korenie kajenské

korenie kajenské

korenie kajenské

Kajenské korenie, nazývané aj chilli pridáva jedlu ostrosť a farbu. Používa sa pri príprave etnických jedál najmä v mexickej kuchyni, alebo ako korenie umiestnené na stole na dochutenie bežných jedál.

Termín "Kajenské korenie" (Cayenne pepper) je často používaný na označenie bežnej mletej papriky. V skutočnosti je Kajenské korenie zvláštny druh chilli papriky - asi štyri až 12 cm dlhej, tenkej, a veľmi ostrej. Názov bol prebratý od názvu mesta Cayenne vo francúzskej Guinei.

Rovnako ako ostatné čili papričky, Kajenské korenie patrí do rodu Capsicum, člena rodu Solanaceae. Kajenské korenie je pripravované z plodov Capsicum annuum, zatiaľ čo Capsicum frutescens produkuje malé papričky s tenkou šupkou z ktorých sa vyrába Tabasco. Názov capsicum môže byť odvodený z latinčiny od slova Capsy - "box" (paprika je väčšinou dutá), alebo Gréckeho kapto "štípať". Technicky sú chilli papričky ovocie, ale keď sa usušia sú považované za korenie. Capsicum annuum je jednoročná rastlina. Charakter plodu záleží do veľkej miery na prostredí v ktorom vyrastá. Teplé a suché prostredie, produkuje najpálivejšie chilli, kým chladnejšie, vlhšie podnebie mierne pálivé.

Suya je niečo ako africká varianta kebabu. Jedná sa o grilované, zvyčajne hovädzie, niekedy však aj kuracie alebo teľacie mäso,…

Skúsili sme doma tri spôsoby vysmážania banánov plantain. Od toho najjednoduchšieho, kedy sa iba banány pokrájajú na kolieska a hodia do…