Lopaťáky

"Lopaťáky" sú tradičné veľké okrúhle koláče, typické pre severnú Moravu. Ich názov je odvodený od drevenej lopaty, ktorou sa koláče sádzali do pece. A možno od tej pece je odvodený názov "pecák", čo je tiež nárečový výraz pre tento druh koláčov. Robia sa s rôznymi plnkami a na vrchu je vždy bohatá, chrumkavá posýpka. Lopaťáky, alebo pecáky sa po upečení poprskajú teplým maslom, v ktorom je rozmiešaný rum, čo znásobí ich jedinečnú vôňu a zjemní chuť.
Ja tu už mám recepty na valašský frgál a hruškový koláč. Tento je však rýchlejší, pretože ho pripravujeme v pekárničke.
"Frgál" sa pôvodne hanlivo označoval nepodarený "Lopaťák", ktorý bol zle upečený, alebo nemal pekne guľatý tvar. Čiže ak si niekedy myslím, že mám krásne upečený lopaťák, mám vlastne šišatý frgál :-) Tak, či onak... vždy sú tieto koláče jedinečné a vždy nimi urobím niekomu radosť.
Dnes som zvolila plnku makovo - lekvárovú s postrúhanými hruškami. Rozpis surovín je na 4 veľké lopaťáky.
Cesto: |
||
100 |
g | maslo |
250 |
ml | mlieko |
30 |
g | droždie čerstvé |
50 |
g | cukor mletý (práškový) |
10 |
g | soľ |
2 |
ks | vaječný žĺtok |
250 |
g | múka hladká |
250 |
g | múka polohrubá |
Plnka: |
||
1000 |
g | hrušky čerstvé |
400 |
g | lekvár slivkový |
300 |
g | mak mletý |
1 |
KL | badyán |
1 |
KL | škorica mletá |
Posýpka: |
||
100 |
g | maslo |
150 |
g | cukor mletý (práškový) |
150 |
g | múka polohrubá |
1 |
ks | puding vanilkový |
Ostatné: |
||
vajce | ||
maslo | ||
rum |
Všetky suroviny na cesto dáme do pekárničky, zapneme program miesenia a kysnutia a počkáme, kým sa cesto spracuje a podkysne. Medzitým pripravíme plnku. Nastrúhame hrušky, prisypeme mak a primiešame lekvár. Ochutíme badyánom a škoricou. Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 bochníky. Každý bochník na papieri vyvaľkáme od stredu k okrajom, aby sme vytvorili tenký kruh. Kruhy cesta na okrajoch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pripravenú plnku rozdelíme na 4 časti a rozotrieme na cesto, nie však celkom k okraju. Na koláče husto nasypeme pripravenú drobenku - posýpku a koláče necháme takto ešte chvíľku podkysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov, dokiaľ okraje nezozlátnu. Keď vyskúšate príborovým nožíkom okraj koláča podvihnúť, spodok musí byť prepečený.
Komentáre
Evelinka
17.02.2014 - 16:25
serpico
17.02.2014 - 16:45
Evelinka
17.02.2014 - 17:11
serpico
17.02.2014 - 17:45
Táňa
18.02.2014 - 09:55
Žirafka
08.10.2014 - 21:39
danielka123
26.01.2015 - 09:48
Tinka 86
05.02.2015 - 16:50
Táňa
05.02.2015 - 17:11
Renča
14.03.2018 - 12:55