Bryndzové pagáče

emko ~ 4. august 2024 - 4:01

A zase jeden recept na naše obľúbené pagáče, tentokrát bryndzové.
Ak sa vám podarí zohnať fajnovú čerstvú bryndzu, skúste okrem halušiek aj tieto bryndzové pagáče.

Recept je jednoduchý. Kysnuté cesto ako obvykle, len do bryndzových pagáčov pridávame do cesta v šupke uvarené na jemno nastrúhané zemiaky. Je dobré uvariť asi tri zemiaky. Jeden dáme do cesta a ďalšie dva idú do bryndzovej plnky. Zemiaky dávame, aby plnka netiekla a pagáče sú po upečení v strede vláčne a jemné, no zvrchu krásne chrumkavé.

Výborné sú aj zemiakové pagáče, oškvarkové pagáče a syrové pagáče.

Alebo vyskúšajte pagáče kváskové :)

A tu výber ďalších slaných chuťoviek. :-)

Suroviny
Cesto:
 
 
300
ml
100
ml
1
KL
1
KL
Plnka:
 
 
250
g
1/2
KL
2
ks
Ostatné:
 
 
 
 
 
 
Sezóna

Z uvedených surovín na cesto spracujeme kysnuté cesto v pekárničke, alebo klasicky. Necháme ho vykysnúť a preložíme na pomúčenú dosku.

Pripravíme plnku. Zmiešame nastrúhané vychladnuté zemiaky uvarené v šupke s vajcami a bryndzou. Pridáme rascu a ak treba prisolíme. Ale opatrne, lebo bryndza je už slaná.

Cesto rozvaľkáme asi na centimeter a pol a potrieme plnkou.

Na štyrikrát preložíme ako obálku, zakryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Viac než 4x prekladať netreba, cesto tým, že je jemné, by sa mohlo podmočiť a trhať, plnka by sa vytlačila von.

Cesto po chvíľke znovu rozvaľkáme a pomúčeným kolieskom vykrajujeme pagáčiky, ktoré kladieme na papier na plechoch.

Takto pripravené pagáče na plechoch necháme ešte podkysnúť, potrieme osoleným, rozšľahaným vajcom a vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť na 200 stupňov asi 20 minút.

Pagáče by mali zvrchu zozlátnuť. Jeden môžeme podvihnúť príborovým nožíkom a tak skontrolujeme, či je aj odspodu upečený.

Komentáre

Želka ~ 26. august 2017 - 13:14

Pagaciky su uzasne! Zozala som s nimi uspech. Na rodinnom stretnuti doslova zmizli zo stola.

0

Darina ~ 6. január 2017 - 9:40

Vinikajúce, super pagáčiky, veľmi dobre spracovaný recept, ako každý Váš.Ešte sa mi takéto dobré nikdy nepodarili.Rýchlo som fotila kým ešte bolo čo 😉.

0

bobozh ~ 3. august 2015 - 11:42

Zdravím já dělám pagáče škvarkové jsou výborné k vínečku.

0

cereskova ~ 1. jún 2015 - 12:20

robila som tento vikend podla blogu delikatesy, ale vas sa mi viac paci vyzeraju byt nadychanejsie,to bude tym viac nasobnym kysnutim,urcite vyskusam:)

0

Zuzliak ~ 10. január 2015 - 2:00

Toto pouzijem uz buducu nedelu na stretnuti ;) Vdaka za rcp:)

0

mavy ~ 24. február 2014 - 11:03

dokonalé,a na poslednom obrázku to zátišie s bylinkami je perfektné.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj