- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Naše babičky a prababičky vedeli čo je dobré. Chrenovicu si mohla dovoliť variť aj chudoba, lebo sliepky behali nielen po dvoroch, ale aj po ulici a chren ako plevel rástol v každom jarku. Stravovali sa zdravšie a jedlá pripravovali oveľa jednoduchšie ako my dnes v tejto uponáhľanej dobe. Varili len BIO z toho, čo v dome, na humne a na dvore našli. Dnešné verzie chrenových omáčok sú síce lahodné, smotanové, ale táto naša záhorácka chrenovica je o niečom inom. Nie je to klasická omáčka, ale kompletné jedlo pripravené z rožkov, vajec, chrenu a slepačej polievky.
V niektorých záhoráckych dedinách sa tento recept dedí z pokolenia na pokolenie a chrenovica so sliepkou väčšinou dominuje na každej svadobnej hostine, či väčšej oslave. Názvov pre túto chrenovicu je tiež viac, niekde ju volajú "plpa", niekde len "chren ze slépkú" a inde zasa "chrenovica".
Nikdy sa nevarí veľké množstvo, pretože najchutnejšia je vždy čerstvá. Príprava je rýchla, preto nie je problém ju pripraviť v menšom množstve. Nemala by sa ďalej prihrievať.
Pokrm je to veľmi sýty, netreba vám ani chlebík na zajedanie, chrenovica sa zajedá sliepkou :)
Hrniec dáme na chvíľu na sporák, rožky v polievke rozvaríme a hrniec dáme len na okraj sporáku, aby sa chrenovica ďalej nevarila. Potom prišľaháme žĺtky. Niekde dávajú celé vajcia, ale so samotnými žĺtkami je chrenovica lahodnejšia. Bielky, ktoré ostali použijeme v ďalšom recepte, alebo ich dáme do mikrotenového sáčku do mrazničky.