Skúsili sme doma tri spôsoby vysmážania banánov plantain. Od toho najjednoduchšieho, kedy sa iba banány pokrájajú na kolieska a hodia do oleja, cez obaľovanie banánov plantain vo vajíčku, až po pikantnú vychytávku afrických pouličných predavačov s názvom Kelewele. Jedná sa o čerstvo vysmážané banánové kocky obalené v zmesi korenia.

Smažené banány plantain

Suroviny

 

4-6

ks banán plantain
olej

Vo vajíčku:

1

ks vajce
soľ

Kelewele:

1/2

KL korenie kajenské

1/2

KL zázvor čerstvý

1

KL soľ

2

PL voda

Plantain je odroda banánov u nás nie príliš známa. V Afrike či niektorých častiach Ázie však predstavujú dôležitú potravinu nahrádzajúcu naše zemiaky. Sú väčšie ako u nás bežné banány (ako je vidieť pre porovnanie na fotke č. 3), majú tuhšiu šupku a nedajú sa jesť bez tepelnej úpravy. Jedlé banány plantain sú najskôr zelené, postupne ako dozrievajú, žltnú, neskôr sa začnú pokrývať čiernymi škvrnami až dozrejú a úplne sčernejú. Zelené, nezrelé banány majú škrobovú chuť a dajú sa použiť na prípravu slaných smažených chipsov. Čím sú banány zrelejšie, tým sú sladšie a vhodnejšie na vysmážanie.

Smažené banány plantain:
V panvici rozpálime vyššiu vrstvu oleja a vysmážame na hrubšie kolieska nakrájané banány plantain. Smažíme z oboch strán kým nezískajú zlatistú farbu. Potom jednotlivé kúsky vyberáme na savý kuchynský papier a zbavíme prebytočného tuku. Podávame ešte teplé najčastejšie ako prílohu namiesto zemiakov.

Banány plantain obaľované vo vajíčku:
Ošúpané banány plantain nakrájame na hrubšie kolieska. V miske rozšľaháme vajce so štipkou soli a v zmesi vyváľame kolieska banánov. Následne vo vajíčku obalené banánové kolieska smažíme na rastlinnom oleji do zhnednutia. Po vysmažení banány zbavíme prebytočného oleja osušením na kuchynských papierových obrúskoch. Podávame teplé, ideálne v kombinácii s pikantnou omáčkou či dipom.

Kelewele (pikantné smažené banány):
Zrelé banány plantain ošúpeme a nakrájame na kocky. Banánové kocky potom vo vhodnej nádobe zmiešame s vytvorenou koreniacou zmesou. Najčastejšie používanú zmes korenia na kelewele predstavuje strúhaný čestvý zázvor, kajenské korenie, soľ a voda. V niektorých receptúrach sa môžme stretnúť s pridaným mletým klinčekom, muškátovým orieškom, škoricou či chilli. Občas sa zamieňa voda s citrónovou šťavou, prípadne sa nepoužije žiadna a banány sa obalia v suchom korení. Banány necháme v zmesi korenia 10-20 minút marinovať. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo rastlinného oleja. Potrebujeme, aby banány v oleji plávali. Smažíme zo všetkých strán do zlatista. Následne banány vyberáme na papierový obrúsok, osušíme od prebytočného tuku a uchováme v teple.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil emko
~ 14.04.2014 - 21:16

mne najviac chutili tie kelewele ..mnam :)

Zobraziť profil xado
~ 15.04.2014 - 13:42

Doplním ešte kde sa dajú banány plantain zohnať. V Prahe som narazil na obchod s pakistansko/indicko/africkým sortimentom Shalamar - Lipanská 835/3, Praha 3 - http://www.shalamar.eu

Ak niekto vie o možnostiach na Slovensku, skúste sa podeliť.

Zobraziť profil Evelinka
~ 17.04.2014 - 18:10

Všetky tri spôsoby sú super, chutnali sme ich v Afrike, keď sme boli navštíviť dcéru. Banány zoženieme a recepty vyskúšame.