- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Suya je niečo ako africká varianta kebabu. Jedná sa o grilované, zvyčajne hovädzie, niekedy však aj kuracie alebo teľacie mäso, obaľované v pálivej zmesi korenia. Základ tejto zmesi tvoria roztlčené pražené arašidy.
Tento recept ponúka naviac špeciálnu slovenskú alternatívnu verziu koreniacej zmesi. Namiesto arašidov sme rozdrtili arašidové chrumky. A táto metóda sa tak ujala, že niekedy v chrumkách obaľujeme aj rezne alebo zeleninku na grilovanie :)
Drevené grilovacie ihly necháme namočené postáť v studenej vode. Pražené arašidy roztlčieme v mažiari alebo pomocou valčeka na jemný prášok. Použiť sa dá aj vhodný mixér, avšak je potrebné dávať pozor, aby z arašidov nevznikla pasta. Trik, ktorý prácu výrazne zjednoduší, spočíva v náhrade arašidov obyčajnými arašidovými chrumkami. Tie stačí rozmixovať alebo roztĺcť na chutný prášok :)
Primiešame kajenské korenie alebo iné sušené chilli papričky, zázvor a soľ. Pre správnu extrémne pálivú variantu kajenským korením nešetríme. Niekto do zmesi korenia pridáva aj cesnakový a cibuľový prášok.
Servírujeme na novinovom papieri, ak chceme byť ozaj autentickí. Vhodné je dozdobiť nakrájanými prúžkami cibule, červenej či zelenej papriky, paradajkami a uhorkami. Pri konzumácii tejto dobroty nezabúdame hasiť pivom rovno z fľaše. Autentickú atmosféru Afriky dosiahneme vtedy, keď bude suya pripravovaná a podávaná v noci vonku. Ideálne miesto pre rozloženie grilu, ktorý by mal byť jediným zdrojom svetla, je krajnica pri ceste.
Komentáre
Evča ~ 28. január 2016 - 12:02
noo,tak je to vyriesene..ugrilujem masko, dam na lopuch, popapam masko aj lopuch, a nemusim rozmyslat co s novinami..či?E.
Evča ~ 28. január 2016 - 11:12
ked grilovat na krajnici pri ceste...tak preco nie lopuchovy list??..ten je na viacero pouziti po takom typickom čundrovskom jedle..haha..E.
xado ~ 28. január 2016 - 11:55
In reply to ked grilovat na krajnici pri by Evča
Pozor, v Cine sa lopuchove listy povazuju za jedinecnu lahodku! A co sa tyka suye, v afrike je to klasicky streetfood a casto sa podava presne tak ako som opisal v poslednom odstavci.
vanilka111 ~ 3. marec 2015 - 11:53
Všetko ok,recept krásny, až mi tečú slinky,ale novinový papier?! To snáď iba ak je africký bez olova. Ak mi prepáčite,u nás to bude na tanieri.:-)
xado ~ 4. marec 2015 - 13:09
In reply to Všetko ok,recept krásny, až by vanilka111
Keď už nič iné nie je po ruke, tak sa dá použiť tanier. Ale originál je originál :)
http://i1122.photobucket.com/albums/l524/22thirsty/suya2.jpg
emko ~ 22. marec 2014 - 8:18
mnam mnam mnam!
neuveritalna dobrota, specialne ta chrumkova verzia :) *
Tana ~ 22. marec 2014 - 7:42
Wau! Klobúk dole...