Vianočný makovník

emko ~ 15. december 2016 - 12:04

Iný spôsob prípravy, iné cesto, ako pri ostatných závinoch. Vianočný makovník robievala mama, ktorá tento recept našla v starej "Múčnikárke" z roku 1926.
Z cesta sa najskôr spraví drobenka, tá sa sparí horúcim mliekom, neskôr sa pridá kvások a až nakoniec sa spracuje cesto. Zdá sa to komplikované, ale je to rýchle a jednoduché. S cestom sa veľmi dobre pracuje, ľahko sa dá na tenko vyvaľkať a po upečení sa dobre krája.
Makovník však treba zabaliť do fólie, aby zmäkol, lebo po upečení je tvrdší, ako iné klasické cesto.

Suroviny
Cesto:
 
 
125
g
200
ml
 
štipka
Kvások:
 
 
50
ml
1
KL
Plnka:
 
 
400
g
200
g
Sezóna

Do misky dáme múku, soľ a nakrájané maslo.

Spracujeme drobenku.

V hrnčeku urobíme kvások.

Mlieko privedieme k varu a sparíme drobenku.

Varechou zamiešame.

Do vlažného cesta pridáme kvások.

A začneme miesiť. Najskôr lepí, ale po chvíli nelepí ani na ruku, ani na misu.

Cesto na makovník preložíme na pomúčenú podložku kysnúť.

Po 15 - 20 minútach cesto pekne podkyslo. Rozdelíme ho na 4 časti.

Rozvaľkáme na tenko, posypeme makom, cukrom. Polejte rozpusteným maslom.

Zviňieme záviny, uložíme na plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Makovník potrieme vajcom a popicháme vidličkou.

Pečieme na 180 stupňov asi 35 minút. Po vychladnutí záviny zabalíme do fólie, aby zmäkli.

Komentáre

Zuzliak ~ 26. december 2013 - 6:00

Tani, vdaka- super to vyzera. Nazeniem manzela pomliet mak a spravim. Bobalky asi vysusim, lebo ostali v hanbe;)

0

saša ~ 7. júl 2015 - 4:34

Mila Tana, dovolujem si poslat foto z mojho prveho (ale nie posledneho) pecenia podla bonvivanov. Zavin sa podaril, chuti fantasticky, velka vdaka za recept.
Stranka je krasna, jedla lakave, radost citat a varit.
Budem sa tesit na nove recepty, drzim Vam palce a prajem vsetko dobre :)))

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj