Šafránové zemiaky

emko ~ 29. október 2013 - 12:57

Slávnostnejšia príloha alebo výborné zeleninové hlavné jedlo. Chuť je veľmi intenzívna, troška do kyslasta. Pečené zemiaky majú nádych orieškov a krásne žltú farbu vďaka šafránu.

Sezóna

Šafrán zalejeme v miske horúcou vodou a necháme asi 10 minút vylúhovať. Trúbu si zahrejeme na 200 stupňov.

Zemiaky dobre umyjeme, nešúpeme, ale len nakrájame na štvrtinky ak máme menšie, prípadne na osminky, ak sú zemiaky väčšie. Dáme ich do pekáča a pridáme k nim na mesiačiky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky nakrájaný cesnak.

V miske zvlášť zmiešame víno, vývar, horčicu a olej. Prímiešame aj šafránovú vodu a nadrobno nasekaný rozmarín. Touto tekutinou zalejeme zemiaky v pekáči. Osolíme a okoreníme. Šafrán zoženiete napr. na edelikatesy.cz

Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 200 stupňov asi 40 minút. Potom bez alobalu dopekáme asi 20 minút do mäkka a chrumkava.

Komentáre

lyali ~ 31. október 2013 - 9:23

Tieto slávnostné zemiačiky určite vyskúšam! Krásne žiaria (šafran je šafran) :-) A kľudne si ich dáme bez mäsovej "prílohy" :-))

0

Mary ~ 21. november 2013 - 10:40

Máš veľmi pekné recepty emko,všetky od kraja,mám čo skúšať:-)Z ciest som si doniesla pravý šafrán,(aspoň sa dušovali:-)) tak tieto zemiačky budú prvé,čo z neho spravím...

0

Mary ~ 9. december 2013 - 3:15

Tak sme ich mali dnes na obed,ďakujem pekne za recept, sú famózne:-) budu často... Mala som k nim kelové fašírky a muž falát mäsa:-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj