mak mletý

Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s ním prišli aj…

Tento makovník vyzerá pekne, chutí výborne a je celkom jednoduchý.
Nemusíte sa báť, že vám makovník praskne.
Pre zmenu sa…

Žúlanec by som mohla jesť každý deň, nielen na Vianoce :)

Toto je prastarý recept od jednej gajarskej babky. A ten názov? Tak mi…

Slíže, rezance, nudle. S makom, cukrom a samozrejme poliať roztopeným maslom. Tá vôňa a chuť je návratom do detstva. A dobrá na nervy…

Béleše boli špecialitou našej babky. Piekla ich každý víkend. Raz boli makové, inokedy tvarohové, slivkové, orechové, marhuľové... ale…

Bratislavské rožky sú prastarý recept. Kôš orechových a makových "podkovičiek" sa prvý raz objavil vo vtedy ešte len 20-tisícovom…

Toto sú totálne makové rezy pre makoholikov. Makový korpus bez múky v spojení s makovou plnkou je skutočne fantastický. Môžete piecť v…

Toto sú totálne makové rezy pre makoholikov. Makový korpus bez múky v spojení s makovou plnkou je skutočne fantastický. Môžete piecť v…

Štrúdle a záviny u nás doma fičia celý rok. Na jeseň hlavne jablkové z ťahaného cesta. Budem sa snažiť podrobne popísať o ťahanom ceste…

Nič lepšieho nepoznám, ako lokše starých mám. Zemiakové lokše sa nepodávajú len k husacine či kačacine. Výborné sú aj na sladko so…

K príprave tejto rýchlej hrnčekovej bublaniny vám okrem plechu na pečenie o veľkosti 28 x 40 cm stačí jedna miska a jedna metlička.…

Jeden výborný, trvanlivý zákusok bez krému.
Kombinácia slivkový lekvár, mak a citrónová poleva nikdy nesklame. U nás sa pečú na…

Jogurtové nekysnuté cesto používala moja mama pri pečení odjakživa. Hlavne na jeseň, keď sa piekli štrúdle. V tomto recepte je verzia…

Iný spôsob prípravy, iné cesto, ako pri ostatných závinoch. Vianočný makovník robievala mama, ktorá tento recept našla v starej "…

Haná, stredná Morava. Prekrásny kraj preslávený hlavne olomouckými tvarůžkami, plesňovým syrom Niva a voňavými hanáckymi koláčmi.…

Chutný koláč z ovsenej kaše s pridaním orieškov, to je základ tohto receptu.
Nie je to klasické cesto, ale po upečení koláč vyzerá…

"Lopaťáky" sú tradičné veľké okrúhle koláče, typické pre severnú Moravu. Ich názov je odvodený od drevenej lopaty, ktorou sa koláče…

Mäkký a šťavnatý jablkovo-makový závin z kysnutého cesta.
Rozpis surovín je na dva veľké záviny.

Lacný makovník, ako od babičky. Niekedy menej je viac :-)
Tento druh makového závinu robievam vtedy, keď nemám veľa času na…

Kysnuté koláče sú skvelé, pretože okrem toho, že sú chutné, tak vám rozvoňajú celú domácnosť. Tieto buchty sú pomerne rýchlo hotové, s…