Kaldoun

emko ~ 9. november 2023 - 9:29

Kaldoun je staročeská krémová polievka z kostí a vnútorností. Recept je síce časovo náročnejší, ale výsledkom je absolutne lahodná a jemná polievka plná chutí

Kaldoun je preslávený hlavne v novembri, keď sa pečie svatomartinská hus. Kaldoun z husacích kostí a drobkov je vynikajúci. Ale môžeme si ho pripraviť aj z kačky, kuraťa, alebo králika. Používajú sa hlavne droby, krky a skelety. Je dôležité mať ako základ silný, poctivý vývar

V kaldoune nie je veľa surovín. Čo je ale pri tejto polievke dôležité, je čas. Vedieť, kedy pridať ďalšiu surovinu a ako dlho počkať. Skvelý tréning kuchárskej techniky pre začiatočníkov :)

Kaldoun je naozaj luxusná tradičná polievka. Ukazuje, ako sa s úctou chovať k surovinám. Tak prosím, dodržte postup :)

Kaldoun sa podáva so širokými rezancami, alebo s domácimi knedlíčkami. Posypať čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Najprv očistíme zeleninu. Mrkvu, petržlen a zeler nakrájame na malé kostičky. Cibuľu nakrájame na jemno. 

Vo väčšom hrnci necháme speniť maslo. Prisypeme nakrájanú mrkvu, zeler a petržel a na strednom plameni restujeme za občasného miešania. 

Keď mrkva začne do tuku púšťať žltú šťavu, prisypeme aj cibuľu. Chvíľu spolu všetko restujeme, nezabudneme miešať! 

Prisypeme múku, rýchlo premiešame a restujeme už len asi 1 minútu. Múka sa nesmie pripáliť.

Prilejeme vývar, dôkladne premiešame a privedieme k varu. Ochutnáme a pridáme soľ a čierne mleté korenie podľa chuti.

Stíšime plameň a varíme pod pokrievkou asi 20 minút. 

Prilejeme smotanu a necháme krátko prejsť varom. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti. 

Na záver do kaldounu pridáme mäso, ktoré sme obrali z vývaru a nastrúhame trocha muškátového oriešku. Stačí štipka. Muškátový oriešok je veľmi výrazný a vo veľkom množstve môže byť až jedovatý!

Vmiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a môžeme podávať. Kaldoun sa tradične podáva so širokými rezancami, alebo s knedlíčkami. Dobrú chuť! :)

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj