Smažené pirôžky

emko ~ 2. september 2024 - 6:36

Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s ním prišli aj chladnejšie dni, nejedného z nás zahriali. Predávali sa v stánkoch a boli často hrozivo mastné. Tento recept na domáce smažené pirôžky vás ale nesklame. Pirôžky sú pomerne rýchlo hotové, s cestom sa dobre pracuje. Krásne voňajú a netečie z nich olej. Plnka je tentokrát s makom a slivkovým lekvárom. Ale môžete zvoliť svoju vlastnú obľúbenú.

Suroviny
Cesto:
 
 
300
ml
1
ks
1
PL
2
PL
štipka
 
Plnka:
 
 
200
g
1
PL
podľa potreby
 
podľa potreby
 
Sezóna

Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Kvások začne hádzať bublinky a zhustne.

Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.

Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste bez prievanu. Malo by stačiť 20 až 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem.

Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka.

Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 28 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej.

Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé. Vtedy ich odložíme na papierové utierky a môžeme začať ochutnávať.

Komentáre

Elle ~ 2. august 2021 - 11:23

Prosím vás - chcela by som sa opýtať - keď chcem urobiť plnku - čisto makovú. Stačí, aby

som vynechala ten lekvár? Alebo aj keď ho tam pridám, tak ho tam nebude cítiť a je tam len

pre lepšiu konzistenciu plnky? Ja si z detstva spomínam na makové pirôžky a mám veľmi rada

makovú plnku - ale nie v kombinácii s lekvárom. Preto sa pýtam :-) už sa teším, keď ich vyskúšam

urobiť :-)

1

Dianka ~ 13. marec 2019 - 9:59

Dobrý večer, objavila som tento recept a veľmi rada by som si pripomenula tiež "staré dobré časy", kedy sme u nás v Trnave chodili na pirôžky. Ja som milovala pudingové - vedeli by ste mi, prosím poradiť, ako urobiť takúto plnku?
Veľmi pekne ďakujem! :)

0

babinka54 ~ 26. október 2017 - 8:23

Hotovo, mali úspech a už nie sú. Asi že som mala aj pomocníčku. Ale skoro mi aj zafarbené vlasy zošediveli ako som sa bála pri vysmážaní.

0

babinka54 ~ 25. október 2017 - 10:37

Tvarohom ste neskúšali plniť? Musí byť asi taký suchší aby to nevytekalo?

0

lienockabb ~ 8. september 2017 - 10:56

Pripájam sa do klubu "bonvivánistov" a posielam foto našich pirôžkov. Pamätám si ich ešte ako dieťa, keď som v zime išla zo školy a po celej ulici rozvoniavali z jedného obchodíku teplé smažené makové pirôžky. Vrátiť sa do detských čias je naozaj fajn. :-)

0

majulenka ~ 27. október 2019 - 10:28

In reply to by lienockabb

V Bratislave opäť voňajú po celej Obchodnej ulici, makovolekvárové, orechové - vôňa ako za "mladých čias". Vďaka za recept, určite vyskúšam. (Voľakedy sme na ne chodili k divadlu pri Novej scéne.)

0

helca103 ~ 30. september 2016 - 12:57

Sú výborné, konečne ako všetky recepty ktoré som tu vyskúšala. Dnes som robila len zo slivkovým lekvárom a kým som skončila tanier bol prázdny. Takže môj pôvodný plán odfotiť celú ,,várku" stroskotal. :-) Musela si pár doslova ,,ukradnúť" a odfotiť veľmi rýchlo. Srdečná vďaka za super recept.

0

Yana ~ 20. október 2015 - 9:08

mnam, vydarili sa :) este raz dakujem za super receptik a co tak skusit na slano ... s podusenou kyslou kapustickou a udenym maskom?

0

Ľubka ~ 27. máj 2015 - 10:42

až nestíham prehltať sliny čo vyzeraju fantastikcy.... len mam otazočku .....či máte vyskúšane plniť aj tvarohom kedže môj manžel radšej všetko tvarohove ako makove aj ked ja pre seba a deti určite urobim makove....mnaaam...

0

svetlany40 ~ 15. marec 2015 - 8:43

a opat pokusenie.....makovo - lekvarove . Dnes hra nas tim Boston Bruins , tak k zapasu na zahryznutie a hlavne obalovanie nervov...ako stvorene .😄😃😀

0

alex2201 ~ 15. marec 2015 - 8:18

Vynikajuce 😻 nestihla som ani foto urobit, len sa za nimi zaprasilo 🌹

0

Veronika ~ 2. január 2015 - 13:27

Vynikajúúúci recept! zalizovali sme sa až za ušami :D

0

Klaudia968 ~ 2. máj 2014 - 12:30

Dakujem za recept, takéto pirôžky som jedla naposledy asi pred tridsiatimi rokmi, na ich chuť sa nedá zabubnúť. Určite ich vyskúšam.

0

sima157 ~ 15. december 2013 - 10:18

Tak takéto pirôžky, to je jedna z týh krásnyh spomienok na detstvo prežité v Banskej Bystrici, keď sme s maminou a ocinom boli na námestí a prechádzali okolo obchodíka s pirôžkami, vždy nás lákala ich prekrásna vôňa a nikdy sme neodišli bez toho, aby sme ich nekúpili. Jedli sme ich so sestrou aj rodičmi ešte teplučké. Na tú fantastickú chuť aj atmosféru nikdy nezabudnem. Vďaka za recept, skúsim ho urobiť aj môjmu vnúčatku Janíčkovi.

0

womAnka ~ 18. september 2013 - 10:50

mňam mňam mňam mňam mňaaaaaam :) neskutočná radosť z tohto receptu, pretože mi pripomína super obdobie, kedy som si ich dala v ZA pri podchode na stanicu. odvtedy som ich musela nosiť sestre aj domov...a to bolo neskutočne ťažké, nezožrať takú dobrotu cestou z intráku :D nám spravím na pohladenie duše, s kávičkou a skvelými spomienkami :)

0

remperitka ~ 12. júl 2013 - 9:32

toto nám robila mamina keď sme boli deti a ja som až v dospelosti zistila, že existujú pirohy a pirôžky - vždy som si myslela, že jedno aj druhé je to isté a to práve tieto smažené

teraz si pochutnávame :) opäť raz dobrý recept, ktorý budeme robievať

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj