Musaka

Netuším, aký je originál recept, pretože v Grécku je to s musakou tak, ako u nás s kapustnicou. Iný kraj, iná rodina, iný recept.
Rozpis surovín je na zapekaciu misku, alebo pekáč 22x28 cm.
6 |
ks | zemiaky |
2 |
ks | baklažán |
500 |
g | mäso mleté |
3 |
strúčiky | cesnak |
6 |
ks | paradajka - rajčina |
100 |
g | pretlak paradajkový - rajčinový |
3 |
štipky | soľ |
2 |
PL | olej |
1 |
štipka | oregáno čerstvé |
1 |
ks | cibuľa |
Omáčka: |
||
2 |
PL | múka hladká |
400 |
ml | mlieko |
100 |
g | syr tvrdý |
50 |
g | maslo |
1 |
štipka | orech muškátový |
1 |
štipka | korenie biele mleté |
Na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme rozotretý cesnak a na jemno mleté mäso. Všetko spolu prudko restujeme, osolíme a za stáleho miešania sa snažíme, aby sa mäso orestovalo tak, aby nebolo zlepené, ale aby sa jednotlivé kúsky od seba oddelili. Pridáme sparené, lúpané nakrájané paradajky a pretlak, podlejeme málinko vodou a pod pokrievkou pomaly dusíme asi pol hodinu. Pridať môžete aj štipku škorice.
Zemiaky ak sú nové, jarné, stačí očistiť a pokrájať na hrubšie kolieska. Ak sú staré, dobré je ich asi 15 minút predvariť, scediť, a obielené pokrájať na hrubšie kolieska do pekáča vymazaného olejom.
Na mäsovú zmes poukladáme kolieska baklažánu a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na dvadsať minút. Medzitým pripravíme omáčku na zaliatie.
V hrnčeku na masle orestujeme múku, zalejeme ju mliekom a metličkou za stáleho miešania vymiešame a prevaríme bešamelovú omáčku, ktorú ochutíme soľou, čerstvo postrúhaným muškátovým orieškom a mletým bielym korením.
Do horúcej omáčky vmiešame tvrdý syr. Omáčka však nesmie byť hustá, ak treba, dolejte mlieko a ešte prevarte. Syr v omáčke necháme celkom rozpustiť a znovu vymiešame.
Touto omáčkou zalejeme musaku a pečieme na 180 stupňov ešte asi 40 minút, kým vrch nezozlátne. Bešamel nedávame hneď na začiatku, zemiaky by sa správne neupiekli.