- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Kaldoun je staročeská krémová polievka z kostí a vnútorností. Recept je síce časovo náročnejší, ale výsledkom je absolutne lahodná a jemná polievka plná chutí.
Kaldoun je preslávený hlavne v novembri, keď sa pečie svatomartinská hus. Kaldoun z husacích kostí a drobkov je vynikajúci. Ale môžeme si ho pripraviť aj z kačky, kuraťa, alebo králika. Používajú sa hlavne droby, krky a skelety. Je dôležité mať ako základ silný, poctivý vývar.
V kaldoune nie je veľa surovín. Čo je ale pri tejto polievke dôležité, je čas. Vedieť, kedy pridať ďalšiu surovinu a ako dlho počkať. Skvelý tréning kuchárskej techniky pre začiatočníkov :)
Kaldoun je naozaj luxusná tradičná polievka. Ukazuje, ako sa s úctou chovať k surovinám. Tak prosím, dodržte postup :)
Kaldoun sa podáva so širokými rezancami, alebo s domácimi knedlíčkami. Posypať čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.