Bratislavské rožky sú prastarý recept. Kôš orechových a makových "podkovičiek" sa prvý raz objavil vo vtedy ešte len 20-tisícovom Prešporku na Mikuláša v roku 1785. V pekárstve U Scheuermanna neďaleko Mayerovej cukrárne pri Hlavnom námestí, ním vyzdobili predvianočný výklad. Medzi obyvateľmi sa správa o tejto novinke rozniesla rýchlosťou blesku a po chrumkavých "baugloch" sa len tak zaprášilo. Názov Bratislavský rožok sa začal používať asi v roku 1920, keď sa uzákonil súčasný názov slovenskej metropoly. Keď sa v Prešporku objavili prvýkrát, zvesť o nich zaletela nielen do susedných štátov. Ich príjemnú chuť a vôňu vraj dnes poznajú aj vo vybraných kaviarňach v USA, Japonsku či Libanone.

Bratislavské rožky

Z múky, mlieka, droždia, cukru a masla, masti a žĺtka vymiešame cesto. Mlieko pridávame postupne, podľa potreby. Cesto musí byť primerane tuhé a nesmie sa lepiť. Necháme ho polhodinu oddýchnuť.

Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru žemličiek. Tie ihneď vyvaľkáme na 2 mm a vyformujeme do tvaru podkovy s makom alebo do tvaru C s orechmi. Z oboch náplní sa musia dať vytvarovať valčeky.

Rožky potom potrieme žĺtkom a položíme na chladné miesto do prievanu. Po zaschnutí bratislavské rožky znovu potrieme a následne upečieme.

Na každé koliesko dáme plnku. Maková plnka : Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, kým sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť postrúhaným perníkom.

Vytvoríme rožok.

Dáme na plechy.

Potrieme žĺtkami a necháme zaschnúť.

Potrieme znovu. Upečieme. Pečieme asi 10 minút pri teplote 180 - 190°C.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil 5nana
~ 05.06.2013 - 07:56

Hneď by som si dala úžasne vyzerajú. Tú plnku robíš ako ?

Zobraziť profil Táňa
~ 05.06.2013 - 10:10

Maková plnka : Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, kým sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť postrúhaným perníkom.
Na kilo maku pol kila cukru a pol litra vody....

Zobraziť profil majo51
~ 22.12.2013 - 18:03

Ďakujem potešila si ma lebo som ich už urobil

Zobraziť profil hambalko
~ 23.12.2013 - 15:01

Ja som práve včera piekla bratislavské zaviny u nás je to tradícia na vianoce,recept mám od môjho starého otca ktorý bol pekár a robieval nám ich vždy na vianoce,piekol ich v peci a tie boli omnoho lepšie ako ked sa pecou v trube,rohliky robím len pár kusov na stôl lebo este som sa nepokračovala ktoru aby boli pekne rovnaké a mali ten nezvyčajný tvár,viem že starký si vážil presne na kazdy rohlik cesto,no darmo bol to majster:-)

Zobraziť profil Adika
~ 18.04.2014 - 13:30

Opat dakujem za skvely recept. Trosku som sa natrapila, ale snad vydrzia az do velkonocneho pondelka :))

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 14:11

robila som ich už dávnejšie.... recept som našla kdesi na nete, vraj 100 rokov starý recept, tak som sa do nich pustila a tu je výsledok, (niečo som v recepte upravila podľa svojho,ale to na celkovom vzhľade a chuti neubralo)

Zobraziť profil ivanap
~ 01.10.2018 - 11:58

Rožky sú fajnové. Už som ich strášne veľa krát robila, ďakujem za recept. A chcela by som aj orechové len si netrúfam na plnku, vždy je buď riedka alebo nechutí ako orechová. Viete mi povedať dobrý, overený recept na orechovú plnku na bratislavské rožky. Ďakujem