Suya je niečo ako africká varianta kebabu. Jedná sa o grilované, zvyčajne hovädzie, niekedy však aj kuracie alebo teľacie mäso, obaľované v pálivej zmesi korenia. Základ tejto zmesi tvoria roztlčené pražené arašidy.

Tento recept ponúka naviac špeciálnu slovenskú alternatívnu verziu koreniacej zmesi. Namiesto arašidov sme rozdrtili arašidové chrumky. A táto metóda sa tak ujala, že niekedy v chrumkách obaľujeme aj rezne alebo zeleninku na grilovanie :)

Suya

Drevené grilovacie ihly necháme namočené postáť v studenej vode. Pražené arašidy roztlčieme v mažiari alebo pomocou valčeka na jemný prášok. Použiť sa dá aj vhodný mixér, avšak je potrebné dávať pozor, aby z arašidov nevznikla pasta. Trik, ktorý prácu výrazne zjednoduší, spočíva v náhrade arašidov obyčajnými arašidovými chrumkami. Tie stačí rozmixovať alebo roztĺcť na chutný prášok :)

Primiešame kajenské korenie alebo iné sušené chilli papričky, zázvor a soľ. Pre správnu extrémne pálivú variantu kajenským korením nešetríme. Niekto do zmesi korenia pridáva aj cesnakový a cibuľový prášok.

Na drevené grilovacie ihly navliekame plátky surového hovädzieho mäsa. Takto pripravené špízy potom potrieme olejom (odporúčam kokosový) v ktorom sme rozmiešali štipku soli. Tento krok nie je nutný, ale je to dobrý trik pre lepšie prichytenie korenia k samotnému mäsu.

Teraz špízy dôkladne vyváľame v pálivej koreniacej zmesi a keď budú pripravené všetky, zabalíme ich do potravinárskej fólie a necháme hodinu odležať.

Po hodine rozpálime gril (prípadne rozohrejeme trúbu na 180°C). Špízy ukladáme na mriežku a necháme pomaly grilovať asi 20 minút z jednej strany, po otočení 20 minút z druhej. Ak je mäso tenšie, bude hotové skôr.

Servírujeme na novinovom papieri, ak chceme byť ozaj autentickí. Vhodné je dozdobiť nakrájanými prúžkami cibule, červenej či zelenej papriky, paradajkami a uhorkami. Pri konzumácii tejto dobroty nezabúdame hasiť pivom rovno z fľaše. Autentickú atmosféru Afriky dosiahneme vtedy, keď bude suya pripravovaná a podávaná v noci vonku. Ideálne miesto pre rozloženie grilu, ktorý by mal byť jediným zdrojom svetla, je krajnica pri ceste.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 22.03.2014 - 18:42

Wau! Klobúk dole...

Zobraziť profil emko
~ 22.03.2014 - 19:18

mnam mnam mnam!
neuveritalna dobrota, specialne ta chrumkova verzia :) *

Zobraziť profil vanilka111
~ 03.03.2015 - 22:53

Všetko ok,recept krásny, až mi tečú slinky,ale novinový papier?! To snáď iba ak je africký bez olova. Ak mi prepáčite,u nás to bude na tanieri.:-)

Zobraziť profil xado
~ 04.03.2015 - 12:09

Keď už nič iné nie je po ruke, tak sa dá použiť tanier. Ale originál je originál :)
http://i1122.photobucket.com/albums/l524/22thirsty/suya2.jpg

Zobraziť profil Evča
~ 28.01.2016 - 22:12

ked grilovat na krajnici pri ceste...tak preco nie lopuchovy list??..ten je na viacero pouziti po takom typickom čundrovskom jedle..haha..E.

Zobraziť profil xado
~ 28.01.2016 - 22:55

Pozor, v Cine sa lopuchove listy povazuju za jedinecnu lahodku! A co sa tyka suye, v afrike je to klasicky streetfood a casto sa podava presne tak ako som opisal v poslednom odstavci.

Zobraziť profil Evča
~ 28.01.2016 - 23:02

noo,tak je to vyriesene..ugrilujem masko, dam na lopuch, popapam masko aj lopuch, a nemusim rozmyslat co s novinami..či?E.