Tvarohové guľky bolo prvé jedlo, ktoré som sa naučila variť. Učila ma ho ešte moja babička a dnes ho učím zase ja svoje deti.
Aj keď guľky s grankom a masielkom sú neprekonateľné, také guľky s jahodovou omáčkou majú tiež niečo do seba. Ja osobne nemám rada prevarené jahody, preto ich robíme ako v tomto recepte, aby sme do seba dostali čo najviac vitamínov.
Skúste, je to jednoduchá, rýchla a zdravá dobrota :)

Tvarohové guľky

Suroviny

 

2

ks rožok

250

g tvaroh jemný

1

ks vajce

štipka

soľ

12

PL krupica detská

400

g jahody čerstvé

4

PL cukor trstinový

4

PL voda

2

PL maslo

podľa chuti

škorica mletá

Staršie rožky postrúhame na strúhanku. Odložíme bokom.

V miske zmiešame od prebytočnej tekutiny odtečený mäkký tvaroh, vajce a osolíme.

Pridáme krupicu. Cesto nesmie byť príliš tuhé, musí ostať trochu lepkavé, inak sú gulôčky tvrdé.

Ruky si ovlažíme studenou vodou a formujeme gulôčky. Mne vyšlo z tejto dávky 21 kúskov. Hodíme ich uvariť do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, ešte minútku necháme variť a vyberieme.

Kým sa guľky varia, opražíme nasucho strúhanku. Na druhej panvici zatiaľ rozpustíme vo vode cukor a prevaríme, aby trocha skaramelizoval.

Očistíme jahody, prelejeme ich skaramelizovaným sirupom a rozmačkáme vidličkou.

Guľky pridáme k omáčke, posypeme strúhankou a škoricou, prelejeme rozpusteným maslom. Hotovo :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Zuzliak
~ 27.06.2013 - 07:54

Mliam, mliam a este raz mliam, Milka :) Aj mna slivkove knedliky- u nas na Sarisi nazyvane Gomboce- ucila varit moja babka- verim ze sa dnes smeje z neba, ked vidi, ako sa pri nich vykrucama to rovno vo Flamsku :) Darmo, slovenska klasika je slovenska klasika.

Zobraziť profil klaura
~ 27.06.2013 - 08:48

to je tá najfajnovejšia dobrotka ... :)
mám ich veľmi rada ...

Zobraziť profil emko
~ 27.06.2013 - 08:56

ja tiez :)

vzdy citim babickinu drevom vonajucu obyvacku a ako je tam teplucko a prijemne :)

Zobraziť profil marika51
~ 14.06.2017 - 12:22

Babka píše super doma spokojnosť guľky chutia,robila som 2 várky.

Zobraziť profil emko
~ 17.06.2017 - 11:12

Sa vobec nedivím, tieto guľky sú super a babku veľmi pozdravujem :)

Zobraziť profil zutu
~ 27.06.2018 - 11:31

Dobry den, chcem sa opytat, v popise receptu v bode c.2 pisete, ze v miske zmiesame od prebytočnej tekutiny odtečený mäkký tvaroh. Ako to myslite? Prosim o vysvetlenie,
dakujem Zuzana.

Zobraziť profil emko
~ 27.06.2018 - 11:35

Je dobré tvaroh scediť. Smozrejme záleží od kvality, aký kúpiš. Ale často sú v obchodoch riedke a vodové tvarohy a potom by si musela prisipávať veľa krupice a guľky by boli tvrdé a nie tak chutné..

Zobraziť profil zutu
~ 27.06.2018 - 17:37

Ano, scedit, ale ako? Myslis, len ked otvorim balenie, tak len tu prebytocnu tekutinu alebo nechat v sitku odtiect? dik

Zobraziť profil emko
~ 04.07.2018 - 14:31

Áno, presne tak :)