Torta z červenej repy

emko ~ 2. máj 2015 - 6:51

Torta je krásne šťavnatá a vďaka mäkšej poleve sa aj dobre krája.
Torta nie je príliš sladká a hlavnou surovinou je červená repa.

Formu som použila s priemerom 28 cm.

Suroviny
Korpus:
 
 
4
ks
100
ml
1/4
KL
Poleva:
 
 
3
PL
Ostatné:
 
 
 
 
Kategórie

Červenú repu z 0,7 l pohára precedíme a len repu bez šťavy v mixéri rozsekáme na malé kúsky. To by malo byť asi 400 g. Čokoládu a pol deci oleja rozpustíme nad parou (alebo v mikrovlnke) a necháme trocha vychladnúť, aby nebola horúca. Do misky dáme celé vajcia a vyšľaháme ich s trstinovým cukrom do peny. Prilejeme čokoládu, prešľaháme, pridáme múku s jedlou sódou, soľ a kakao a znovu prešľaháme. Pridáme posekanú repu a primiešame ju do zmesi. Potom prilejeme mlieko a kokosový olej (môžete aj obyčajný), už len metličkou primiešame. Hmota je redšej konzistencie.

Tortovú formu vytrieme tukom a vysypeme ju strúhaným kokosom. Zbytok kokosu pridáme k cestu a premiešame. Hmotu prelejeme do formy, povrch uhladíme tak, že od stredu cesto povyťahujeme stierkou k okrajom formy. Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov a pečieme hodinu.

Upečený korpus necháme vo forme poriadne vychladnúť. Korpus rozrežeme na dve časti a obe časti natrieme domácim marhuľovým džemom. Polevu pripravíme tak, že do misky dáme čokoládu, smotanu a med. Vymiešame nad parou hladký hustejší krém, ktorý necháme celkom vychladnúť. Potreté korpusy džemom spojíme a tortu dáme na chvíľu do chladničky.

Na vychladnutú tortu preložíme lyžicou hustejšie polevu a krúživými pohybmi ho rozotrieme ku krajom. Len tak leda-bolo, netreba robiť žiadne uhladené okraje. Ak dačo stečie, vôbec nevadí. Táto poleva nestvrdne, časť sa vpije do cesta, čo je super, pretože korpus nasiakne aj chuť čokolády. Vôbec netreba čakať, tortu môžete ihneď krájať. Výborná je s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj