Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s ním prišli aj chladnejšie dni, nejedného z nás zahriali. Predávali sa v stánkoch a boli často hrozivo mastné. Tento recept na domáce smažené pirôžky vás ale nesklame. Pirôžky sú pomerne rýchlo hotové, s cestom sa dobre pracuje. Krásne voňajú a netečie z nich olej. Plnka je tentokrát s makom a slivkovým lekvárom. Ale môžete zvoliť svoju vlastnú obľúbenú.

Smažené pirôžky

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka polohrubá

300

ml mlieko

42

g droždie čerstvé

1

ks vajce

1

ks zemiaky varené v šupkách

1

PL olej

2

PL cukor

štipka

soľ

Plnka:

200

g mak mletý

200

g lekvár slivkový

1

PL rum

1/2

KL kôra citrónová

podľa potreby

cukor

podľa potreby

mlieko

Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Kvások začne hádzať bublinky a zhustne.

Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.

Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste bez prievanu. Malo by stačiť 20 až 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem.

Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka.

Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 28 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej.

Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé. Vtedy ich odložíme na papierové utierky a môžeme začať ochutnávať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil remperitka
~ 12.07.2013 - 19:32

toto nám robila mamina keď sme boli deti a ja som až v dospelosti zistila, že existujú pirohy a pirôžky - vždy som si myslela, že jedno aj druhé je to isté a to práve tieto smažené

teraz si pochutnávame :) opäť raz dobrý recept, ktorý budeme robievať

Zobraziť profil Táňa
~ 12.07.2013 - 19:52

Fotka ako dôkaz :-) vydarili sa ti na jedničku!

Zobraziť profil womAnka
~ 18.09.2013 - 08:50

mňam mňam mňam mňam mňaaaaaam :) neskutočná radosť z tohto receptu, pretože mi pripomína super obdobie, kedy som si ich dala v ZA pri podchode na stanicu. odvtedy som ich musela nosiť sestre aj domov...a to bolo neskutočne ťažké, nezožrať takú dobrotu cestou z intráku :D nám spravím na pohladenie duše, s kávičkou a skvelými spomienkami :)

Zobraziť profil sima157
~ 15.12.2013 - 21:18

Tak takéto pirôžky, to je jedna z týh krásnyh spomienok na detstvo prežité v Banskej Bystrici, keď sme s maminou a ocinom boli na námestí a prechádzali okolo obchodíka s pirôžkami, vždy nás lákala ich prekrásna vôňa a nikdy sme neodišli bez toho, aby sme ich nekúpili. Jedli sme ich so sestrou aj rodičmi ešte teplučké. Na tú fantastickú chuť aj atmosféru nikdy nezabudnem. Vďaka za recept, skúsim ho urobiť aj môjmu vnúčatku Janíčkovi.

Zobraziť profil Klaudia968
~ 02.05.2014 - 10:30

Dakujem za recept, takéto pirôžky som jedla naposledy asi pred tridsiatimi rokmi, na ich chuť sa nedá zabubnúť. Určite ich vyskúšam.

Zobraziť profil Veronika
~ 02.01.2015 - 12:27

Vynikajúúúci recept! zalizovali sme sa až za ušami :D

Zobraziť profil danielka123
~ 22.01.2015 - 10:09

Mňam, to robievam často sú vynikajúce

Zobraziť profil alex2201
~ 15.03.2015 - 07:18

Vynikajuce 😻 nestihla som ani foto urobit, len sa za nimi zaprasilo 🌹

Zobraziť profil svetlany40
~ 15.03.2015 - 19:43

a opat pokusenie.....makovo - lekvarove . Dnes hra nas tim Boston Bruins , tak k zapasu na zahryznutie a hlavne obalovanie nervov...ako stvorene .😄😃😀

Zobraziť profil emko
~ 16.03.2015 - 06:21

wau, tie vyzeraju ozaj krasne :}

Zobraziť profil Lubka
~ 27.05.2015 - 08:42

až nestíham prehltať sliny čo vyzeraju fantastikcy.... len mam otazočku .....či máte vyskúšane plniť aj tvarohom kedže môj manžel radšej všetko tvarohove ako makove aj ked ja pre seba a deti určite urobim makove....mnaaam...

Zobraziť profil Yana
~ 20.10.2015 - 07:08

mnam, vydarili sa :) este raz dakujem za super receptik a co tak skusit na slano ... s podusenou kyslou kapustickou a udenym maskom?

Zobraziť profil helca103
~ 30.09.2016 - 22:57

Sú výborné, konečne ako všetky recepty ktoré som tu vyskúšala. Dnes som robila len zo slivkovým lekvárom a kým som skončila tanier bol prázdny. Takže môj pôvodný plán odfotiť celú ,,várku" stroskotal. :-) Musela si pár doslova ,,ukradnúť" a odfotiť veľmi rýchlo. Srdečná vďaka za super recept.

Zobraziť profil lienockabb
~ 08.09.2017 - 08:56

Pripájam sa do klubu "bonvivánistov" a posielam foto našich pirôžkov. Pamätám si ich ešte ako dieťa, keď som v zime išla zo školy a po celej ulici rozvoniavali z jedného obchodíku teplé smažené makové pirôžky. Vrátiť sa do detských čias je naozaj fajn. :-)

Zobraziť profil emko
~ 08.09.2017 - 09:07

Vyzerajú nádherne, vďaka za foto a vitaj medzi nami :)