Jogurtové nekysnuté cesto používala moja mama pri pečení odjakživa. Hlavne na jeseň, keď sa piekli štrúdle. V tomto recepte je verzia makovo-lekvárových rožkov, ktoré sú jemné a vďaka bohatej plnke krásne šťavnaté.
Nielenže sú jednoduché, ale chuť a vôňa pri pečení vás určite dostane. Len neobmieňajte heru za maslo, v tomto recepte naozaj pasuje hera viac, aby sa s cestom dobre pracovalo.

Jogurtové rožky

Suroviny

 

Cesto:

400

g múka hladká

1

ks vajce

200

g hera

150

g jogurt biely
štipka soľ

Plnka:

200

g mak mletý

200

g lekvár slivkový

Na dosku nasypeme múku so soľou, v strede urobíme jamku, do nej dáme hustý biely jogurt a jedno vajce. Príborovým nožíkom zapracujeme jogurt s vajcom. Na túto drobivú hmotu nastrúhame studenú heru a rukami začneme spracúvať cesto. Najskôr trochu lepí, ale hlavu hore, po chvíli sa spracuje nelepivý bochníček. Ak je treba, prisypte ešte trocha múky, lebo záleží od typu jogurtu a veľkosti vajca, aké bude cesto. Cesto zabalíme do sáčku a dáme na pol hodiny do chladničky.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme asi na 4 mm do tvaru obdĺžnika. Potom ho rádielkom po dĺžke nakrájame asi na 10 cm dlhé pásy. Mletý mak zmiešame so slivkovým lekvárom. Plnka by nemala byť riedka, aby nevytekala. Preto podľa hustoty lekváru dávkujeme aj mak. Túto plnku pomocou cukrárskeho vrecúška so širokou špičkou nanášame na pásy vždy k jednému okraju.

Okraje cesta zavinieme ako závin, nožom pokrájame asi na 10 cm dlhé valčeky a prstami ich vyformujeme do tvaru písmena C. Preložíme ich na plech s papierom a môžeme (nemusíme) potrieť rozšľahaným vajcom. Ak ich nepotrieme, rožky po upečení obalíme v práškovom cukre - tiež výborné.

Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 25 minút do zlatova. Jogurtové rožky dlho vydržia mäkké a jemné. Uskladňujeme ich v dóze, alebo v sáčku.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil remperitka
~ 17.08.2014 - 21:36

manzel by v poslednej dobe len mak jedol :) toto vyzera skvostne - vyskusame :) mnam uz pri obrazkoch slintam aj ja

Zobraziť profil bika79
~ 22.08.2014 - 16:19

Ahojte Tanicka, smiem sa spytat, ci tieto rozky mozme naplnit aj nutelou? Mam obavy, kedze kraje rozkov nie su uzavrete, ci plnka z nutely nevytecie. Dakujem za radu

Zobraziť profil Táňa
~ 22.08.2014 - 17:25

Netuším, neskúšala som, obávam sa že nutella nie je dosť hustá a mohla by vytekať. Tam by som volila iné cesto...

Zobraziť profil bika79
~ 23.08.2014 - 01:02

dakujem pekne za odpoved, tak potom stavim na klasiku s makom a lekvarom ;-)

Zobraziť profil starkita
~ 31.10.2014 - 20:32

skúste aj s orechami

Zobraziť profil starkita
~ 31.10.2014 - 20:31

to cesto nemá chybu,úplne fantastické....vymiesila som ho síce v robote, ale je super

Zobraziť profil vanilka111
~ 20.12.2014 - 13:38

Ja som tieto úžasné rohlíčky skúsila včera z polovičnej dávky. všetko som dodržala okrem tuku..použila som z lidla Promienna na pečenie. Sú tvrdé ako kameň. neviem,že čo teraz s nimi ako to zužitkovať. Škoda bohatej náplne :-((. Mohlo to byť tým tukom??

Zobraziť profil Táňa
~ 20.12.2014 - 14:03

Nepoznám ten lídlacky tuk, takže neporadím. Neviem prečo ich máš tak tvrdé, skús ich dať do sáčka, možno zmäknú. Toto nie je klasické cesto, je to skôr cesto na trvanlivé záviny. Nemá byť mäkké, ale tvrdé som rožky nemala. Mrzí ma to, že nie si spokojná.

Zobraziť profil vanilka111
~ 20.12.2014 - 15:30

Nevadí,však nejako to skúsim zrecyklovať. Pomeliem,zmiešam s mletými orechami a spojím slivkovým lekvárom a urobím guľky. :-)
Zato tvoj makový kvet mi včera vyšiel krásne a mal veľký úspech. Ďakujem

Zobraziť profil StankaM
~ 27.03.2015 - 19:08

včera som skúšala a sú vynikajúce...druhú várku som dlhšie piekla,tak boli troška tvrdšie ale dali sa zjesť :) ...na budúce vyskúšam aj orechovú plnku...ďakujem za skvelý recept

Zobraziť profil Táňa
~ 27.03.2015 - 21:37

Stanka ďakujem za peknú fotku, to cesto je tvrdšie, také má byť.

Zobraziť profil Anele
~ 21.10.2015 - 20:12

Dakujem za skvely recept. Podarili sa aj s tvarohom aj makovo-dzemove.

Zobraziť profil Táňa
~ 22.10.2015 - 15:16

Vďaka za správu, to vždy poteší :-)

Zobraziť profil Anička
~ 08.11.2015 - 20:08

Milá Tána dakujem za skvelý recept,vsetko som dodržala skvelé rožteky tento mesiac som ich robila už 2 krát,zožali úspech asi ich zaradim aj na vianočné pečenie! :)

Zobraziť profil Táňa
~ 08.11.2015 - 21:03

Ďakujem pekne :-) som rada, že si spokojná

Zobraziť profil Asuron
~ 25.01.2016 - 10:41

Dobrý deň, Tanička, včera večer som recept vyskúšala. Je vynikajúci. Rýchlo sa všetko pripraví, s cestom sa dobre pracuje, netreba vyťahovať robot - no proste super. výsledok bol výborný. Jeden poznatok: do cesta som dávala hustý grécky jogurt, mohlo ho tam ísť aj o trocha viac, asi by boli ešte lahodnejšie. Je to tak ako píšete aj Vy: "záleží od typu jogurtu" :-) Ďakujem za výborné recepty a nápady.

Zobraziť profil Táňa
~ 25.01.2016 - 22:45

Ďakujem pekne za komentár a vitaj medzi nami :-)

Zobraziť profil Blanka B
~ 26.01.2016 - 19:11

Ahoj Tánička, posielam fotku dnes upečených rožkov podľa Tvojho receptu, ako obyčajne recept super, ďakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 27.01.2016 - 13:24

ahoj Blanka, ďakujem za fotku, máš ich perfektné :-)