Kysnuté koláče sú skvelé, pretože okrem toho, že sú chutné, tak vám rozvoňajú celú domácnosť. Tieto buchty sú pomerne rýchlo hotové, s cestom sa dobre pracuje a dlho vydržia mäkké.

Rýchle kakaové a makovo-lekvárové buchty

Suroviny

 

Cesto:

1

hrnček mlieko

1

ks vaječný žĺtok

4

PL cukor kryštál

2

ks cukor vanilkový

60

g maslo

500

g múka hladká

2

PL droždie sušené

1/2

KL kôra citrónová

1/4

KL soľ

Kakaová plnka:

1

PL puding kakaový

4

PL prášok kakaový

5

PL cukor kryštál

5

PL maslo

6

PL mlieko

Makovo-lekvárová plnka:

80

g mak mletý

80

g lekvár slivkový

3

PL cukor kryštál

Na potieranie:

2

PL maslo

Na posypanie:

cukor mletý (práškový)

Suroviny na cesto premiešame v miske, potom preložíme na dosku a rukami vypracujeme kompaktné cesto. Trvá to asi 10 minút, ak by sa vám cesto lepilo, podsypte ho trochou hladkej múky.

Cesto zakryjeme fóliou a utierkou a necháme 20 až 30 minút vykysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnky.

V jednej miske vymiešajte suroviny na kakaovú plnku. Maslo použite rozpustené.

V druhej miske zmiešajte mak s lekvárom a cukrom. Každý lekvár je inak hustý aj sladký, tak prípadne plnku ochutnajte, či je pre vás dosť sladká.

Cesto vyvaľkáme na tenko a vykrajujeme pohárom kolieska. Ak použijete pohár s priemerom 8 cm, dostanete 42 koliesok. Vždy na jedno koliesko naložíte plnku a druhým kolieskom plnku zakryjete. V tomto počte by vám mala každá plnka stačiť na polovicu výsledných buchtičiek, teda 21 kusov.

Okraje buchtičiek pevne spojte prstom a potom preložte na plech ešte 20 minút kysnúť. Zatiaľ vyhrejte rúru na 180 stupňov.

Po upečení potrite koláče hneď roztopeným maslom a posypte cukrom.

Najlepšie chutia ešte teplé s pohárom mlieka :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 20.10.2015 - 19:52

Mám z teba radosť :-)