- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Lacný makovník, ako od babičky. Niekedy menej je viac :-)
Tento druh makového závinu robievam vtedy, keď nemám veľa času na prípravu plnky a tiež aj preto, že ho máme radi. Cesto na sypaný makovník je kysnuté, bezvaječné a ľahko sa s ním pracuje.
Rozpis je na dva makovníky.
Do misy nasypeme múku a urobíme v nej jamku. Do jamky nasypeme cukor, nalejeme vlažné mlieko a rozmrvenú kocku droždia. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým droždie vyskočí.
Potom jemne premiešame, prilejeme olej, pridáme štipku soli a znovu premiesime tak, aby sa suroviny spojili. Znovu prikryjeme a po desiatich minútach vyhnetieme nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme múku. Môžete použiť aj polohrubú, alebo dajte pol na pol. Na miesenie je možné použiť aj pekárničku. Po miernom podkysnutí cesto rozdelíme na dve polovice a vypracujeme bochníky. Jeden dáme na pomúčenú dosku a druhý ešte zakryjeme.
Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi v hrúbke pol centimetra. Mletý mak zmiešame s cukrom. Použiť môžete práškový, krupicu, alebo aj kryštál. Mak tiež rozdelíme na dve časti. Nasypeme ho na cesto, nie však celkom k okrajom a poprskáme vodou. Ja na to používam rozprašovať, aby som mak rovnomerne zvrchu pokropila. Makovník zavinieme, kúsok na stranách a potom už bežne po šírke.