Maminka skúsila viac spôsobov a kombinácií surovín, než prišla na túto najoptimálnejšiu variantu, ktorá celkom verne kopíruje chuť tyčinky margot. Doma sme boli totiž všetci margotkoví :)

Postup je celkom jednoduchý, margotky sú nepečené. Hmotu treba rozložiť na veľký plech 40x35cm. Ak dáte na menší, tyčinky budú hrubšie, nič sa však nedeje. Z tejto dávky vyjde 32 ks tyčiniek. Na prípravu receptu sú potrebné marína keksy, ktoré sa predávajú na Slovensku.

Margotky

Suroviny

 

5 balíčkov marína keksov rozomelieme na strúhanku a vysypeme do väčšej misy. Pridáme strúhaný kokos, prisypeme mäkké hrozienka a prilejeme rumovú esenciu. Hrozienka je dobré použiť predtým namočené v rume. Ak máte tvrdé hrozienka, aspoň ich pred použitím na pol hodiny namočte do teplej vody.

Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a prilejeme 1 a 1/2 až 2 deci vody. Privedieme k varu a asi 5 minút povaríme na sirup. Horúci sirup nalejeme do misy k surovinám a zamiešame. Sirup nalievame postupne, aby hmota nebola príliš riedka. Pridáme maslo z chladničky.

Maslo primiešame a necháme ho rozpustiť v horúcej hmote. Margotkovú hmotu preložíme z misy na plech vystlaný fóliou, alebo alobalom. Povrch uhladíme kartičkou a plech dáme stuhnúť do chladničky asi na dve hodiny.

Hmota nie je celkom tvrdá, skôr mäkká, dobre sa krája. Vyberieme ju z plechu aj s fóliou a pokrájame. Po dĺžke na 4 časti a po šírke na 8 častí. Vznikne nám 32 ks tyčiniek. Ak by bolo treba zarovnať okraje, tyčinky sa dajú pekne tvarovať. V miske nad parou rozpustíme tuk a pridáme čokoládu. Premiešame a odstavíme. Teraz nasleduje zlepšovák na poťahovanie. Na kartičku, alebo špachtľu položíme tyčinku.

Kartičku s tyčinkou držíme nad miskou s čokoládovou polevou, prelejeme polevou, kartičku nahneme a prebytočná čokoládová poleva stečie nazad do misky. Čokoláda by nemala byť horúca, bola by riedka. Treba chvíľku počkať a radšej znovu ohriať. Čokoládou poliate margotky ukladáme na mriežku pod ktorou je fólia. Prebytočné kvapky čokolády ostanú na fólii, potom sa ľahko stierkou stiahnu a vrátia do misky na ďalšie použitie.

Keď čokoláda stuhne, tyčinky preložíme na plech a dáme nazad do chladničky. Tieto tyčinky sú trvanlivé, uskladňujeme ich v dóze v chladničke, alebo zabalené do celofánu. Takže ak máte radi margotky a spočítate náklady na výrobu, ušetríte kopu peňazí.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil vanilka111
~ 02.02.2015 - 22:01
ejha, aj ja som margotková a toto sa mi páči,ale skúsim urobiť z polovičnej dávky a cukor použijem trstinový, hrozienka ja veľmi nemusím a čokoládu na polevu dám horkú s kokosovým olejom :-) ďakujem :-))
Zobraziť profil kimlo
~ 03.02.2015 - 07:30
To je úplne super!!! Vďaka za recept...
Zobraziť profil kimlo
~ 04.02.2015 - 07:31
Ten tuk na polevu môže byť aj Cera?
Zobraziť profil Táňa
~ 04.02.2015 - 10:42
Ano
Zobraziť profil hjindriska
~ 18.03.2015 - 10:12
Moc Vás prosím, co je cera? je to ztužený tuk, nebo rostlinný. Mám od Vás více receptů, kde se používá, ale ještě jsem se do nich nepustila. Děkuji moc.
Zobraziť profil emko
~ 18.03.2015 - 10:25
cera je omega, ztuzeny pokrmovy tuk ;)
Zobraziť profil hjindriska
~ 18.03.2015 - 13:53
Moc děkuji, hned se pustím do pečení. Tedy dnes ne, ale v pátek máme oslavu, tak bude spoustu nového. Děkuji a přeji pěkný den. Jindriska
Zobraziť profil emko
~ 18.03.2015 - 18:58
tak drzime palce ;)