Šúľance sú tradičným slovenským jedlom. Recept je jednoduchý, lacný a zasýti. A neváhajte zapojiť do prípravy deti. Tie šúľať šúľance milujú :)

Šúľance podávame s maslom, cukrom a makom. Ale výborné sú aj s orechami, alebo opraženou strúhankou.

Makové šúľance

Suroviny

 

1000

g zemiaky

1

ks vajce

50

g maslo

300

g múka hrubá

1

KL soľ

Zemiaky uvaríme v šupkách, necháme vychladnúť, potom očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme vajíčko, soľ, kúsok masla ako orech a múku.

Vymiesené cesto vytvarujeme do valčeka, nakrájame na malé kúsky a rukou vyšúľame šúľance. Pritom cesto podsypujeme múkou, aby sa šúľance nezlepili.

Šúľance dáme variť do hrnca s osolenou vriacou vodou. Horúce vyberieme do misky s maslom, posypeme makom a cukrom, a ihneď podávame. Výborné sú šúľance aj so strúhanou, alebo orechami.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EviCZka
~ 20.05.2013 - 12:45
Já pamatuju šulance s osmaženou strouhankou :-)
Zobraziť profil Táňa
~ 20.05.2013 - 13:41
Áno, robia sa aj so strúhankou, aj s krupicou, aj s tvarohom...ale mak je mak :-)
Zobraziť profil didialex
~ 13.11.2013 - 07:11
Obľúbené jedlo jedného môjho vnúčika/aj včera som mu ich robila/ a keďže ľúbi mak i strúhanku, musia byť na tanieri "pol na pol".Vždy s radosťou pridá ruku k dielu a pomáha šúľať. Ide mu to už neuveriteľne šikovne a takto vraj aj lepšie chutia.
Zobraziť profil Parisienne
~ 10.02.2014 - 22:38
Mohli by ste mi prosim poradit kolko sa maju varit ked uz vyplavaju na povrh vo vriacej vode? Minule som robila a boli akoby nedovarene, mazlave, len neviem ci to bolo lebo sa malo varili alebo uz boli rozvarene. Dakujem za radu :)
Zobraziť profil Táňa
~ 11.02.2014 - 15:45
Ak boli mazľavé, tak boli asi už prevarené. Najlepšie je, ak ti vyplávajú navrch, jeden vyber, prepláchni vodou a ochutnaj... veľmi záleží aj od druhu zemiakov a od kvality použitej múky, čiže je to vždy iné... Ak budeš mať staré menšie zemiaky, vtedy budú najlepšie, z nových nie sú dobré... vtedy keď vyplávajú, stačí povariť len tri minútky, aby sa prevarila múka... držím palce!
Zobraziť profil Parisienne
~ 14.02.2014 - 11:48
Dakujem pekne za dalsiu skvelu radu, netusila som ze aj zemiaky mozu byt dolezite. Problem je ze tu vo FR nemame hrubu muku, len polohrubu, hladku a chlebovu. S chlebovou to bola katastrofa, pri vareni vobec nedrzali spolu a ked som ich vyberala z hrnca tak sa uplne rozpadavali, neviem cim to moze byt, zeby malo muky? s hladkou to bolo o nieco lepsie, celkom spolu drzali, rozmyslam ci mam vyskusat este s polohrubou :). Asi si nabuduce doveziem hrubu muky aby sa mi podarili take krasne ako tie vase. Pekny den prajem :)
Zobraziť profil Táňa
~ 14.02.2014 - 14:49
Daj určite polohrubú múku a zemiaky kúp radšej niekde na trhu od súkromníka. Tiež prajem pekný deň :-)
Zobraziť profil Parisienne
~ 22.02.2014 - 22:01
Dnes som ich skusila teda este raz podla vasich rad a boli uplne super, este raz dakujem :). Tiez sme mali zahoracku fazulovu polievku, uplne famozna. Vase recepty nemaju chybu . Vasa rodinka ma velke stastie :)
Zobraziť profil serpico
~ 11.02.2014 - 17:33
krásne príjemné foto !
Zobraziť profil Babetta
~ 16.01.2015 - 20:36
Zítra budou k obědu...