Ak sa rozhodnete niekedy doma robiť chlebíčky, odporúčam vám upiecť tieto sendviče a uvidíte ten rozdiel v chuti. Ja ich pečiem dosť často. Ak ich náhodou nestihneme zjesť, pomeliem ich na strúhanku, alebo z nich upečiem žemľovku.

Domáci sendvič

Suroviny

 

500

g múka hladká

2,5

KL droždie sušené

1

ks vajce

300

ml voda

2

PL mlieko sušené

4

PL olej

2

KL soľ

1

KL cukor

1

PL šťava citrónová

Z uvedených surovín spracujeme cesto. Môžeme použiť pekárničku, alebo klasicky vypracujeme cesto rukami. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok a potom ho rozdelíme na dve časti. Každú ešte raz poriadne premiesime a necháme 10 minút oddýchnuť. Potom valčekom vyvaľkáme ako rožky, teda asi tretinovú spodnú časť necháme tučnejšiu, nevyvaľkanú. Pri vaľkaní popraskajú prebytočné bubliny v ceste a sendvič nebude deravý. Od tučnej strany po tenkú potom zvinieme ako knedlík, či rožok.

Vyšúľame do tenkého valca a preložte na plech s podložkou, alebo s papierom na pečenie. Zakryjeme čistou utierkou a necháme asi hodinku nakysnúť. Dlhý tenký valec kysnutím stučnie a stiahne sa.

Sendviče potrieme osoleným vajíčkom, rozmiešaným s vodou a ihneď vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme prvých 10 minút na 195 stupňov a potom teplotu znížime na 175 a pečieme ešte asi 20 minút. Po upečení ich ihneď preložíme na mriežku, aby dýchali aj zospodu. Krájame až po vychladnutí.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil an287
~ 26.10.2013 - 12:31

Ked som dodržala celý recept a hlavne doby kysnutia, podaril sa tak krásny a chutný ako v recepte,je ako vatička, super recept a doporučujem ho.

Zobraziť profil Babetta
~ 28.12.2013 - 20:40

Sendviče bych chtěla vyzkoušet, ale nemám sušené mléko, nepoužívám ho, myslím, že mohu použít 300 ml mléka místo vody, snad to nebude tolik vadit, předem děkuji za případnou radu.

Zobraziť profil Táňa
~ 29.12.2013 - 09:15

Vadiť to nebude, ale ja ich robím tak, ako je v recepte...

Zobraziť profil Babetta
~ 29.12.2013 - 14:22

Tana, děkuji! Nedávno jsem vyhodila načatou krabici suš.mléka již po záruce, přidávala jsem ho na výrobu domácího jogurtu a jiné využití jsem neznala, možná si ho koupím opět a budu ho používat do podobných pečivových výrobků, jako jsou sendviče, rohlíky a pod. což bude tedy lepší, než jen mléko.

Zobraziť profil Táňa
~ 29.12.2013 - 14:38

Ja tiež mám doma stále sušené mlieko. Pridávam ho do kysnutého cesta, dokonca ja keď robím knedlíky... Vyskúšaj a uvidíš ten rozdiel :-)

Zobraziť profil baba
~ 29.12.2013 - 12:19

Aký význam má v tom ceste to sušené mlieko? Ešte som sa chcela opýtať, to vajíčko ide do cesta, alebo na potieranie pred pečením? Väčšinou sa chlieb a sendviče robia bez vajíčka.

Zobraziť profil Táňa
~ 29.12.2013 - 13:24

Suroviny uvedene v recepte sú na cesto. Tento sendvic je s vajcom. Co sa týka suseného mlieka, sušené mlieko je zložené z uhlohydrátov (laktoza), tuku a proteinov. Co maju tieto zložky spoločné je, že neobsahujú glutén. Keď sa pridá sušené mlieko do cesta, zabraňuje do určitej miery plnému rozvinutiu gluténu z múky a má vplyv na štruktúru pečiva alebo chleba - v tomto prípade nemajú sendvice žuvačkoidnú konzistenciu ako niektoré rožky. Dúfam, že to vysvetlenie stačí :-)

Zobraziť profil Alča
~ 23.06.2015 - 09:59

Jsem tu dnes první den, a koukám, myslím si,že jsem dobrá kuchařka ,vím, že se používá sušené mléko, ale důvod mně byl právě teď vysvětlen. Děkuji paní Táňo.

Zobraziť profil Táňa
~ 23.06.2015 - 14:43

Tak vitaj medzi nami a verím, že si tu vyberieš nejakú dobrotu :-)

Zobraziť profil alenka08116
~ 30.12.2013 - 06:26

Vyskúšala som tento recept a môžem odporučiť,sú fakt pekné aj dobré.Miesto sušeného droždia som použila klasické,ale vôbec to nevadí.Sú to moje prvé domáce sendviče,ale kupované od nich majú veľmi daleko.

Zobraziť profil Henny
~ 30.12.2013 - 21:16

Dnes som vyskúšala tento receptík a tu je výsledok,zatiaľ nenakrojený,ale pridám potom aj v reze.

Zobraziť profil senky
~ 30.12.2013 - 21:30

Upečeno :-) Trošičku se mi zdálo, že těsto málo kyne, ale bylo to jen zdání :-D

Zobraziť profil Jajka
~ 31.12.2013 - 15:48

Ďakujem za dobrý receptík. Teraz som nedávno dopiekla sendviče a sú výborné!!!!

Zobraziť profil alex2201
~ 31.12.2013 - 17:26

proste vynikajúúúúce a ten parížsky šalát na nich je geniálny, ďakujem za 2 skvelé receptíky :)

Zobraziť profil Táňa
~ 31.12.2013 - 18:01

Ukážkové ich máš... veselého Silvestra a dobrú chuť :-)

Zobraziť profil Henny
~ 01.01.2014 - 18:23

môj sľúbený sendvič v reze :),a je vynikajúci,naozaj je neporovnateľný s tým v obchodoch,doporučujem všetkým gazdinkám.... :)

Zobraziť profil svetlany40
~ 16.10.2014 - 17:44

Prave som ho dopiekla . Ja , ked skusam nove recepty , tak robim z polovicnej davky , aby som nepokazila vela surovin , no podla receptov na Bonvivani som nepokazila este nic . A nepouzila som susene mlieko , lebo som prave doma nemala , no buduci raz ho pouzijem , aby som vedela porovnat ten rozdiel .Sendvic je vynikajuci , este pripravim nejaku pomazanku a delikatesa vecer k hokejiku je na svete . Zacala NHL sezona , tak fandim a varim dokopy xi xi xi.....

Zobraziť profil emko
~ 16.10.2014 - 20:46

krasne!
susene mlieko ani ja som nemavala, ale je veru pecivo po nom hebkejsie, tak ho mam v zasobe a oplati sa :)

Zobraziť profil svetlany40
~ 17.10.2014 - 14:07

Dakujem za pochvalu , velmi potesila......
A takto sme si na sendvicoch pochutnavali .....

Zobraziť profil svetlany40
~ 17.10.2014 - 14:04

Dakujem , susene mlieko uz mi svieti na zozname ,,kupit,,
Kedysi som mavala susene doma pre pripad , zeby mi doslo klasicke mlieko... xi xi xi

Zobraziť profil Babetta
~ 21.04.2015 - 20:31

Poprvé vyzkoušela, jsou opravdu výborné, příště budou snad hezčí i na pohled...

Zobraziť profil helca103
~ 30.12.2015 - 22:04

Dnes som upiekla 4kusy na zajtrajší Silvester, druhá várka trošku ,,stmavla" ale nevadí. Vydarili sa, nám chutia a to je hlavné. Ked narežem a stihnem odfotiť tak pridám aj v reze. Piekla som ich už niekoľkokrát a vždy to bol úspech. Už dávno nekupujem v obchode a ráno ešte musím upiecť susede 1 várku. :-)
PS: Jeden sendvič si asi chcel zatancovať tak sa pokrútil :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2015 - 22:13

Veselého Silvestra :-) náhodou super

Zobraziť profil emko
~ 30.12.2015 - 22:14

nahodou, fotka nesmierne potesila, dakujeme :)
a ten posledny sendvic je najlepsi, charizma sa nezaprie :)

Zobraziť profil Zuzi
~ 30.01.2016 - 16:01

vyskúšala som dnes len z polovičnej dávky....takže mám jeden kus....ale asi budem zajtra piecť znova :-) obidva konce som už zjedla, a ak takto budem pokračovať ďalej na tie zajtrajšie chlebíčky mi nič neostane....recept je parádny..moc som neverila, že sa mi tak pekne podarí, preto som ho aj dnes skúšobne upiekla

Zobraziť profil Mirnavi
~ 29.12.2016 - 11:18

Ahojte mam otazku
z receptu -
"Z uvedených surovín spracujeme cesto"

"Sendviče potrieme osoleným vajíčkom, rozmiešaným s vodou"

Takze to vajicko a voda ide do cesta alebo nejde? Teda len na potretie?

Zobraziť profil emko
~ 29.12.2016 - 14:15

Ahoj, vajíčko ide do cesta a plus extra rozšľahané vajíčko na potretie, hneď to doplním správne do surovín, vďaka za upozornenie :)

Zobraziť profil Mirnavi
~ 29.12.2016 - 15:51

ok dakujem