Keď sa moja dcéra pred mnohými rokmi odsťahovala do Prahy, mala možnosť ochutnávať veci, o ktorých ja som vtedy nemala páru. Raz na Vianoce mi darovala pohár sušených paradajok v olivovom oleji. Bolo to niečo nové a veľmi chutné.

Odvtedy som si ich z času na čas kúpila, ale ich cena ma často odradila.
Nedávno som si kúpila sušičku a hneď prvé, čo bolo po jej spojazdnení boli práve sušené paradajky. Nikdy by ma nenapadlo, že do šesť decového pohára vlezie dve kila paradajok...

Sušené paradajky

Na farmárskych trhoch som kúpila dužinaté paradajky, ktoré neobsahujú veľa šťavy a sú vhodné na sušenie. Dokonca boli za super nízku cenu.

Paradajky som pokrájala na hrubšie plátky a poukladala na sitá do sušičky. Sušiť sa môžu samozrejme aj na slnku na sitách tak, ako keď sa sušia huby. Mne sa tieto paradajky zo sušičky páčia viac, ako kupované, hlavne preto, že si zachovajú svoju farbu. Dlho som zvažovala zakúpenie sušičky, ale som šťastná, že ju mám a môžem sušiť všetko možné.

Počas sušenia som párkrát platá poprehadzovala, aby sa rovnomerne sušilo. Usušené, nie presušené paradajky som postupne vyberala bokom a tie hrubé sa ešte sušili ďalej. Potom som ich všetky zosypala dokopy, pripravila nádobu, natrhala čerstvé bylinky.

Do pohára som pokladala usušené paradajky, prekladala som ich bylinkami, pritlačila a zaliala olivovým olejom. Nabudúce vyskúšam pridať aj cesnak. Pohár som vložila do chladničky a o niekoľko dní budú vhodné na použitie.
Môj zať ich koštoval len tak sušené, ako gumené čipsy a vraj tiež dobré. Len som ich musela rýchlo zobrať, aby bolo čo zaliať olejom :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EvA
~ 07.09.2014 - 11:43

Táni, teší ma, že som aspoň trošíčku pomohla, veď od toho sme tu :-)
ja tohto roku tiež kupujem, našťastie už aj u nás dostať na trhu tento druh paradajok, tie naše trošku zarodili a dosť, už je po úrode... tento rok to bolo celkovo na záhrade slabé... čo už
ale fotky máš opäť úžasné :-) :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 07.09.2014 - 11:56

Ja mám farmárske trhy rovno pred školou, kde pracujem. Už ich tam všetkých poznám, viem od koho čo kúpiť. Tieto paradajky pestujú na poli niekde na dedine. Momentálne je ich asi prebytok, pretože kilo je len za 25 korún. Musím ešte kúpiť a skúsim aj s tým cesnakom. Mám len jeden pohár a to je málo. Je nás na to ako hadov.
Evi ešte raz ďakujem za rady. Tvoj blog je super. Však aj ty :-)

Zobraziť profil Tuška
~ 09.09.2014 - 11:52

Táni, moje prvé sušené paradajky sú na svete, robila som ich s cesnekom, rozmarínom a pridala som aj bazalku.Už len čakať na ochutnanie. Ďakujem za nápad. Tuška

Zobraziť profil svetlany40
~ 10.09.2014 - 11:41

Ihneď ako si kúpim sušičku , idem si pár pohárikov narobiť . V receptoch som sa už niekoľko krát stretla práve s ingredienciou sušených rajčín......budú sa mi hodiť

Zobraziť profil Tuška
~ 14.09.2014 - 13:31

Tanička, ja som robila zo svojich paradajok a tu posielam výsledok,pridávala som aj spomínaný cesnek.

