Toto nie je žiadna rýchlovka. Ak chcete pripraviť francúzsku cibuľovú polievku poctivo, treba jej venovať dostatok času. Ako vravela Julia Child, len pomalé varenie zabezpečí dokonalé prepojenie chutí, ktoré túto delikatesu charakterizujú. Neznamená to však, že musíte stáť neustále dve hodiny pri hrnci. Stačí byť obozretný na začiatku pri restovaní cibule a potom sa už polievka redukuje na slabom ohni skoro sama. Nakoniec už len efektne servírovať, ako v pravej francúzskej reštaurácii. Rozpis je na 6 až 8 porcií.

Francúzska cibuľová polievka

Suroviny

 

Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a každú polovicu nakrájame na tenké plátky. V panvici, alebo v hrnci s tlstým dnom rozpustíme maslo s olejom a pridáme nakrájanú cibuľu. Pridáme soľ a cukor. Tá sa bude restovať v dvoch krokoch. Najprv sa musí podusiť, aby zmäkla. Keď je zmäknutá, je potrebné ju nechať zhnednúť. V oboch krokoch používame stredný plameň, nedá sa to nijako urýchliť. Inak budete mať síce hnedú cibuľu, ale jej chuť bude ostrá a surová.

Do cibuľového základu vmiešame múku, prevaríme dve-tri minútky zase na strednom plameni. Pridáme vývar a premiešame. Pridáme biele suché víno, bobkový list a tymián. Privedieme k varu a na malom plameni necháme pomaly variť asi 30 až 40 minút. Tekutina sa zredukuje a chute prepoja.

Pred servírovaním do polievky vmiešame koňak a dochutíme soľou a korením. Pripravíme si plátky chleba, jeden na porciu, ktorý otoastujeme a potom potrieme cesnakom. Polievku naporcujeme do zapekacích misiek. Pridáme toast, zalejeme ešte trochou polievky.

Na vrch každej misky dáme dva plátky tvrdého syra. Použite kvalitný gruyere, ementál, alebo švajčiarsky. Necháme zapiecť v rúre pod grilom, prípadne ešte zagratinujeme flambovacou pištoľou.

Necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 20.10.2015 - 19:54

Dokonalá práca! Si veľmi šikovná :-)

Zobraziť profil emko
~ 20.10.2015 - 20:07

ucim sa .. este to potrva.. ;)
inak tu videjko k tomu
http://www.bonappetit.com/recipe/petit-troiss-french-onion-soup

Zobraziť profil nataša
~ 16.11.2015 - 22:31

vyzerá prudko jedlá...robievam, ale bez toho koňaku...syr na konci len strúham, ale raz si nájdem čas a urobím presne podľa tohto receptu....dakujem

Zobraziť profil emko
~ 17.11.2015 - 16:50

uprimne, ja tiez nie vzdy mam doma konak a syr podla mna nastruhany vobec nevadi..

som sa to snazila popisat podla top francuzskych sefkucharov, ale imho, trosku alternacie vadit nebude :)