A zase jeden recept na naše obľúbené pagáče, tentokrát bryndzové.
Ak sa vám podarí zohnať fajnovú čerstvú bryndzu, skúste okrem halušiek aj tieto bryndzové pagáče.

Recept je jednoduchý. Kysnuté cesto ako obvykle, len do bryndzových pagáčov pridávame do cesta v šupke uvarené na jemno nastrúhané zemiaky. Je dobré uvariť asi tri zemiaky. Jeden dáme do cesta a ďalšie dva idú do bryndzovej plnky. Zemiaky dávame, aby plnka netiekla a pagáče sú po upečení v strede vláčne a jemné, no zvrchu krásne chrumkavé.

Výborné sú aj zemiakové pagáče, oškvarkové pagáče a syrové pagáče.

Alebo vyskúšajte pagáče kváskové :)

A tu výber ďalších slaných chuťoviek. :-)

Bryndzové pagáče

Suroviny

 

Cesto:

300

ml mlieko

100

ml olej

2

ks vaječný žĺtok

300

g múka hladká

200

g múka polohrubá

100-150

g zemiaky varené v šupkách

1

KL soľ

1

KL cukor

20

g droždie čerstvé

Plnka:

250

g bryndza

200

g zemiaky varené v šupkách

1/2

KL rasca celá

2

ks vajce

Ostatné:

vajce
soľ

Z uvedených surovín na cesto spracujeme kysnuté cesto v pekárničke, alebo klasicky. Necháme ho vykysnúť a preložíme na pomúčenú dosku.

Pripravíme plnku. Zmiešame nastrúhané vychladnuté zemiaky uvarené v šupke s vajcami a bryndzou. Pridáme rascu a ak treba prisolíme. Ale opatrne, lebo bryndza je už slaná.

Cesto rozvaľkáme asi na centimeter a pol a potrieme plnkou.

Na štyrikrát preložíme ako obálku, zakryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Viac než 4x prekladať netreba, cesto tým, že je jemné, by sa mohlo podmočiť a trhať, plnka by sa vytlačila von.

Cesto po chvíľke znovu rozvaľkáme a pomúčeným kolieskom vykrajujeme pagáčiky, ktoré kladieme na papier na plechoch.

Takto pripravené pagáče na plechoch necháme ešte podkysnúť, potrieme osoleným, rozšľahaným vajcom a vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť na 200 stupňov asi 20 minút.

Pagáče by mali zvrchu zozlátnuť. Jeden môžeme podvihnúť príborovým nožíkom a tak skontrolujeme, či je aj odspodu upečený.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mavy
~ 24.02.2014 - 10:03

dokonalé,a na poslednom obrázku to zátišie s bylinkami je perfektné.

Zobraziť profil Zuzliak
~ 10.01.2015 - 13:00

Toto pouzijem uz buducu nedelu na stretnuti ;) Vdaka za rcp:)

Zobraziť profil cereskova
~ 01.06.2015 - 22:20

robila som tento vikend podla blogu delikatesy, ale vas sa mi viac paci vyzeraju byt nadychanejsie,to bude tym viac nasobnym kysnutim,urcite vyskusam:)

Zobraziť profil bobozh
~ 03.08.2015 - 21:42

Zdravím já dělám pagáče škvarkové jsou výborné k vínečku.

Zobraziť profil Darina
~ 06.01.2017 - 20:40

Vinikajúce, super pagáčiky, veľmi dobre spracovaný recept, ako každý Váš.Ešte sa mi takéto dobré nikdy nepodarili.Rýchlo som fotila kým ešte bolo čo 😉.

Zobraziť profil emko
~ 09.01.2017 - 14:10

Krásne, vďaka za foto :)

Zobraziť profil Želka
~ 26.08.2017 - 11:14

Pagaciky su uzasne! Zozala som s nimi uspech. Na rodinnom stretnuti doslova zmizli zo stola.

Zobraziť profil emko
~ 28.08.2017 - 12:56

Pagáče sú na rodinné stretnutia ideál. Tiež u nás zmiznú hneď prvé :)
Ďakujem za fotku :)