek. :-)

Bryndzové pagáče

Suroviny

 

Cesto:

300

ml mlieko

100

ml olej

2

ks vaječný žĺtok

300

g múka hladká

200

g múka polohrubá

100-150

g zemiaky varené v šupkách

1

KL soľ

1

KL cukor

20

g droždie čerstvé

Plnka:

250

g bryndza

200

g zemiaky varené v šupkách

1/2

KL rasca celá

2

ks vajce

Ostatné:

vajce
soľ

Z uvedených surovín na cesto spracujeme kysnuté cesto napr. v pekárničke, alebo klasicky. Necháme ho vykysnúť a preložíme na pomúčenú dosku.

Pripravíme plnku. Zmiešame nastrúhané vychladnuté zemiaky uvarené v šupke s vajcami a bryndzou, pridáme rascu a ak treba prisolíme. Ale opatrne, lebo bryndza je už slaná.

Cesto rozvaľkáme asi na centimeter a pol a potrieme plnkou.

Na štyrikrát preložíme ako obálku, zakryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Viac než 4x prekladať netreba, cesto tým, že je jemné, by sa mohlo podmočiť a trhať, plnka by sa vytlačila von.

Cesto po chvíľke znovu rozvaľkáme a pomúčeným kolieskom vykrajujeme pagáčiky, ktoré kladieme na papier na plechoch.

Takto pripravené pagáče na plechoch necháme ešte podkysnúť, potrieme osoleným, rozšľahaným vajcom a vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť na 200 stupňov asi 20 minút.

Ale sledujte ich pre istotu, zvrchu by mali zozlátnuť a keď jeden podvihnete príborovým nožíkom, skontrolujte, či je aj odspodu upečený. Pagáčiky po upečení nechajte vychladnúť, nejedzte ich horúce ako ja, aby vám nebolo tiež zle :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 23.02.2014 - 10:26

Táňulík, takto hneď zrána z obrázku na mňa vyplazuje pagáčik , perfrektné, určite spravím :-) Pekný víkend :-)

Zobraziť profil mavy
~ 24.02.2014 - 10:03

dokonalé,a na poslednom obrázku to zátišie s bylinkami je perfektné.

Zobraziť profil Táňa
~ 24.02.2014 - 14:52

Júj ďakujem, aj mne sa to páči... :-)

Zobraziť profil kofola8520
~ 31.12.2014 - 12:33

Krásny recept. :) Koľko Vám výjde pagáčov z tohto cesta? :)

Zobraziť profil Táňa
~ 31.12.2014 - 13:50

Ťažko povedať presne, vždy záleží ako na hrubo cesto vyvaľkáš, ako šetríš miesto pri vykrajovaní, akým kolieskom vykrajuješ. Mne vyšli dva veľké plechy.

Zobraziť profil Zuzliak
~ 10.01.2015 - 13:00

Toto pouzijem uz buducu nedelu na stretnuti ;) Vdaka za rcp:)

Zobraziť profil Táňa
~ 10.01.2015 - 14:04

Držím palce Zuzka :-)

Zobraziť profil cereskova
~ 01.06.2015 - 22:20

robila som tento vikend podla blogu delikatesy, ale vas sa mi viac paci vyzeraju byt nadychanejsie,to bude tym viac nasobnym kysnutim,urcite vyskusam:)

Zobraziť profil Táňa
~ 02.06.2015 - 15:15

Držím palce, nech sa vydaria :-)

Zobraziť profil bobozh
~ 03.08.2015 - 21:42

Zdravím já dělám pagáče škvarkové jsou výborné k vínečku.

Zobraziť profil Táňa
~ 04.08.2015 - 09:06

vyzerajú chutne :-)

Zobraziť profil Darina
~ 06.01.2017 - 20:40

Vinikajúce, super pagáčiky, veľmi dobre spracovaný recept, ako každý Váš.Ešte sa mi takéto dobré nikdy nepodarili.Rýchlo som fotila kým ešte bolo čo 😉.

Zobraziť profil emko
~ 09.01.2017 - 14:10

Krásne, vďaka za foto :)