Makové šúľance

emko ~ 13. október 2016 - 3:26

Šúľance sú tradičným slovenským jedlom. Recept je jednoduchý, lacný a zasýti. A neváhajte zapojiť do prípravy deti. Tie šúľať šúľance milujú :)

Šúľance podávame s maslom, cukrom a makom. Ale výborné sú aj s orechami, alebo opraženou strúhankou.

Suroviny
1000
g
1
ks
50
g
300
g
1
KL

Zemiaky uvaríme v šupkách, necháme vychladnúť, potom očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme vajíčko, soľ, kúsok masla ako orech a múku.

Vymiesené cesto vytvarujeme do valčeka, nakrájame na malé kúsky a rukou vyšúľame šúľance. Pritom cesto podsypujeme múkou, aby sa šúľance nezlepili.

Šúľance dáme variť do hrnca s osolenou vriacou vodou. Horúce vyberieme do misky s maslom, posypeme makom a cukrom, a ihneď podávame. Výborné sú šúľance aj so strúhanou, alebo orechami.

Komentáre

EviCZka ~ 20. máj 2013 - 14:45

Já pamatuju šulance s osmaženou strouhankou :-)

0

didialex ~ 13. november 2013 - 8:11

Obľúbené jedlo jedného môjho vnúčika/aj včera som mu ich robila/ a keďže ľúbi mak i strúhanku, musia byť na tanieri "pol na pol".Vždy s radosťou pridá ruku k dielu a pomáha šúľať. Ide mu to už neuveriteľne šikovne a takto vraj aj lepšie chutia.

0

Parisienne ~ 10. február 2014 - 11:38

Mohli by ste mi prosim poradit kolko sa maju varit ked uz vyplavaju na povrh vo vriacej vode? Minule som robila a boli akoby nedovarene, mazlave, len neviem ci to bolo lebo sa malo varili alebo uz boli rozvarene. Dakujem za radu :)

0

Tana ~ 11. február 2014 - 4:45

In reply to by Parisienne

Ak boli mazľavé, tak boli asi už prevarené. Najlepšie je, ak ti vyplávajú navrch, jeden vyber, prepláchni vodou a ochutnaj... veľmi záleží aj od druhu zemiakov a od kvality použitej múky, čiže je to vždy iné... Ak budeš mať staré menšie zemiaky, vtedy budú najlepšie, z nových nie sú dobré... vtedy keď vyplávajú, stačí povariť len tri minútky, aby sa prevarila múka... držím palce!

0

Parisienne ~ 14. február 2014 - 12:48

In reply to by Tana

Dakujem pekne za dalsiu skvelu radu, netusila som ze aj zemiaky mozu byt dolezite. Problem je ze tu vo FR nemame hrubu muku, len polohrubu, hladku a chlebovu. S chlebovou to bola katastrofa, pri vareni vobec nedrzali spolu a ked som ich vyberala z hrnca tak sa uplne rozpadavali, neviem cim to moze byt, zeby malo muky? s hladkou to bolo o nieco lepsie, celkom spolu drzali, rozmyslam ci mam vyskusat este s polohrubou :). Asi si nabuduce doveziem hrubu muky aby sa mi podarili take krasne ako tie vase. Pekny den prajem :)

0

Parisienne ~ 22. február 2014 - 11:01

In reply to by Tana

Dnes som ich skusila teda este raz podla vasich rad a boli uplne super, este raz dakujem :). Tiez sme mali zahoracku fazulovu polievku, uplne famozna. Vase recepty nemaju chybu . Vasa rodinka ma velke stastie :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj