Bravčové rizoto so šampiňónmi

emko ~ 26. august 2013 - 11:11

Nie je to žiadne talianske risotto, ale naše obyčajné slovenské rizoto, aké varila moja mama a občas ho urobím už kvôli nostalgii aj ja. Samozrejme s rôznymi obmenami, ale podstata je tá istá.

Toto rizoto chutí najlepšie s uhorkovým šalátom, alebo kyslými uhorkami.

Na oleji orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme na rezance, alebo na kocky pokrájané mäso a prudko spolu orestujeme. Osolíme, pridáme korenie a papriku a premiešame. Pridáme na plátky pokrájané šampiňóny, hrášok a na drobno nakrájanú mrkvu. Premiešame, podlejeme vodou a dusíme.

Keď je mäso skoro mäkké, pridáme prepláchnutú a cez sitko stečenú klasickú bielu ryžu.

Ryžu vmiešame do mäsa.

Dolejeme toľko horúcej vody, aby bol asi jeden a pol centimetra vody nad ryžou. Privedieme k varu. Keď začne rizoto vrieť, hrniec zakryjeme, plameň stíšime celkom na slabo a rizoto pomaly dusíme bez miešania a nazerania pod pokrievku asi 20 minút. Až potom dáme pokrievku preč a skontrolujeme, či je ryža uvarená.

Ak je uvarená, plameň vypneme. Rizoto zľahka veľkou vidličkou premiešame a ešte zakryjeme na chvíľu pokrievkou.

Potom rizoto odokryjeme a znovu vidličkou premiešame, aby sa rizoto odparilo. Inak spodok rizota ostane lepkavý. A môžeme podávať.

Komentáre

svetlany40 ~ 17. marec 2015 - 2:44

Rizotko navarene aj so sampinonmi 😄😄😄 . Velmi som ho mala rada , ked som chodila na ZS , dobre nam veru pani kucharky varili .

0

Karolína ~ 5. november 2016 - 12:50

Ďakujem za Vaše recepty, už som ich vyskúšala
neúrekom a poviem Vám, každý jeden sa mi vydaril,
a zo mňa je odrazu výborná kuchárka a to vďaka Vám
a Vašim skvelým receptom, ďakujem... Karolína

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj