- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Netuším, aký je originál recept, pretože v Grécku je to s musakou tak, ako u nás s kapustnicou. Iný kraj, iná rodina, iný recept.
Rozpis surovín je na zapekaciu misku, alebo pekáč 22x28 cm.
Na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme rozotretý cesnak a na jemno mleté mäso. Všetko spolu prudko restujeme, osolíme a za stáleho miešania sa snažíme, aby sa mäso orestovalo tak, aby nebolo zlepené, ale aby sa jednotlivé kúsky od seba oddelili. Pridáme sparené, lúpané nakrájané paradajky a pretlak, podlejeme málinko vodou a pod pokrievkou pomaly dusíme asi pol hodinu. Pridať môžete aj štipku škorice.
Zemiaky ak sú nové, jarné, stačí očistiť a pokrájať na hrubšie kolieska. Ak sú staré, dobré je ich asi 15 minút predvariť, scediť, a obielené pokrájať na hrubšie kolieska do pekáča vymazaného olejom.
Na mäsovú zmes poukladáme kolieska baklažánu a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na dvadsať minút. Medzitým pripravíme omáčku na zaliatie.
V hrnčeku na masle orestujeme múku, zalejeme ju mliekom a metličkou za stáleho miešania vymiešame a prevaríme bešamelovú omáčku, ktorú ochutíme soľou, čerstvo postrúhaným muškátovým orieškom a mletým bielym korením.
Do horúcej omáčky vmiešame tvrdý syr. Omáčka však nesmie byť hustá, ak treba, dolejte mlieko a ešte prevarte. Syr v omáčke necháme celkom rozpustiť a znovu vymiešame.
Touto omáčkou zalejeme musaku a pečieme na 180 stupňov ešte asi 40 minút, kým vrch nezozlátne. Bešamel nedávame hneď na začiatku, zemiaky by sa správne neupiekli.