Margotky

emko ~ 15. jún 2024 - 6:14

Maminka skúsila viac spôsobov a kombinácií surovín, než prišla na túto najoptimálnejšiu variantu, ktorá celkom verne kopíruje chuť tyčinky margot. Doma sme boli totiž všetci margotkoví :)

Postup je celkom jednoduchý, margotky sú nepečené. Hmotu treba rozložiť na veľký plech 40x35cm. Ak dáte na menší, tyčinky budú hrubšie, nič sa však nedeje. Z tejto dávky vyjde 32 ks tyčiniek. Na prípravu receptu sú potrebné marína keksy, ktoré sa predávajú na Slovensku.

Suroviny
150
ml
100
g
100
g
Poleva:
 
 
100
g

5 balíčkov marína keksov rozomelieme na strúhanku a vysypeme do väčšej misy. Pridáme strúhaný kokos, prisypeme mäkké hrozienka a prilejeme rumovú esenciu. Hrozienka je dobré použiť predtým namočené v rume. Ak máte tvrdé hrozienka, aspoň ich pred použitím na pol hodiny namočte do teplej vody.

Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a prilejeme 1 a 1/2 až 2 deci vody. Privedieme k varu a asi 5 minút povaríme na sirup. Horúci sirup nalejeme do misy k surovinám a zamiešame. Sirup nalievame postupne, aby hmota nebola príliš riedka. Pridáme maslo z chladničky.

Maslo primiešame a necháme ho rozpustiť v horúcej hmote. Margotkovú hmotu preložíme z misy na plech vystlaný fóliou, alebo alobalom. Povrch uhladíme kartičkou a plech dáme stuhnúť do chladničky asi na dve hodiny.

Hmota nie je celkom tvrdá, skôr mäkká, dobre sa krája. Vyberieme ju z plechu aj s fóliou a pokrájame. Po dĺžke na 4 časti a po šírke na 8 častí. Vznikne nám 32 ks tyčiniek. Ak by bolo treba zarovnať okraje, tyčinky sa dajú pekne tvarovať. V miske nad parou rozpustíme tuk a pridáme čokoládu. Premiešame a odstavíme. Teraz nasleduje zlepšovák na poťahovanie. Na kartičku, alebo špachtľu položíme tyčinku.

Kartičku s tyčinkou držíme nad miskou s čokoládovou polevou, prelejeme polevou, kartičku nahneme a prebytočná čokoládová poleva stečie nazad do misky. Čokoláda by nemala byť horúca, bola by riedka. Treba chvíľku počkať a radšej znovu ohriať. Čokoládou poliate margotky ukladáme na mriežku pod ktorou je fólia. Prebytočné kvapky čokolády ostanú na fólii, potom sa ľahko stierkou stiahnu a vrátia do misky na ďalšie použitie.

Keď čokoláda stuhne, tyčinky preložíme na plech a dáme nazad do chladničky. Tieto tyčinky sú trvanlivé, uskladňujeme ich v dóze v chladničke, alebo zabalené do celofánu. Takže ak máte radi margotky a spočítate náklady na výrobu, ušetríte kopu peňazí.

Komentáre

hjindriska ~ 18. marec 2015 - 11:12

Moc Vás prosím, co je cera? je to ztužený tuk, nebo rostlinný. Mám od Vás více receptů, kde se používá, ale ještě jsem se do nich nepustila. Děkuji moc.

0

kimlo ~ 3. február 2015 - 8:30

To je úplne super!!! Vďaka za recept...

0

vanilka111 ~ 2. február 2015 - 11:01

ejha, aj ja som margotková a toto sa mi páči,ale skúsim urobiť z polovičnej dávky a cukor použijem trstinový, hrozienka ja veľmi nemusím a čokoládu na polevu dám horkú s kokosovým olejom :-) ďakujem :-))

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj