A zase jeden recept na naše obľúbené pagáče, tentokrát bryndzové.
Ak sa vám podarí zohnať fajnovú čerstvú bryndzu, skúste okrem halušiek a pirohov aj tieto bryndzové pagáče.

Recept je jednoduchý. Kysnuté cesto ako obvykle, len do bryndzových pagáčov pridávame do cesta v šupke uvarené na jemno nastrúhané zemiaky. Je dobré uvariť asi tri zemiaky. Jeden dáme do cesta a ďalšie dva idú do bryndzovej plnky. Zemiaky dávame, aby plnka netiekla a pagáče sú po upečení v strede vláčne a jemné, no zvrchu krásne chrumkavé.

Výborné sú aj zemiakové pagáče, oškvarkové pagáče a syrové pagáče.

A tu výber ďalších slaných chuťoviek. :-)

Bryndzové pagáče

Suroviny

 

Cesto:

300

ml mlieko

100

ml olej

2

ks vaječný žĺtok

300

g múka hladká

200

g múka polohrubá

100-150

g zemiaky varené v šupkách

1

KL soľ

1

KL cukor

20

g droždie čerstvé

Plnka:

250

g bryndza

200

g zemiaky varené v šupkách

1/2

KL rasca celá

2

ks vajce

Ostatné:

vajce
soľ

Z uvedených surovín na cesto spracujeme kysnuté cesto v pekárničke, alebo klasicky. Necháme ho vykysnúť a preložíme na pomúčenú dosku.

Pripravíme plnku. Zmiešame nastrúhané vychladnuté zemiaky uvarené v šupke s vajcami a bryndzou. Pridáme rascu a ak treba prisolíme. Ale opatrne, lebo bryndza je už slaná.

Cesto rozvaľkáme asi na centimeter a pol a potrieme plnkou.

Na štyrikrát preložíme ako obálku, zakryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Viac než 4x prekladať netreba, cesto tým, že je jemné, by sa mohlo podmočiť a trhať, plnka by sa vytlačila von.

Cesto po chvíľke znovu rozvaľkáme a pomúčeným kolieskom vykrajujeme pagáčiky, ktoré kladieme na papier na plechoch.

Takto pripravené pagáče na plechoch necháme ešte podkysnúť, potrieme osoleným, rozšľahaným vajcom a vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť na 200 stupňov asi 20 minút.

Pagáče by mali zvrchu zozlátnuť. Jeden môžeme podvihnúť príborovým nožíkom a tak skontrolujeme, či je aj odspodu upečený.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil mavy
~ 24.02.2014 - 10:03

dokonalé,a na poslednom obrázku to zátišie s bylinkami je perfektné.

Zobraziť profil Zuzliak
~ 10.01.2015 - 13:00

Toto pouzijem uz buducu nedelu na stretnuti ;) Vdaka za rcp:)

Zobraziť profil cereskova
~ 01.06.2015 - 22:20

robila som tento vikend podla blogu delikatesy, ale vas sa mi viac paci vyzeraju byt nadychanejsie,to bude tym viac nasobnym kysnutim,urcite vyskusam:)

Zobraziť profil bobozh
~ 03.08.2015 - 21:42

Zdravím já dělám pagáče škvarkové jsou výborné k vínečku.

Zobraziť profil Darina
~ 06.01.2017 - 20:40

Vinikajúce, super pagáčiky, veľmi dobre spracovaný recept, ako každý Váš.Ešte sa mi takéto dobré nikdy nepodarili.Rýchlo som fotila kým ešte bolo čo 😉.

Zobraziť profil emko
~ 09.01.2017 - 14:10

Krásne, vďaka za foto :)

Zobraziť profil Želka
~ 26.08.2017 - 11:14

Pagaciky su uzasne! Zozala som s nimi uspech. Na rodinnom stretnuti doslova zmizli zo stola.

Zobraziť profil emko
~ 28.08.2017 - 12:56

Pagáče sú na rodinné stretnutia ideál. Tiež u nás zmiznú hneď prvé :)
Ďakujem za fotku :)