Bryndzové koláče

emko ~ 3. máj 2024 - 12:28

Jemné, nadýchané, kysnuté cesto plnené bryndzovou plnkou. Bryndzové koláče sú vhodné k pivu, alebo vínu. S cestom sa výborne pracuje, nemusí dlho kysnúť, takže koláče sú skoro hneď hotové.

Z jednej dávky pripravíme dva veľké plechy. Namiesto kôpru môžeme použiť aj inú bylinku ako tymián, alebo trochu rasce.

Suroviny
Cesto:
 
 
300
ml
2
KL
1
KL
100
ml
Plnka:
 
 
300
g
2
ks

Z uvedených surovín spracujeme cesto buď klasicky, alebo v pekárničke. Ak použijeme pekárničku, vypneme ju po prvom vymiesení a nenecháme ďalej kysnúť. Ak budeme robiť cesto klasicky, vymiesime ho a necháme 15 minút kysnúť.

Cesto rozvaľkáme asi na pol centimetra cez celú dosku. Bryndzu vymiešame s vajcami a podľa chuti pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Bryndzu je dobré nechať predtým vonku z chladničky, aby sa dala dobre miešať. Túto plnku preložíme na cesto a po celej ploche rozotrieme. Potom začneme z oboch strán cesto stáčať ako roládu.

Keď prídeme ku stredu, rádielkom cesto prekrojíme. Vzniknú nám dva záviny, troška ich dlaňou sploštíme a nožom cik-cak nakrájame. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút nakysnúť. Potom ich potrieme bielkom, čo nám zostalo z vajca a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov. Pečieme asi 12-15 minút.

Bryndzové koláče sú výborné slané pečivo nielen k vínu.

Komentáre

JanaK. ~ 28. marec 2021 - 20:12

Super recept. Dnes som spravila, ale plnku som dala čo špajza ponúkla. Údené, slaninku, paradajkový základ s bylinkami. Vďaka Emily za recept.
1

Jana Michalickova ~ 30. august 2015 - 6:34

Mňam, výborné sú :) V piatok som ich vyskúšala prvý krát, dnes som si ich musela urobiť znovu :D

1

klaura ~ 9. október 2014 - 13:04

fíííííí .... tie musia byť dobréééé .... hneď zajtra skúsim urobiť ... už teraz sa teším na tú chuť .... :))
a fotočka skveláááá :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj