Špenátu človek musí prísť na chuť. Najlepšie je samozrejme pripraviť špenát čerstvý, ale mrazený je praktický. Vždy po ruke a rýchlo a jednoducho z neho urobíme skvelú prílohu. K mäsu, cestovinám, alebo len tak s vajíčkom a zemiakmi.

Špenát

Suroviny

 

600

g špenát mrazený

1

strúčik cesnak

200

ml mlieko

200

ml voda

2

PL múka hladká

3

PL maslo
soľ
cesnak

Čerstvý špenát stačí len orestovať na slaninke s cesnakom. Zjemnť šľahačkovou smotanou, alebo nechať len taký pekný zelený.

Do hrnca nalejeme vodu, pridáme bujón a vložíme mrazený špenát. Pomaly ho ohrievame, až sa v teplej vode rozpustí. V mlieku rozmiešame múku, cez sitko vlejeme do špenátu a zahustíme. Poriadne prevaríme a podľa potreby osolíme a pridáme čerstvý pretlačený cesnak a zjemníme maslom. Môžeme rozmixovať.

Podávame k nemu fajnový steak.

A výborný je aj k moravskému vrabcovi.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EviCZka
~ 25.06.2013 - 10:56
Já už dělám jenom z čerstvého :) Asi jsem už moc zmlsaná :)
Zobraziť profil janko48
~ 01.07.2013 - 12:33
Špenát mám rád a robím si ho na rôzne spôsoby ako "rýchlikovku"... Poväčšine používam mrazený, ktorý mám stále v mrazáku a pripravený k "boju". Dobrý, aspoň pre mňa, je mrazený listový špenát Premium od Agro Jesenice, 400 g. Zmesku, tj. ingrediencie, používam rovnaké ako ty, ale trochu ho vylepšujem. Môj postup je obdobný tvojmu: 1 cibuľa väčšia, nakrájaná na kocočky 50 g slaninka, nakrájaná na trochu väčšie kocočky 4-5 ks cesnak, strúčiky, prelisujem, posypem trochou soli nech sa prejaví a pustí šťavu 1 PL vrchovatá ryžovej múky, môže by aj iná múka, ale táto mi nerobí problémy 1-2 vajcia, môžu byť aj slovom tri, ako sa komu ráči kúsok-dva štipľavej papriky suchej alebo mokrej 4 farebné korenie, pomeliem z mlynčeka 1-2 štipky ochucovadla so stredomorskými bylinkami zo stajne Podravka A teraz idem na to: - vytopím slaninku - pridám cibuľu a smažím ju, pridám štipľavú papriku, ku koncu smaženie pridám kocku bujónu - medzitým si v ca 0,5 dl mlieka rozšľahám vajíčka a pridám mleté korenie - keď má cibuľa správnu farbu, pridám múku, ktorú osmahnem - vlejem ca 1 dl mlieka a urobím zápražku - pridám ca 1 dl vody a na to zmrazený špenát, samo, že rozbalený - rajnicu prikryjem a rozmrazujem špenát, bloček špenátu otáčam, aby sa mi rýchlejšie rozmrazil - zmesku v rajnici poriadne premiešam, vlejem do nej vajcia a tie premiešam ešte poriadnejšie - pridám cesnak pripravený k boju, maslo, ochucovadlo - premiešam a okoštujem, či tam netreba pridať soľ, či korenie, či štipľavé - nechám chvíľu všetko zhutniť a odstavím z tepelného zdroja, nech si všetky vstupy na seba zvyknú - ako príha sú k tomu dobré nové zemiaky uvarené v celku a v šupke, ale ak sa mi nechce babrať so zemiakmi, tak sa do diela pustím bez prílohy...ale pasuje k tomu aj toast práve vytiahnutý z toastovača... Táto príprava jedla je trochu pracnejšia ako tvoja, hlavne časom na miešanie, ale treba skúsiť...s tou štipľavou paprikou opatrne, lebo by sa vára mohla preštipľaviť a potom by bola vhodná do WC a spláchnuť ju...ale vodou treba šetriť, že...
Zobraziť profil Parisienne
~ 21.02.2015 - 21:22
Tak toto som naposledly jedla v skolskej jedalni, co uz je minimalne 20 rokov :), ale napocudovanie na to nemam vobec zle spomienky, naopak, v pondelok idem kupit spenat a uz sa tesim na tu nostalgiu :)