Zobraziť profil Táňa
~ 14.09.2014 - 13:45

Tiež som druhú várku urobila s cenakom, počkám pár dní na degustáciu :-)

Zobraziť profil emicka1523
~ 15.09.2014 - 09:18

Tanicka ahoj..ozyvam sa po dlhsej dobe ale nezahalam neboj:):)prosim ta chcem vyskusat tie paradajky a chcem sa ta opytat ze ako dlho si ich susila ???a nepotierala si olejom pred susenim?? neviem presne ako na to:)dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 15.09.2014 - 15:13

Ahoj Emi, keď sa suší, suší sa na sucho. Ničím sa nepotiera. Ako dlho som sušila nenapíšem tiež, lebo by moja odpoveď bola zavádzajúca. Ak máš sušičku vieš, že to závisí od hrúbky pokrájanej zeleniny, od množstva plátov v sušičke a napokon od samotného nastavenia teploty sušičky, lebo je viac druhov. Pri každej sušičke je návod, ako dlho sa ktoré ovocie či zelenina suší. Pekný deň.

Zobraziť profil emicka1523
~ 16.09.2014 - 17:21

no Tani tak tu su moje:)netreba to sterilizovat???ako to mam uchovavat???

Zobraziť profil Táňa
~ 16.09.2014 - 17:38

Ja to mám normálne len v chladničke. Nesterilizujem, veď olej konzervuje a neboj, dlho vám to nevydrží :-) Ďakujem za fotku

Zobraziť profil emicka1523
~ 17.09.2014 - 13:22

tak este jednu foto posielam v krasnom pohariku:)a dakujem za odpoved Tani:)

Zobraziť profil Táňa
~ 17.09.2014 - 14:43

Emi ďakujem, všetky poháriky máš krásne :-)

Zobraziť profil hippope
~ 17.09.2014 - 22:09

Uvazujem, ze ako konzervant sa moze pouzit aj sol. Obcas kupime susene paradajky, tak su brutalne slane....

Zobraziť profil emicka1523
~ 23.09.2014 - 16:51

Tanicka Ahoj...prosim ta velmi pekne ako dlho musia tie paradky postat aby zmakli???tie moje su v tom oleji este stale tvrde..ci??dufam ze zmaknu...alebo som urobila nejaku chybu??dakujem za odpoved

Zobraziť profil Táňa
~ 23.09.2014 - 17:31

Emi treba vydržať, ak ich máš v chladničke, tak to trvá aj dva týždne, ak ich máš len v komore, tak stačí týždeň. Ale celkom nezmäknú, aby si nečakala z nich čerstvé paradajky :-) Ja už som ich použila do plnených rezňov a boli fantastické. Nenáhli, vyčkaj času ako husa klasu :-) Tvrdé budú aj po dvoch týždňoch jedine vtedy, ak si ich presušila. To poznáš tak, že vysušenú pri ohnutí zlomíš. Mala by byť ohybná, ako guma :-)

Zobraziť profil danja301
~ 08.08.2015 - 11:31

Dievcata,ja susim paradajky v rure ,nemam susicku :) ale su uzasne ,ked ich nakladam do flasticiek ,prekladam ich cesnakom ,ktory im dava neuveritelnu chut ,no a tiez som chcela robit velke mnozstvo ,co sa mi dari vdaka tomu ,ze ma nikto neodradil od toho ,aby som ich zasterilizovala a mam ich v spajze kym sa nezjedia.....:)

Zobraziť profil terezamaria
~ 30.12.2015 - 21:36

Tánička skús dať do oleja ešte argentínske korenie, je to špicové....dostať ho v Kauflande :-)

Zobraziť profil janka4620
~ 18.08.2016 - 20:46

Bonvivanci, aj ja robievam susene paradajky. Susim za horuceho pocasia na slnku. Pri tohtorocnych horucavach uschli za 1 den. Nakrajam na primerane mesiaciky, posolim (vytiahne sa voda). Potom susim.
Minule roky som davala do poharikov, pridala rozne korenie a bylinky a zaliala olivovym olejom. Po vyprazdneni flasticky olej pouzivam na dochutenie jedal. Bez sterilizacie vydrzi v spajzi min 1 rok.
Tento rok som susene paradajky vlozila do sacku a mrazaku a budem ich tak pouzivat.

Zobraziť profil emko
~ 19.08.2016 - 17:42

to znie super, vďaka za tip! :)