Jemné, nadýchané, kysnuté cesto plnené bryndzovo - kôprovou plnkou. Bryndzové koláče sú vhodné k pivu, alebo vínu.

Z jednej dávky pripravíme dva veľké plechy.

Bryndzové koláče

Suroviny

 

Cesto:

300

ml mlieko

40

g droždie čerstvé

2

KL cukor

1

KL soľ

100

ml olej

1

ks vaječný žĺtok

500

g múka hladká

Plnka:

300

g bryndza

2

ks vajce
kôpor čerstvý

Z uvedených surovín spracujeme cesto buď klasicky, alebo v pekárničke. Ak použijeme pekárničku, vypneme ju po prvom vymiesení a nenecháme ďalej kysnúť. Ak budeme robiť cesto klasicky, vymiesime ho a necháme 15 minút kysnúť.

Cesto rozvaľkáme asi na pol centimetra cez celú dosku. Bryndzu vymiešame s vajcami a podľa chuti pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Bryndzu je dobré nechať predtým vonku z chladničky, aby sa dala dobre miešať. Túto plnku preložíme na cesto a po celej ploche rozotrieme. Potom začneme z oboch strán cesto stáčať ako roládu.

Keď prídeme ku stredu, rádielkom cesto prekrojíme. Vzniknú nám dva záviny, troška ich dlaňou sploštíme a nožom cik-cak nakrájame. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút nakysnúť. Potom ich potrieme bielkom, čo nám zostalo z vajca a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov. Pečieme asi 12-15 minút.

Bryndzové koláče sú výborné slané pečivo nielen k vínu.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Mrs. Yummy
~ 04.10.2014 - 20:59

musim skusit :)

Zobraziť profil klaura
~ 09.10.2014 - 23:04

fíííííí .... tie musia byť dobréééé .... hneď zajtra skúsim urobiť ... už teraz sa teším na tú chuť .... :))
a fotočka skveláááá :)

Zobraziť profil Jana Michalickova
~ 30.08.2015 - 16:34

Mňam, výborné sú :) V piatok som ich vyskúšala prvý krát, dnes som si ich musela urobiť znovu :D