Frittata pochádza z Talianska a hlavnú úlohu v tomto recepte hrajú vajíčka. No a potom môžete pridať na spestrenie čokoľvek, čo máte po ruke. Špenát, slaninku, špargľu, rajčiny, huby, jalapenos a rôzne druhy syra.
Ja mám toto jedlo veľmi rada, pretože krásne zasýti, je veľmi chutné a môžem ho pripraviť jednoducho pre viacerých ľudí. Často ho robím keď mám mať hostí, alebo v lete ako jednoduchú večeru a ešte mi aj ostane porcia na druhý deň na desiatu manželovi a deťom :)

Aj keď tento recept nie je náročný na prípravu, je pár vecí na ktoré si treba dávať pozor, aby bola frittata dokonalá:

  • Hlavne pomaly. Prípravu frittaty nesmiete unáhliť a dať jej čas. Piecť ju pomaly pri miernej teplote.
  • Nezabudnite na tuk. Frittata bude chutnejšia, kompaktnejšia a nebude sa lepiť na panvicu.
  • Dochuťte ju včas. Ak na začiatku neosolíte a neprikoreníte suroviny a vajíčka včas, na konci už to nedoženiete.
  • Neprepečte ju. Pravidelne frittatu kontrolujte, či sú vajíčka usadené. Zlatavý povrch niekedy znamená, že vnútro bude vysušené. Ak si nie ste istý, pichnite nožom do stredu a ak nevyteká šťava, frittata je hotová.

V tomto recepte sú vo frittate zemiaky, cibuľa, žltá paprika na osvieženie a dva druhy syra. Rozpis je na 6 porcií.

Zemiaková frittata so syrom

Cibuľu, zemiaky a cesnak nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozohrejeme prepustené maslo a dáme plátky restovať na strednom plameni. Osolíme a okoreníme, pridáme aj rozmarín a rascu.

Po asi 5 minútach pridáme aj na kocky nakrájanú žltú papriku. Restujeme ďalej asi 10 minút, kým sú zemiaky prepečené. Zatiaľ si rúru vyhrejeme na 170 stupňov.

V miske prešľaháme vajíčka so smotanou, prisolíme a pridáme korenie a zalejeme zmes na panvici. Zasypeme na kocky nakrájaným balkánskym syrom a nastrúhanym čedarom.

Preložíme panvicu do rúry a pečieme pri 170 stupňoch asi 20 až 25 minút. Frittata je výborná s pečivom a zeleninovým šalátom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa