Zemiakové pagáče

emko ~ 26. december 2020 - 3:32

Pagáče sú klasika. Špeciálne pre oslavy, alebo ako pohostenie pre rodinu a priateľov, prídu vždy vhod. Recept je lacný a zemiakové pagáče sú nielen mäkučké a šťavnaté, ale dlho vydržia a nestvrdnú. Pečiem ich väčšinou vtedy, keď mi ostanú varené zemiaky, alebo keď idem k obedu robiť zemiakový šalát, či opekané zemiaky (varené v šupkách). Uvarím len o dva viac, aby bolo na pagáče :-)

Do cesta sa používajú len žĺtky (bielky môžete odloziť do mrazničky na laskonky).

Výborné sú aj syrové pagáče, bryndzové pagáče a oškvarkové pagáče.

Alebo vyskúšajte pagáče kváskové :)

Pre začiatočníkov, pozrite si názorné videjko na konci receptu, pre lepšiu predstavu, ako má príprava vyzerať ;)

Suroviny
350
ml
100
ml
1
KL
1
PL
Ostatné:
 
 
120
g
1
ks
 
 
 
 

Droždie vymiešame s cukrom do peny a odložíme zakryté bokom, kým si pripravíme ostatné suroviny.

Múku spojíme s droždím, pridáme postupne žĺtka, mlieko, olej a soľ. Všetko spojíme a necháme 10 minút zakryté odpočívať. Potom cesto vymiesime a necháme 30 minút zakryté na teplom mieste kysnúť.

Po vykysnutí cesto na pagáče vyberieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.

Na cesto nastrúhame nahrubo studené maslo a vychladené očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nastrúhané zemiaky nezabudneme poriadne osoliť. Cesto preložíme na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme znovu na polovicu. Toto zopakujem dvakrát vždy po 20 minútach kysnutia.

Cesto rozvaľkáme a nožíkom urobíme na povrchu mriežku. Nekrájame, iba jemne pobúchame. Kolieskom povykrajujeme pagáče. Poukladáme ich na plech a necháme ešte posledných 20 minút podkysnúť.

Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom. Môžeme posypať rascou, hrubozrnnou soľou, sezamom, makom či strúhaným syrom. Kto má ako rád. Pagáče vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, pokiaľ nezozlátnu. Skontrolujte, či sú upečené aj odspodu (podvihnite jeden nožíkom).

Zemiakové pagáče sú fantastické. Hodia sa k vínu, pivu, ale aj k citrónovému čaju.

Komentáre

zdenka131 ~ 15. november 2013 - 8:52

Krásne a určite aj veľmi chutné pagáče, vyskúšam.Vďaka za recept.

0

emko ~ 15. november 2013 - 9:14

mnam... tieto boli ach!
dala by som si hned este :)

0

zitar ~ 18. november 2013 - 3:16

Nádherné pagáčiky, zemiakové som zatiaľ nerobila, musím to napraviť.

0

Žirafka ~ 12. december 2013 - 8:27

Výborné, také je dělávám. Dají se i rozkrojit a plnit vším možným. :-)

0

Cucka ~ 20. december 2013 - 8:41

chcem sa opytat kolko pagacikov vyjde z jednej davky :)zajtra mame akciu, tak nech viem, kolko toho mam upiect :)

0

Tana ~ 20. december 2013 - 8:49

In reply to by Cucka

Záleží na tom, aké veľké ich budeš vykrajovať :-) Ja pečiem z jednej dávky, je to akurát... Tieto som robila dosť veľké, vyšlo ni ich asi 18 kusov.

0

remperitka ~ 18. november 2015 - 4:10

tak toto je recept deluxe !!! este teple ich z plechu vjedame, neverim, ze nam vydrzia do zajtra :)

0

vanilka32 ~ 2. október 2016 - 12:04

ach, fantasticke su tieto pagaciky, nedela vecer, cerstvo upecene, moj prvy pagacovy pokus v zivote :) dakujem za recept, ukladam!

0

Renča ~ 8. október 2017 - 8:08

Dnes jsem poprve vyzkoušela,jsou vynikající,všem moc chutnalo.Dobrá svačinka pro děti do školy.Měla jsem 126 koleček o průměru 4,5cm.

0

pupcek ~ 31. október 2017 - 13:47

Výborné.... nemám slov.... mňáááááámka :)

0

m.kiss ~ 21. september 2019 - 10:32

Dalsi vyborny recept. Su vlacne, chutne, manzel sa ich nevedel dojest :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj