Slávnostnejšia príloha alebo výborné zeleninové hlavné jedlo. Chuť je veľmi intenzívna, troška do kyslasta. Pečené zemiaky majú nádych orieškov a krásne žltú farbu vďaka šafránu.

Šafránové zemiaky

Šafrán zalejeme v miske horúcou vodou a necháme asi 10 minút vylúhovať. Trúbu si zahrejeme na 200 stupňov.

Zemiaky dobre umyjeme, nešúpeme, ale len nakrájame na štvrtinky ak máme menšie, prípadne na osminky, ak sú zemiaky väčšie. Dáme ich do pekáča a pridáme k nim na mesiačiky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky nakrájaný cesnak.

V miske zvlášť zmiešame víno, vývar, horčicu a olej. Prímiešame aj šafránovú vodu a nadrobno nasekaný rozmarín. Touto tekutinou zalejeme zemiaky v pekáči. Osolíme a okoreníme. Šafrán zoženiete napr. na edelikatesy.cz

Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 200 stupňov asi 40 minút. Potom bez alobalu dopekáme asi 20 minút do mäkka a chrumkava.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil lyali
~ 31.10.2013 - 08:23

Tieto slávnostné zemiačiky určite vyskúšam! Krásne žiaria (šafran je šafran) :-) A kľudne si ich dáme bez mäsovej "prílohy" :-))

Zobraziť profil emko
~ 31.10.2013 - 09:06

skus..ja som zjedla pol pekaca sama,
este som si samozrejme k tomu dala kyslu smotanu, aby to nahodou nebolo moc dietne ;)

Zobraziť profil Mary
~ 21.11.2013 - 09:40

Máš veľmi pekné recepty emko,všetky od kraja,mám čo skúšať:-)Z ciest som si doniesla pravý šafrán,(aspoň sa dušovali:-)) tak tieto zemiačky budú prvé,čo z neho spravím...

Zobraziť profil emko
~ 21.11.2013 - 09:44

dakujem krasne :)
dufam, ze budu chutit ;)

Zobraziť profil Mary
~ 09.12.2013 - 14:15

Tak sme ich mali dnes na obed,ďakujem pekne za recept, sú famózne:-) budu často... Mala som k nim kelové fašírky a muž falát mäsa:-)

Zobraziť profil emko
~ 09.12.2013 - 14:27

jaj ani nevies jak si ma potesila.. som sa bala, ze taketo alternativnejsie chute nebudu chciet ludia skusat moc :)