Lacný makovník, ako od babičky. Niekedy menej je viac :-)
Tento druh makového závinu robievam vtedy, keď nemám veľa času na prípravu plnky a tiež aj preto, že ho máme radi. Cesto na sypaný makovník je kysnuté, bezvaječné a ľahko sa s ním pracuje.

Rozpis je na dva makovníky.

Sypaný makovník

Suroviny

 

300

ml mlieko

40

g droždie čerstvé

60

g cukor

500

g múka hrubá

80

ml olej
štipka soľ

Plnka:

200

g mak mletý

200

g cukor

Do misy nasypeme múku a urobíme v nej jamku. Do jamky nasypeme cukor, nalejeme vlažné mlieko a rozmrvenú kocku droždia. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým droždie vyskočí.

Potom jemne premiešame, prilejeme olej, pridáme štipku soli a znovu premiesime tak, aby sa suroviny spojili. Znovu prikryjeme a po desiatich minútach vyhnetieme nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme múku. Môžete použiť aj polohrubú, alebo dajte pol na pol. Na miesenie je možné použiť aj pekárničku. Po miernom podkysnutí cesto rozdelíme na dve polovice a vypracujeme bochníky. Jeden dáme na pomúčenú dosku a druhý ešte zakryjeme.

Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi v hrúbke pol centimetra. Mletý mak zmiešame s cukrom. Použiť môžete práškový, krupicu, alebo aj kryštál. Mak tiež rozdelíme na dve časti. Nasypeme ho na cesto, nie však celkom k okrajom a poprskáme vodou. Ja na to používam rozprašovať, aby som mak rovnomerne zvrchu pokropila. Makovník zavinieme, kúsok na stranách a potom už bežne po šírke.

Záviny preložíme na plech s papierom, pomastíme (olejom alebo masťou) a necháme nakysnúť. Pečieme na 180 °C asi 40 minút, kým nezozlátnu a nebudú aj odspodu prepečené.

Keď vám aj náhodou pri pečení prasknú, nič to, nezúfajte. Nejdú na módnu prehliadku a je to znamenie, že sú dobre upečené aj v strede. Táto "plnka" vám zaručene nevytečie na plech :-) Po upečení môžete ešte trošku pomastiť, ale nemusíte. Po vychladnutí je dobré makovníky zabaliť, aby nestrvrdli.

A potom už stačí hrnček mlieka, alebo čaju.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa